Aura u posjeti manastiru Koporinu, kod Velike Plane: Brojanica iz manastira spasila američkog ambasadora i njegovu pratnju od sigurne pogibelji!

Za aura.ba piše: Zoran Petrović Šumadinac (00381 66 113 813)

Vjerovanja i zanimljivosti vezanih za manastir Koporin kod Velike Plane je zaista mnogo. Ali ono vjerovanje koje je osnovno za ovaj manastir jeste da pomaže osobama koje ne mogu da imaju djece. Jeromonah Otac Sava gotovo svakodnevno čita molitve za porod, ali i molitve za zdravlje, a monahinje svjedoče da je nebrojeno mnogo parova koji su ili poslali pisma zahvalnosti ili došli u manastir Koporin da se zahvale zajedno sa svojim potomcima, koji su došli na svijet nakon molitvi u ovom manastiru.

Manastir Koporin kod Velike Plane zadužbina je despota Stefana Lazarevića, sina velikog srpskog cara Lazara. Nakon što je car Lazar stradao na Kosovu, zemljom je upravljala kneginja, to jest carica Milica, koja je hrabro vodila zemlju sve dok njen sin, Stefan Lazarević nije stasao da može da naslijedi svoga oca.

Od trenutka kada je predala Srbiju na upravu svom sinu, carica Milica se zamonašila i otišla u svoju zadužbinu, manastir Ljubostinju. Stefan tada priznaje vrhovnu vlast turskog sultana, te učestvuje u brojnim bitkama, a između ostalih i kod Angore, koja se zbila 1402. godine. Po završetku bitke kod Angore, Stefan dobija titulu despota. Titula despota je bila među najvišim titulama koje su dodjeljivali vizantijski carevi, a dodjeljivana je onim gospodarima koji su smatrani najmoćnijim, bez obzira kojom zemljom da su vladali.

Kovčeg gdje počivaju celibne mošti Svetitelja Stefana

Međutim, dogodilo se da despota po povratku iz ove bitke presreće Đurađ Branković, sin Stefanove sestre Marije Branković. Sukobi u porodici despota Stefana Lazrevića će biti okončani tek 1412. godine kada je brata i sina uspjela da izmiri Marija Branković.

Na Saboru koji je održan u Srebrenici, despot Stefan za svog nasljednika proglašava upravo svog sestrića Đurađa, uzevši u obzir da nije imao svoje djece. Despot Stefan je umro od posljedica moždanog udara u zaseoku Markovac, u današnjoj beogradskoj opštini Mladenovac.

Sklonište srpskim hajducima

Srpski srednjevjekovni manastir Koporin kod Velike Plane je despot Stefan Lazarević dao da se izgradi u znak zahvalnosti što je preživio bitku kod Angore, iako je u njoj bio ranjen, mada ne postoje tačni podaci o vremenu nastanka manastira. Pa, ipak postoje pretpostavke da je manastir Koporin kod Velike Plane izgrađen i u spomen na oslobođenje despotove sestre Olivere, koju je uspio da izbavi iz harema turskog sultana.

Glavna crkva, koja je posvećena Svetom Stefanu je građena u starom srpskom stilu, a pretpostavlja se da je podignuta 1415. godine.

Sam manastir Koporin kod Velike Plane je imao vrlo tešku istoriju, pa je čak u jednom trenutku bio sklonište srpskim hajducima. Sa obnovom manastira se prvi put počelo nakon 1830. godine, jer su tada istorijske prilike to dozvoljavale, uzevši u obzir da su Srbi tada dobili pravo na unutrašnju samoupravu.

Od 1958. godine manastir postaje ženski, a na prijedlog tadašnjeg episkopa Hrizostoma, koji je primijetio da broj monaha ili opada ili stagnira, dok se broj monahinja u manastiru Koporin kod Velike Plane povećavao. Upravo zalaganjem monahinja, na prvom mjestu, ali i velikog broja vjernika, crkvenih velikodostojnika i mnogih drugih, manastir dobija brojne prateće zgrade, poput: konaka za monahinje, trpezariju, konak za posjetioce, dodatak trpezariji i mnoge druge objekte, koje danas čine sastavni dio manastirskog kompleksa.

Od 26. marta 1951. godine se manastir Koporin kod Velike Plane nalazi pod državnom zaštitom, a od 1979. godine se manstir vodi kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Nakon svih ovih odluka manastir Koporin kod Velike Plane je obnovljen, te mu je vraćen prvobitan izgled.

Arhitektura manastira Koporin pripada Moravskom stilu arhitekture. Glavna crkva posvećena Svetom Stefanu ima jednobrodnu osnovu, koju nadvisuje osmostrano kube. Naknadno su dozidane priprate i apsida, dok je glavna crkva sazidana od tesanog kamena i cigle, a zanimljivo je da su spoljni zidovi manastira ravni, bez ikakvih ukrasa i neomalterisani. Na manastirskoj fasadi stoje vijenci na krovu, te oltarski prozor i arkade i okulusi kao jedini dekorativni elementi.

Izvor ljekovite vode

Pod u glavnoj crkvi manastira Koporin kod Velike Plane je izrađen od kamenih ploča, za koje se smatra da potiču iz Stragara.

Sve do 1976. godine u okviru manastira Koporin je postojala stara zvonara izrađena od drveta. Umjesto nje sada je zvonara izrađena od kamena i cigle, koja u unutrašnjosti ima tri nivoa, a u njenom potkrovlju su smještena tri zvona, od kojih je najstarije iz 1924. godine.

U okviru manastirskog kompleksa, pored svih navedenih objekata se nalazi i kapela koja je posvećena Roždestvu Presvete Bogorodice, a smještena je u velikom konaku. Iako je čitav manastirski kompleks opasan zidom, koji je prilično visok, ne treba zaboraviti na njegovu okolinu. Naime, u neposrednoj blizini zidina manastirskog kompleksa nalazi se izvor ljekovite vode. Kako veli istorija manastira Koporin i ovaj izvor je podigao srpski despot Stefan Lazarević. Naime, legenda veli da je na mjestu gdje je danas izvor ljekovite vode, pao konj despota Stefana, vraćajući se iz lova u kome je bio ranjen. No, kada se konj napio vode sa izvora, ozdravio je, pa je despot tu podigao obilježje.

Vjerovanja i zanimljivosti vezanih za manastir Koporin kod Velike Plane je zaista mnogo. Ali ono vjerovanje koje je osnovno za ovaj manastir jeste da pomaže osobama koje ne mogu da imaju djece. Jeromonah Otac Sava gotovo svakodnevno čita molitve za porod, ali i molitve za zdravlje, a monahinje svjedoče da je nebrojeno mnogo parova koji su ili poslali pisma zahvalnosti ili došli u manastir Koporin da se zahvale zajedno sa svojim potomcima, koji su došli na svijet nakon molitvi u ovom manastiru.

Sveti izvor iscjeljujuće vodeUz vjerovanja da despot Stefan pomaže ne samo onima koji su dobronamjerni prema našoj zemlji, svakako se izdvajaju zanimljivosti o gostima manastira Koporin, a posebno o posjeti američkog ambasadora. Kako je jednom prilikom izjavila monahinja Nina podsjećajući se ovog događaja: ” Prije nekoliko godina došao u Koporin američki ambasador. Razgledao, slušao, a prevodilac prevodio. Pred polazak, kao i svakom zvaničnom gostu, poklonili smo mu nekoliko brojanica.

Nebrojene zanimljivosti

Poslije mjesec dana stiže nam pismo od američkog diplomate u kojem nas obavještava da su imali saobraćajnu nesreću na Kosmetu, da je automobil samljeven, ali da njima, a bilo ih je četvoro, čudom, ni dlaka sa glave nije falila. Napisao je još da brojanicu sa ruke nije skidao i da duboko vjeruje da mu je samo naš Svetitelj pomogao. Ubrzo nam je od Amerikanaca stigao novčani prilog za završne radove konaka. Eto, naš despot Stefan ima ljubavi i za one koji nas ne vole i muče! ”
Ovo je samo jedna od najviše pominjanih zanimljivosti vezanih za manastir Koporin kod Velike Plane, a njih je bilo zaista nebrojeno.

U glavnoj manastirskoj crkvi danas su očuvane neke od prvobitnih fresaka, a zanimljivo je da je ispod portreta ktitora manastira, despota Stefana Lazarevića pronađen grob sa moštima.

Međutim, nakon izvršenih neophodnih analiza utvrđeno je da su mošti pronađene u manastiru Koporin kod Velike Plane zaista pripadale despotu Stefanu Lazareviću. Od tada pa do danas se mošti otvaraju svake godine dva puta i to 01. i 15. avgusta, to jest na dan smrti srpskog despota i na manastirsku slavu.

(aura.ba)