ASTROSKOP: Početak ljeta će nam proteći u znaku Marsa i Venere!

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Svake godine, ulazak tranzitnog Sunca u astrološki znak Raka se poklapa sa najdužim danom u godini i astronomskim početkom ljeta na sjevernoj hemisferi. Zato 0* Raka označava prvi zaista topao i sunčan dan, kada nas najmanje interesuje rad, a najviše uživanje.

Ljeto je ove godine počelo 21. juna u 12.06h po lokalnom vremenu, a ovaj dan je obilježen napetim aspektom Marsa i Venere. Tranzitna Venera se iz znaka Lava se odvojila od kvadrata sa Uranom u Biku i i u večernjim satima ulazi u opoziciju sa Marsom u Vodoliji.

,,Venera i Mars su komplement jedno drugome – nose dijametralno suprotna značenja, a opet čine jednu savršenu cjelinu. Venera, rimska boginja ljubavi, zaštitnica zaljubljenih, posebno žena, u astrologiji predstavlja naš odnos prema ljubavi, ali i način na koji uživamo u životu. Venera je osjet, fizička forma, harmonija i čulna uživanja. Položaj i aspekti Venere u natalnom horoskopu odrediće da li ćemo na suprotnoj strani prvo primijetiti oči, osmijeh ili možda simetrične grudi, jaka ramena. Venerom prepoznajete, Venerom vas prepoznaju. Venera je i vaša prva simpatija i vaš prvi poljubac.

Ne može Mars da razumije principe koji vladaju u Venerinom carstvu, tu božansku ljepotu ćutanja i upijanja svakog dodira, kojeg ljubomorno čuvamo urezanog negdje duboko u nama i samo ponekad ga se sjetimo, i to nam je dovoljno da budemo srećni makar na tren i preživimo još jedan dan. Astrološki, i ćutanjem i sjećanjem, a i dodirom vlada Saturn, koji je egzaltiran/ ushićen upravo u znaku Vage. Iako smo smo mi prolazni, propadljivi u vremenu, smrtni, ljubav dolazi iz duše , ona je večna. Isto tako, nije posao Venere, koja simboliše diplomatiju, harmoniju, mladu devojku itd. da ide na ,,prvu liniju” i objavljuje rat ili da leži u nekom rovu.”

Venera i Mars čine savršeni par, oni su arhetip ljubavnika u strasnom zagrljaju. Međutim, opozicija dovodi do nesklada među ovim ljubavnicima. Ovih dana smo rastrgani između potrebe za izražavanjem individualnosti i pravljenjem planova za budućnost (što je Mars u Vodoliji) i potrebe za zajedništvom, nježnim dodirima i životu u sadašnjem trenutku (a to je Venera u Lavu).

Ovaj nesklad je dodatno pojačan činjenicom da ova opozicija aktivira i osu Mjesečevih čvorova. 
Astronomski gledano, Rahu i Ketu ne postoje. To nisu planete, već zamišljene, matematičke tačke, tačnije, tačke preseka Mesečeve putanje oko Zemlje i Zemljine putanje oko Sunca (ekliptike). Kada se Mesec kreće od juga ka severu, tačka preseka njegove putanje i ekliptike predstavlja Sjverni Mjesečev čvor (poznat kao i Rahu ili Zmajeva glava). Kada se Mjesec kreće prema jugu, tačka presjeka predstavljaće Južni Mjesečev čvor (poznat kao Ketu ili Zmajev rep). Mjesečevi čvorovi su odraz naše karmičke misije u ovom životu, jer ukazuju na one segmente našeg života i ličnosti u kojima nismo kompletni – jer negdje nam fali ,,glava”, a negdje ,,rep”.

Venera sa Rahuom, Sjevernim čvorom, dijeli istu prirodu. Oboje su ,,željni”. Oni žele bogatstvo, ljubav, fizički dodir, žele život! I ova Venera će baš zbog toga lupati glavom o zid (Rahu!) zbog nekontrolisane težnje za ostvarenjem tih ciljeva i želja. S druge strane, Mars je udružen sa Ketuom, Južnim čvorom, koji predstavlja sva sjećanja na našu prethodnu inkarnaciju. Ketu živi u prošlosti, samotnjak je, te želi da se oslobodi svega materijalnog u ovom svijetu i kroz duhovni rast da ponudi spasenje duše.

Naše želje su trenutno dijametralno suprotne od naših mogućnosti, a to može da dovede do pojačane tenzije i bespotrebnih sukoba. Ali, i ovaj aspekt će proći! Kada shvatite da ne možete da promijenite stvari u ovom trenutku, život će vam postati makar mrvicu lakši i moćićete zaista da uživate u prvom danu, a i u ostatku ljeta.