ASTRONAUT OPISAO ZASTRAŠUJUĆE ISKUSTVO NAKON KVARA RUSKE RAKETE

Američki astronaut i ruski kozmonaut koji su se prošli tjedan uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu u dobrom su stanju, a jedan od njih sad je progovorio o tom zastrašujućem iskustvu.

Sojuz je trebao prevesti američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske postaje, gdje su trebali ostati šest mjeseci, no prema prvim informacijama, zakazali su motori rakete oko dvije minute nakon polijetanja.

Astronaut Nick Hague i kozmonaut Aleksej Ovčinjin morali su aktivirati sustav za spašavanje kako bi odvojili kapsulu od rakete, oko dvije minute nakon polijetanja, i vratili se na Zemlju. Njihov pad su usporili padobrani i oni su se živi i zdravi prizemljili.

I dok je Ovčinjin već imao iskustva s prijašnjih lansiranja, Nicku je bilo prvi put. “Sve mi je bilo novo, bilo mi je prvi put. Ovčinjin mi je mogao reći što je bilo normalno, a što ne.”

Hague je iskustvo usporedio s bivanjem u lopti koja je bačena u zrak. “Pokušavao sam gledati kroz prozor da vidim gdje ćemo završiti. Hoćemo li završiti u vodi? Hoćemo li biti u stepama Kazahstana?” pitao se.

Tijekom slijetanja na Zemlju, astronauti su iskusili ekstremnu gravitaciju, zbog koje im je i disanje bilo otežano. Ukupno, slijetanje je trajalo 34 minute, a Hague ga je opisao kao “poprilično brz trenutak”.

– Prvi moment kad sam mogao duboko udahnuti tijekom cijelog događaja bio je kad se kapsula napokon zaustavila. Moj prozor bio je oko 30 cm od blata vani i mogao sam gledati, udahnuti i shvatiti koliko smo sretni bili. –

– Možda ‘sretni’ nije prava riječ. Jer, kao što sam spomenuo ranije, tisuće ljudi neumorno je radilo da pripreme sve sustave i ti sustavi spasili su nas prošli četvrtak.