Atlas ljekovitog bilja profesora Nezira Tanovića: Bilje ne berite po rosi, sušite ga u hladu, i čuvajte u suhim platnenim vrećama ili drvenim sanducima

Iako se sakupljanje ljekovitog bilja čini krajnje jednostavnim poslom, ipak to nije tako. Da bi pravilno sakupili i skladištili ljekovito bilje za sebe i svoju porodicu, potrebno je poznavati barem elementarna pravila. Upravo o tim pravilima govori prof. dr. Nezir Tanović sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru u priručniku „Atlas ljekovitog bilja“.

Tako dr. Tanović već u prvom dijelu priručnika upozorava da način sakupljanja ljekovitog bilja treba da bude u skladu sa dobrom poljoprivrednom i sakupljačkom praksom, kako bi se osigurao opstanak ukupne biljne populacije i obezbijedio visoki kvalitet biljnog materijala.

Pravila berbe

 

  • Osobe koje pate od prenosivih zaraznih bolesti ili sa otvorenim ranama, ne mogu dolaziti u kontakt sa ljekovitim biljem. Nadalje, sakupljanje i berba ljekovitih biljaka obavlja se na čistim staništima i suhim uslovima (treba izbjegavati vlažno zemljište, rosu i kišu). Nepoželjno je sakupljati više različitih biljaka istovremeno. Ambalaža mora biti čista i porozna (papirne, platnene vrećice ili korpe). Ubrano bilje neophodno je što prije dopremiti do mjesta sušenja. Prilikom sakupljanja ljekovitog bilja neophodno je određeni dio biljke ostaviti za regeneraciju: korijena i lukovica 80 %, nadzemnog dijela biljke i listova 70%, cvjetova, sjemena i plodova 30% – navodi dr. Tanović u priručniku.

 Tretman nakon berbe

Sakupljeni biljni materijal ne bi trebao biti izložen suncu, već se sušiti u hladu. Treba izbjegavati sušenje na zemlji ili betonskoj ploči. Ukoliko se biljni materijal suši kontrolirano u sušarama, režim toplote je potrebno podesiti različitim dijelovima biljke: korijen sušiti na temperaturi 65 stepeni, a nadzemni dio biljke na temperaturi do 40 stepeni.

Ljekovito bilje treba pakovati u čiste i suhe vreće ili sanduke.

Biljke koje možemo sakupljati u oktobru i novembru!

Prema priručniku „Atlas ljekovitog bilja“ tokom mjeseca oktobra možemo sakupljati sljedeće ljekovito bilje:

Glog (Crataegus monogina L.)

Stanište: Raste po rubovima šuma, krševitima terenima, živicama i međama.

Sakupljanje: Cvjetovi sa listovima se sakupljaju u punom cvjetanju, plodovi kada sazriju.
Vrijeme berbe: Cvijet od maja do avgusta, plod od oktobra do novemra.

Ljekovite osobine: Glog je pravi lijek za srce. Reguliše i jača rad srca, reguliše krvni pritisak. Liječi mane i upale srčanog mišića. Pomaže kod napetosti i nesanice, arterioskleroze, zamora, straha.

Hren (Cochlearia radix L.)

Stanište: Uzgaja se na oranicama

Sakupljanje: Korijen se kopa poslije kiše
Vrijeme berbe: Od juna do oktobra

Ljekovite osobine: Hren podiže prirodnu otpornost organizma, štiti od prehlada, olakšava i stabilizira probavu, potiče rad srca i cirkulaciju, zaustavlja rast bakterija, ublažava respiratorne probleme, pomaže kod reumatizma.

Kleka (Juniperus communis L.)

Stanište: Na kiselim zemljištima, zapuštnim terenima uz rubove šuma

Sakupljanje: Zreli plodovi se nakon prvog mraza lagano omlate
Vrijeme berbe: Septembar i oktobar

Ljekovite osobine: Koristi se kod oboljenja disajnih organa, plućne astme, upale plućnih alveola, kašlja pa čak i kod tuberkoloze. Čisti krv, pluća i želudac. Koristi se kod uboda insekata, kod rana koje teško zarastaju, ogrebotina i posjekotina.

Oman (Inula helenium L.)

Stanište: Na vlažnim livadama, po rubovima šuma, pored rijeka i potoka
Sakupljanje: Korijen se kopa u jesen
Vrijeme berbe: Od jula do oktobra
Ljekovite osobine: Oman ubrzava cirkulaciju krvi, izlučevine žuči i mokraće, otklanja zastoje, smekšava sluz. Pročišćava krv, jetru, bubrege i pluća. Djeluje kao antiseptik kod većine disajnih ogana. Kao oblog pomaže kod svraba.

Neki stari pčelari u dimilicu ubacuju po jedan komad korjena omana, pa od njega cijeli pčelinjak zamiriše lijepim i prijatnim mirisom.

Šipurak (Rosa canina L.)

Stanište: Široko rasprostranjen grm

Sakupljanje: Beru se sazreli plodovi
Vrijeme berbe: Septembar i oktobar

Ljekovite osobine: Otklanja tegobe povezane sa nedostatkom vitamina C. Koristi se protiv groznice, kamenca u bubrezima, crijevnog katara, bolesti mokraćnih organa…

(arhiv Aure)