Aura u posjeti manastiru Sveti Georgije, u Rumuniji: Sveti Georgije pomaže svima!

Za aura.ba piše ezoterista Zoran Petrović Šumadinac

Za aura.ba piše ezoterista Zoran Petrović Šumadinac

Vjernicima je dozvoljeno da se poslije molitve i cjelivanja moštiju Svetog Georgija, provlače i kroz Časne Verige i samim tim hodočasnici osjećaju ogromno olakšanje čak i razna iscjeljenja.

Ovaj prelijepi manastir i velika svetinja u kome su mnogi pronašli lijek i neku vrstu pomoći, nalazi se na rumunskoj teritoriji u selu Deta,  samo 8 km od srpske granice.

Manastir posvećen Svetom Georgiju , ovom velikom svetitelju, podigli su Brankovići  kao svoju zadužbinu u 15. vijeku. Manastir krase prelijepi ikonostasi koji se nalaze u čitavom hramu.

Najljepši i najdragocjeniji  ikonostas nalazi se naravno na samom oltarnom dijelu. Manastir iako se nalazi na teritoriji Rumunije, i dalje je pod vođstvom SPC – Srpske Pravoslavne crkve. U oltaru nalaze se celebne čestice Svetog Georgija kao i Časne Verige tj. okovi u kojima je svetitelj bio izložen  strašnom i dugom mučenju, sve dok nije bio posječen.

Glavni oltar manastira

Glavni oltar manastira

Ove čestice  su jako celibnog dejstva u šta se uvjerilo na hiljade hodočasnika i to ne samo pravoslavne vjeroispovijesti već i pripadnici drugih vjera.

Vjernicima je dozvoljeno da poslije molitve i cjelivanja moštiju Svetog Georgija, provlače se i kroz Časne Verige i samim tim hodočasnici osjećaju ogromno olakšanje čak i razna iscjelenja.

Prilikom nekih iscjelenja sam i sam bio prisutan. Najiskrenije preporučujem ovu prelijepu svetinju svima koji traže bilo koju pomoć, a ne mogu je pronaći na ostalim mjestima.

Ko je bio Sveti Georgie?

sveti-georgeSveti Georgie rođen je 280. godine u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, u bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. Otac mu je bio rimski vojni oficir. Još dok je bio dijete, kada je njegov otac poginuo, mali Georgije se sa majkom preselio u Palestinu, na majčino veliko i bogato porodično imanje, gdje je dobio visoko obrazovanje.

U rimskoj vojsci se brzo istakao svojom hrabrošću i brojnim zaslugama. Napredovao je naglo, od običnog vojnika do tribuna, da bi ga, već u njegovoj dvadesetoj godini, lično car Dioklecijan proizveo u čin komita tj. vojvode (najstariji vojni čin, kojim se postaje i carev savjetnik).

Manastir sa spoljne strane

Manastir sa spoljne strane

Za vrijeme cara Dioklecijana organizovan je 303. godine progon hrišćana, deseti po redu i najveći ikada. Kada je počeo nemilosrdan progon hrišćana, Georgije dijeli svu svoju imovinu siromašnima i oslobađa svoje robove. Isto uradi i u Palestini, pustivši sluge i zavještava siromašnima svoja imanja i bogatstva. Na jednom saboru je govorio protiv ovakvog odnosa prema hrišćanima i o njihovom daljem progonu a tom prilikom je izašao pred cara Dioklecijana i izjavio da je i sam hrišćanin, nakon čega car naređuje vojnicima da ga zatvore u tamnicu.

Mala moć čudesnih napitaka

Prema predanju, po carevom naređenju, vojnici su položili Georgija na zemlju, zabili mu noge u klade, a na grudi mu postavili veliki, teški kamen. Tako pritisnut, u velikim bolovima, dočekao je jutro, kada ga je posjetio car, međutim, Georgije je i dalje odbijao da se odrekne svoje vjere. Car tada naređuje da se donese veliki točak za mučenje, sa daskama prepunim velikih eksera, udica, noževa, mačeva. Vezan za takav točak dok se točak sa njim okretao, Georgije je tako mučen sve dok mu cijelo tijelo nije bilo u ranama.

Čestice moštiju Svetog Georgija - Đorda i časne Verige (okovi) u kojima je bio mučen i pogubljen

Čestice moštiju Svetog Georgija – Đorda i časne Verige (okovi) u kojima je bio mučen i pogubljen

Sa točka su ga odvezali, misleći da je mrtav. Kada su se uvjerili da nije mrtav, car naređuje da Georgija zakopaju u negašeni kreč tako da mu je samo glava bila van zemlje, i da ga tako ostave tri dana da bi sagorio. Nakon tri dana, kada su ga otkopali – uvidješe da je i dalje živ. Dioklecijan zatim odlučuje da pozove najvećeg maga Rimskog carstva, po imenu Atanasije, da on savlada Georgija. Atanasije se odaziva caru i priprema dva napitka – jedan, od koga bi Georgije trebalo da se pokori caru, a drugi smrtonosan.

Dioklecijan naređuje da silom napoje Georgija prvim napitkom, a pošto se Georgije i dalje nije pokoravao, onda naredi da mu se da i smrtonosni napitak. Međutim, Georgije opet ostaje živ.Stigavši na gubilište, Georgije stade na određeno mjesto i pomoli se. Zatim Georgije položi svoju glavu, i bi posječen dana 6. maja 303. godine.

ubija-zmajaKako je Georgie ubio zmaja

Po predanju, u jezeru u blizini grada Lida, u Palestini, živio je ogroman zmaj, koji je mještanima obližnjeg grada Virita stvarao brojne neprilike. Zmaj je često izlazio iz jezera i proždirao ljude koji bi se našli u blizini jezera a, pored toga, imao je i otrovan zadah od koga su se ljudi razboljevali i često i umirali. Žitelji ovog kraja su se najzad obratili i svom vladaru za pomoć ali im on zapovijedi, da bi se riješili svojih problema sa zmajem, da svakog dana na obali jezera žrtvuju po jedno dijete. Narod to prihvati i od sutrašnjeg dana započne žrtvovanje djece.

Provlačenje kroz Časne Verige

Provlačenje kroz Časne Verige

Svakog jutra je po jedno dijete bilo ostavljano kraj jezera i ubrzo i proždirano. Na kraju je došao red i na kćerku tog vladara, jedinicu, koju okitiše i pripremiše za žrtvu zmaju. Dok je uplakana dkevojka stajala kraj jezera, pred njom se ukazao sveti Georgije, jašući na konju, sa kopljem u ruci. Tad je i zmaj izašao iz jezera a Georgije je pojurio ka njemu i zabio mu koplje u čeljust, prignječivši ga za zemlju. Po Georgijevom naređenju, dkevojka vezuje svoj pojas zmaju oko vrata i vodi ga prema gradu. Gradski vladar i svi žitelji zbog toga primiše hrišćanstvo a u gradu ubrzo bude izgrađena i velika crkva posvećena presvetoj Bogorodici i svetom Georgiju.

(aura.ba)