Aura u posjeti etno – selu “Dvorišta” u Dujmovićima kod Trnova: Uz “Grozničavo vrelo” nestaju stres i groznica

Na ranču kao u zoovrtu, mogu se vidjeti i egzotične vrste pernatih životinja, šest pasa ‘šarplaninaca”, lanad, zečevi, ali ono što fascinira posjetioce je gotovo nestvarna slika: sve životinje žive zajedno!

Gusan, Mejrin ljubimac

Gusan, Mejrin ljubimac

Edin sa majkom Mejrom

Edin sa majkom Mejrom

Na Groznicavom vrelu

Na Grozničavom vrelu

Na petanestom kilometru od Trnova, nadomak sela Dujmovići u živopisnu dolinu između Bjelašnice i Treskavice zavuklo se etno – selo “Dvorišta”. Do ovog prelijepog kutka u oazi mira i zelenila, može se stići iz dva pravca, preko Igmana i od Trnova.

Tamo, gdje se sastaju dva bistrooka potoka, Makljen, koji dotiče sa Treskavice i Zilin potok sa Bijelašnice, počinje priča o ovom omiljenom izletištu ljubitelja prirode. Vlasnik etno sela Edin Šehović je ispričao:

– Prije šest godina ovdje sam sa mojm roditeljima, majkom Mejrom i ocem Husnijom, započeo prijekat kome se danas dive izletnici. Trebalo je puno rada i truda i još puno toga treba uraditi da da se zaokruži cjelina i da ovo bude jedno od najljepših izletišta!

Kao u zoo vrtu

Kao u zoo vrtu

Šeha, kako prijatelji iz milja zovu Edina, s ponosom ističe kako je porodični san ostvaren da osmisle život u dolini koja nosi ime Dvorišta.

– Ovdje se sada može lijepo živjeti i uživati od plodova rada. Podigli smo sve objekte po uzoru na tradicionalnu gradnju na ovim prostorima, sve je do drveta i kamena, a nabavkom ovaca i ovih divnih pernatih stvorenja, stvorili uslove za održivi život. Tako rade i ovdašnji stanovnici kojima je stočarstvo glavni izvor zarade.

Imamo vlastiti bijeli mrs i meso, svježe kokošije jaje iz gnijezda, a zadržali smo i tradicionalni način spravljanja domaće hrane. Vremenom smo taj užitak željeli podijeliti sa prijateljima prirode i posebno preko ljeta imamo musafire iz svih krajeva. Ovdje su i dva prekrasna vodopada na Makljen potoku i ljekovito Grozničavo vrelo, poznato po vjerovanju da skida groznicu. Helem sav užitak za odmor i porodičnu razonodu – ispričao je ovaj 44-godišnji domaćin.

Edinova dobrodušna i vrijedna majka Mejra (65) kaže kako joj u poslu oko čuvanja ovaca pomažu kćerka Merdžana, snaha Edinovica i unuci Haris, Adis i Vedad.

– U ovo doba godine, kada je zima nadomaku, manje je posla bar kada je riječ o posjeti musafira, ali opet za insana na selu cijele godine nejma predaha. Valja na vrijeme obezbijediti sijeno za ovce i žito za perad – kaže ova vrijedna i susretljiva domaćica, ”pravdajući” odsustvo članova porodice koje nismo zatekli prilikom posjete.

Na ranču “Dvorišta” kao u zoovrtu, mogu se vidjeti i egzotične vrste pernatih životinja, šest pasa ‘šarplaninaca”, lanad, zečevi, ali ono što fascinira posjetioce je gotovo nestvarna slika: sve životinje žive zajedno. Uz osmijeh Šeha pojašnjava slogu između zečeva i kerova.

– Ne samo da se dobro slažu međusobno, već čuvaju jedni druge od divljih životinja. Ovdje se još nije dogodilo da jastreb ili lisica ukradu kokoš ili zeca – veli Šeha i ističe kako će nakon dodatnih radova tek biti ovo etno – selo lijepo čudo kome će se posjetioci diviti i ovdje uživati u rahatluku.

Pita ispod saća

Posjetioci ovog prelijepog kutka u oazi tišine i ozona posebno hvale Mejrine specijalitete iz domaće kuhinje.

– Spravljam jela kako su spravljale naše majke i nane na ovim prostorima, a gradski musafiri, željni domaćeg i zdravog, posebno vole pojesti pitu ispod saća, burek i sirnicu. Još se nikada nije ohladila moja pita u tepsiji – uz osmjeh veli ova susretljiva domaćica.

(Mustafa SMAJLOVIĆ za aura.ba)