Astronaut Skot Keli: U svemiru je sve drugačije!

Američki astronaut Skot Keli proveo je skoro čitavu prošlu godinu u svemiru, na misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Kući se vratio u martu 2017. godine i od tada je glavna zvijezda zaljubljenika u svemir i naučnika NASA-e.

NASA sada ispituje koliko se astronaut za tih godinu dana promijenio u odnosu na svog brata blizanca Marka (koji nije putovao u svemir). Ljekari su utvrdili da mu se nije promijenila samo visina nego i brzina starenja, tako da sada izgleda znatno mlađi od svog brata.

Astronaut je sporije stario od brata koji je ostao na Zemlji, jer u smislu Ajnštajnove teorije relativiteta braća nisu podjednako osjetila protok vremena. Vrijeme naime nije konstanta; između ostalog, zavisi i od toga kreće li se tijelo ili ne, a ako se kreće, kojom brzinom se to dešava.

Za tijelo u pokretu vrijeme uvijek sporije prolazi, a za ono u mirovanju brže. Što je pokret brži, vrijeme se sve više usporava. A međunarodna svemirska stanica juri brzinom od 28.200 km/h. Tamo godina prođe za pet hiljaditih dijelova sekunde sporije nego na Zemlji.

Kada je 27. marta 215. godine Skot Keli napustio Zemlju, njegov brat blizanac bio je šest sekundi stariji od njega – kada se u martu prošle godine vratio na Zemlju, ova razlika je porasla na šest sekundi i pet hiljaditih dijelova sekunde.