Hren, začinska i ljekovita biljka: Ljuti neprijatelj mnogih bolesti

 U narodnoj medicini hren se od davnina koristi kao sredstvo za jačanje organizma i liječenje gotovo nepreglednog broja bolesti. Nakon što se otkrilo njegovo snažno antibiotsko djelovanje slično penicilinu, kao i sposobnost obnavljanja korisnih bakterija u crijevima, hren je pobudio zanimanje i službene medicine

 

Hren (Armoracia rusticana) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Porijeklom je iz jugoistočne Evrope i zapadne Azije, a danas je rasprostranjen po cijelom svijetu. Samoniklo raste na vlažnim mjestima, a kao začinska biljka često se uzgaja u vrtovima i na poljima. Od davnina je cijenjen kao ljekovita biljka. Stari Egipćani su ga poznavali još 1500 godina prije naše ere, a stari Grci koristili su hren protiv bolova u leđima i kao afrodizijak. Iz tog doba potječe i izreka: ˝Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata˝.

Magična moć

U srednjem vijeku hren se koristio za liječenje čitavog niza bolesti, a najčešće vodene bolesti, bolesti jetre i žuči, te upale debelog crijeva. U zapisima iz 1548. godine engleski botaničar i travar William Turner nazvao je hren ˝crvena broskva (koraba)˝, a svoj današnji naziv hren je dobio 1579. godine u Gerardovom herbariju. Osim toga, uzgoj hrena kao kultivisane biljke ne seže daleko u povijest. Pretpostavlja se da se počeo uzgajati tek prije 2000 godina, a njegova kulinarska vrijednost otkrivena je tek krajem 16. stoljeća.

Prema starom vjerovanju, komadić hrena  u džepu ili novčaniku predstavljao je zaštitu od vještica i bolesnih pasa, a trebao je i osigurati da novčanik nikada ne ostane prazan. Majke su protiv temperature djeci vješale oko vrata 72 tanka koluta hrena, a ako bi list hrena u vrtu pobijelio, vjerovalo se da će u familiji neko umrijeti. Tri komadića hrena, pojedena natašte, trebala su osigurati dobro zdravlje tokom cijele godine, te pružiti zaštitu protiv nesvjestice.

– Koga muči bol na plućima i srcu, u toplom vinu ili toploj vodi nakon jela neka uzme prah od osušenih listova hrena. Lijek neka uzima do izlječenja – savjetovala je Hildegard von Bingen.

 Lijek i začin

U ljekovite svrhe mogu se upotrebljavati listovi i korijen hrena, no najčešće se upotrebljava korijen. Hren sadrži niz visokovrijednih tvari, između ostalog gorušičino ulje s glikozidima koje djeluje nadražujuće i istovremeno ima antibakterijsko djelovanje. Osim toga, hren sadrži šećer, vitamine B1, B2 i B6, sumpor, silicij, kalcij i željezo, a obiluje i kalijem i vitaminom C. Korijen i listovi hrena sadrže više od 100 mg vitamina C, zahvaljujući kojemu je prehrana bogata hrenom izvrsna protiv proljetnog umora.

Iako nadasve ljekovita biljka, hren u prevelikim količinama može biti štetan. Zbog oštrih tvari koje sadrži, a koje nadražuju kožu i sluznicu, prevelike količine hrena mogu uzrokovati nadražaj bubrega, želuca i crijeva. Kod osoba osjetljivog ili bolesnog želuca hren može uzrokovati povraćanje, a kod jako osjetljivih osoba čak i alergijsku reakciju.

U brojnim zemljama hren je omiljeni začin i nezaobilazni sastojak svake gurmanske kuhinje. Osim što potiče apetit, hren pospješuje probavu, posebno masne hrane, pa je vrlo traženi dodatak uz mesna jela. Osim korijena hrena, u kulinarske svrhe mogu se koristiti i mladi listovi hrena. Blagog su okusa pa se mogu pripremati kao salata ili dodavati raznim jelima i sendvičima.

Svježi korijen hrena najčešće se koristi nariban. Svježe nariban može se poslužiti kao prilog sam ili pomiješan sa naribanom jabukom koja ublažava njegov oštar okus.

Osim toga, naribani hren osnova je mnogih umaka na bazi vrhnja, majoneze ili senfa. Važno je znati da umake sa hrenom ne treba dugo kuhati da ne ishlape eterična ulja koja su zaslužna za njegov ljuti okus.

Ljekovita svojstva

Dezinficira i smiruje upalu sluznice usta i desni.

Dezinficira, smiruje kašalj, pospješuje iskašljavanje te pomaže kod prehlade, gripe, grlobolje, upale sinusa, bronhitisa, astme i upale pluća.

Jača srce, te pomaže kod ubrzanog i nepravilnog rada srca, čisti krv i jača imunološki sistem.

Sprječava začepljenje krvnih žila.

Potiče apetit i pospješuje probavu.

Ublažava grčeve i bolove želuca te pomaže kod čira na želucu.

Dezinficira crijeva i obnavlja crijevnu floru.

<195>  Pospješuje bolji rad jetre i izlučivanja žuči.

Pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, dezinficira mokraćni mjehur i mokraćne kanale, te pomaže kod vodene bolesti kao i kod bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenca.

Ublažava bolove kod reume, artritisa i gihta.

Dezinficira i pospješuje zacjeljivanje rana, te pomaže kod akni, čireva, opeklina od sunca i sunčanih pjega.

 RECEPTI S HRENOM

Kiseli med s hrenom protiv astme i bronhitisa

POTREBNO JE: 4-5 kašičica hrena, 2,5 dl jabučnog sirćeta, med. Svježe nariban hren preliti jabukovim sirćetom, zakuhati i lagano kuhati dok hren ne omekša. Sirće procijediti, dodati jednaku količinu meda i ponovo zakuhati. Lagano kuhati dok se smjesa ne zgusne, a potom umiješati hren. Kašu uliti u staklenku, dobro zatvoriti i pohraniti u hladnjak. Uzimati svako jutro i navečer po 1 kašičicu.

Hren s medom protiv hroničnog umora

POTREBNO JE: 1 kašičica hrena i 1 kašičica meda. Svježe nariban hren pomiješati s medom. Tokom mjesec dana, mješavinu uzimati 2 puta na dan, ujutro na prazan želudac i navečer.

Hren s mlijekom za čišćenje organizma

POTREBNO JE: kašičica hrena i 2,5 dl vrućeg mlijeka. Svježe naribani hren preliti mlijekom i ostaviti da odstoji 20 – 30 minuta i procijediti. Tokom 3-4 sedmice, mlijeko uzimati 3 puta na dan.

Sirutka od hrena protiv reume i vodene bolesti

POTREBNO JE: 3-4 kašičice hrena, 2,5 dl kipućeg mlijeka, 1 kašičica sirćeta sa 1 kašičicom vode. Svježe naribani hren pomiješati sa sirćetom i vodom, preliti kipućim mlijekom i promiješati. Kad se mlijeko zgruša, sirutku izdvojiti i popiti.

Čaj od hrena

POTREBNO JE: 1 kašičica hrena, 2,5 dl kipuće vode, 1 kašičica meda. Svježe naribani hren preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 5 minuta i procijediti. Čaj zasladiti medom i uzimati 2-3 puta na dan. Umjesto od svježeg korijena, čaj se može pripremiti od usitnjenih suhih listova hrena.

Vino od hrena protiv čira na želucu

POTREBNO JE: 50 – 60 g hrena i 1 l bijelog vina.

Svježe naribani hren staviti u staklenku, preliti vinom, dobro promiješati i staklenku zatvoriti. Nakon što odstoji 8 – 10 dana, uz povremeno protresanje, vino procijediti. Uzimati 2 puta na dan po 1 dl vina, prije jela.

Protiv upale sinusa

Svježe naribane 1 – 2 kašičice hrena staviti na tavu ili na zagrijanu ploču na štednjaku. Miris hrena duboko udisati kroz nos, najviše 10 minuta dnevno.

 

error: Content is protected !!