Aura u posjeti manastiru Svetog Nauma u Ohridu, Makedonija: Mjesto gdje nestaju i psihičke i fizičke bolesti!

Zoran Petrović Šumadinac

Za aura.ba piše: Zoran Petrović Šumadinac

Zoran Petrović Šumadinac, ezoteričar, paraspiholog i radiesteziolog, za ovaj broj donosi zanimljivu priču o manastiru Sveti Naum. Kako ističe, i sam barem jednom godišnje posjećuje ovaj manastir u Ohridu, nakon čega se osjeća preporođeno.

Manastir Sveti Naum je manastir u Makedoniji, na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera. Manastir je pred kraj svojeg života 895. osnovao Sv. Naum, saradnik Sv. Klimenta Ohridskog. Manastirska crkva orginalno posvećena Sv. arhanđelima Mihaelu i Gabrijelu, podignuta je 900 g. U manastiru je proveo posljednje godine svog života Sv. Naum, te je tu i pokopan 910. godine.

Manastir i crkva su doživjeli tokom vremena brojne izmjene; današnji izgled crkve potiče iz 16. vijeka, sa brojnim izmjenama iz kasnijih vijekova i restauracijama prošloga vijeka. Manastir više nije u vjerskoj funkciji, već je pretvoren u muzejsko turistički objekat, samo se manastirska crkva koristi kao vjerski objekat.

Nastojim bar jednom godišne posjetiti ovo mjesto koje me preporađa

Nastojim bar jednom godišne posjetiti ovo mjesto koje me preporađa

Udaljen je 29 kilometara južnije od Ohrida, neposredno uz albansku granicu, na visokoj stijeni iznad jezera. Zbog atraktivnog izgleda, popularna je izletnička destinacija, tako da je uz njega podignut hotel i ugostiteljski objekti. U neposrednoj blizini nalaze se izvori Crnog Drima (najveći i najatraktivniji dotok vode u Ohridsko jezero). Oni se sastoje od 30 podvodnih i 15 površinskih izvora (ukupni kapacitet ovih vodotokova je 7,5 m.2 vode u sekundi. Ovi izvori tvore malo jezero površine oko 30 hektara, najveće dubine 3,5 m.), a na njemu su dva manja otoka.

Historijat manastira

Naum Ohridski se spominje među prvim učenicima Konstantina – Ćirila i Metodija, zajedno sa bratom Klimentom Ohridskim, Angelarijem i Savom. Gorazd im je prišao tek u Moravskoj.

Naum Ohridski je rođen u Mizije, tj. Makedoniji. Njegov brat je Kliment Ohridski. Roditelji su im bili imućni i iz plemenita roda. Oni to ipak odbacuju i pridružuju se solunskoj braći Ćirilu i Metodiju. Poslije smrti svojih učitelja, progona, zlostavljanja, zatvaranja i pljačke od strane franačko-njemačke vojske iz Moravske, braća Kliment i Naum stigli su u Bugarsku.

Tu su ostali sve dok Kliment nije bio upućen u Kutmičevicu za učitelja, a Naum je ostao u Preslavu. U preslavu je djelovala Preslavska književna škola, koja je zaživjela već od vremena Ćirila i Metoda. Tu su djelovali i Kliment i Naum i tu se rađala ćirilica.

Na saboru cara Simeona 893. naređena je zamjena grčkih knjiga slavenskim, ali i glagoljice ćirilicom. Tada car Simeon postavlja Klimenta za episkopa, a u Kutmičevicu na njegovo mjesto za učitelja šalje Nauma kao prezbitera. Na izlazu iz Bijelog jezera Naum podiže manastir sa crkvom posvećenom arhanđelima i ostaje tamo učitelj sedam godina.

manastir svetog naumaLijek za psihičke i fizičke bolesti

Po nekima, taj manastir je bio Naumova škola, u kojoj je skupljao učenike, kao što je to na suprotnoj strani jezera u Ohridu činio Kliment. Poslije tih sedam godina Naum je ostao da živi još deset godina u tom manastiru gdje se zamonašio i tu živio po utvrđenim pravilima kao kaluđer. Uzima se i da je uz plodnog spisatelja, brata Klimenta, i Naum pisao određena djela, ali i da ona nisu sačuvana.

Sveti Naum je sahranjen  u samom propratnom djelu manastira gdje i sada počiva. Jako veliki broj vjernika svih vjeroispovjesti posjećuju njegovu vječnu kuću, a veliki broj vjernika svjedoči da kada polože glavu na grob svetitelja, čuju njegovo srce kako kuca u grobu. Mnogi su se u ovom manastiru izliječili od raznih bolesti, kako tjelesnih tako i psihičkih. U manastir Sv. Naum  i sam odlazim bar jednom godišnje i vjerujte da se poslije svake posjete osjetim kao ponovo rođen.

(aura.ba)