ASTROSKOP ZA 08. i 09. juni 2018: Konflikti, konflikti i opet konflikti

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Danas je tranzitni Mjesec u znaku Ovna u kvadratu sa Saturnom iz Jarca. Prije svega, važno je da znamo da Mjesec u Ovnu uvek predstavlja pionira, Ovan je prvi znak zodijaka, i ‘početak svih početaka’. Ovan je kardinalni (brzi) znak koji pripada vatrenom elementu, prva iskra, mladost, početak proljeća, inicijalna kapisla, koja pobuđuje sve ostale energetske potencijale.

Dakle, pred nama je dan kao u rano proljeće (iako je juni), dan u kome će vas već od ranih jutarnjih časova nešto iznervirati (promjenjive vremenske prilike, glavobolja i sinusitis, gužva u saobraćaju, problem na poslu…) ili će vas mučiti osjećaj odgovornosti prema nekome ili nečemu (kvadrat Saturn).

Dispozitor Mjeseca je naizgled nepokolebljivi Mars u Vodoliji, koji pravi planove za budućnost, ali mu nedostaje hrabrosti da ih ostvari. Mars je i u konjunkciji sa Ketuom.

Astronomski gledano, Rahu i Ketu ne postoje. To nisu planete, već zamišljene, matematičke tačke, tačnije, tačke preseka Mjesečeve putanje oko Zemlje i Zemljine putanje oko Sunca (ekliptike). Kada se Mjesec kreće od juga ka sjeveru, tačka presjeka njegove putanje i ekliptike predstavlja Sjeverni Mjesečev čvor (poznat kao i Rahu ili Zmajeva glava). Kada se Mjesec kreće prema jugu, tačka preseka predstavljaće Južni Mjesečev čvor (poznat kao Ketu ili Zmajev rep). Mjesečevi čvorovi su odraz naše karmičke misije u ovom životu, jer ukazuju na one segmente našeg života i ličnosti u kojima nismo kompletni – jer negde nam fali ,,glava”, a negde ,,rep”.

U tranzitnoj karti, aktivnost Mjesečevih čvorova donosi karmičke susrete, pojačana sjećanja i okrenutost ka prošlosti. Ovih dana srešćete neke nove ljude…ili možda ne?

Merkur napušta konjunkciju sa Suncem i ulazi u inkonjunkciju sa Plutonom. Inkonjunkcija ili kvinkunks nije tradicionalni tzv. ptolomejski aspekt, jer znaci koji grade inkonjunkciju nemaju ništa zajedničko, ni pol, ni element, ni kvalitet. Za planete koje grade inkonjunkciju kažemo da se ne vide ili da su u averziji jedna prema drugoj. Kepler je inkonjunkciju nazivao aspektom smrti.

Ova postavka donosi prekid komunikacije (‘smrt jednog odnosa’) i privremeno ‘pomračenje uma’, pa iako će u ova dva dan sve u vama ključati i imaćete želju da nekome ‘skinete glavu sa ramena’ (Mars konjunkcija Ketu), ipak treba da se suzdržite i izbrojite do 10, jer ćete kasnije shvatiti da to nisu situacije vrijedne sukoba.