Atuk – filmski projekat koji je glavnim glumcima umjesto slave donio samo nesreću i smrt

Do 1997. priče o prokletstvu gotovo su zaboravljene i film je još jednom trebao krenuti u produkciju. Uloge se, taj put, prihvatio komičar Kris Farli. Znao je da je uloga trebala pripasti njegovom idolu Belušiju pa je želja bila tim veća. Na žalost, nakon što je pročitao scenarij i on je u 33. godini preminuo od predoziranja opijatima.

Holivud je pun priča o ukletim scenarijima filmova koji su glavnim zvijezdama umjesto slave donijele nesreću, pa čak i smrt. Međutim, postoji jedan filmski scenarij koji se pokazao toliko smrtonosnim da ne postoji režiser niti glumac koji želi imati ikakve veze sa ovim projektom.

Riječ je o komediji „Atuk“, filmskom projektu koji nikada nije snimljen, ali je postao poznat po jezivoj istinitoj priči koja je okružuje. Vjeruje se da je „Atuk prokletstvo“ do sada odnijelo četiri (neki vjeruju i do šest) života glumaca kojima je ponuđena glavna uloga.

Sve žrtve ukletog filma imale su obećavajuće karijere u Holivudu

Film koje je odbijao da bude snimljen

Komičar i zvijezda emisije Saturday Night live-a Džon Beluši prvi put je pročitao scenarij za Atuka početkom 1982. godine. „Atuk“ je priča o eskimu koji dolazi u New York i pokušava da se prilagodi ubrzanom načinu života koji je njemu potpuno stran. Scenarij je baziran na knjizi „The Incomparable Atuk“ kanadskog autora Mordecai Richlera, a napisao ga je Tod Caroll.

Beluši je isprva izrazio veliko interesovanje za projekat i bio je spreman da krene na prvo snimanje. Ipak, nikada nije dobio priliku. Ponađen je mrtav 5. marta 1982., u sobi hotela Chateau Marmont u Holivudu. Isprva se vjerovalo da se Džim Beluši predozirao drogom, ali nakon što je slučaj ponovno otvoren, dolazi do hapšenja jednog njegovog bliskog prijatelja koji je optužen za nehotično ubistvo.

Kada je postalo izvjesno da će projekat „Atuk“ ostati samo mrtvo slovo na papiru, 1986. godine glavna uloga je ponuđena komičaru Samu Kinisonu koji je prihvatio izazov. Međutim, problemi su nastali već nakon prve scene jer je Kinison tražio da se naprave izmjene u scenariju. Neočekivana drama je svoj epilog imala na sudu, a sudski troškovi su Kinisona doveli na rub bankrota. Filmska kuća je svim silama nastojala da se snimanje filma privede kraju tako da su 1992. godine ponovo pokrenuti pregovori za nastavak snimanja. Međutim, prije nego što su svi sjeli za pregovarački stol, Sam je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Poginuo je na licu mjesta uslijed direktnog sudara sa kamionom, a njegova supruga koja se nalazila u autu pored njega je prošla sa nekoliko manjih ogrebotina.

Da li je Mordecai Richler bio posljednja žrtva ukletog filmskog projekta?

 Igra sudbine ili?

Ne želeći izgubiti potencijalno sjajan film, dvije godine nakon Kinisonove smrti, odlični komičar Džon Kendi bio je treća osoba koja je prihvatila glavnu ulogu. U vrijeme kada je Kendi radio na pripremama za ulogu, nikome se nije činilo da nešto nije u redu s filmom, a sve što se desilo pripisivalo se tragičnoj igri sudbine.

U martu 1994. godine, kada se činilo da će snimanje filma konačno biti privedeno kraju, Kendi iznenada umire od srčanog udara u 43. godini, a snimanje, sada već zloglasnog filma Atuk je po treći put otkazano.

Nekoliko mjeseci nakon smrti Kendija umro je i njegov jako blizak prijatelj Michael O’Donoghue od unutrašnjeg krvarenja. Kada je u javnost izašla činjenica da je O'Donoghue scenarij čitao zajedno s Kendijem pokrenule su se glasine o ukletom scenariju koji ubije sve koji s njim dođu u dodir.

Do 1997. priče o prokletstvu gotovo su zaboravljene i film je još jednom trebao krenuti u produkciju. Uloge se, taj put, prihvatio komičar Kris Farli. Znao je da je uloga trebala pripasti njegovom idolu Belušiju pa je želja bila tim veća. Na žalost, nakon što je pročitao scenarij i on je u 33. godini preminuo od predoziranja opijatima. Na Farlijevom  pogrebu bio je i Phil Hartman koji je pročitao scenarij i trebao dobiti jednu od sporednih uloga.

Nekoliko mjeseci kasnije, poginuo je kada ga je upucala pijana supruga. Tada su oni koji vjeruju u prokletstva odlučili kako scenarij više nitko ne bi smio vidjeti. 2001. godine umro je i autor originalne priče Mordecai Richler. Doživio je 70-u godinu, a originalni scenarij ukletog filma i danas skuplja prašinu u nekom podrumu holivudske produkcijske kuće.

(D.K.)