Astrologija otkriva: KOJIM BOLESTIMA STE SKLONI

Vodolijama su najosjetljivije tačke tijela koljena, potkoljenice i skočni zglobovi. Rakovi su vrlo senzibilni pa sve što ih potrese, uznemiri ili pozitivno podstakne – osjećaju u stomaku. Lavovi treba da pripaze na srce

Ovan
Češće od drugih znakova naginjete glavoboljama i poteškoćama s očima i ušima. Skloni ste neuralgijama, groznicama i upalnim procesima. Morali biste redovno da odlazite na stomatološke preglede i održavate higijenu usne duplje. Vrlo ste ponosni i nerijetko vas muči strah od neuspjeha što vam stvara dodatna opterećenja.

Zato žurite i brzate sa svime što radite. Takvo ponašanje može biti uzrok udaraca i manjih povreda. Smiriće vas redovno bavljenje sportskima aktivnostima. Ali snaga živi u vama, u vašoj planeti Marsu koji vam omogućuje brz oporavak nakon bolesti. Snažna životna sila u vama ne dopušta vam da se predate ničemu, pa ni zdravstvenim smetnjama.

Bik
Vrat i grlo vaše su osjetljive tačke. Ukočenja su izvjesna u gornjem dijelu kičme, možete da patite od angine i imate smetnje s glasom, odnosno glasnim žicama. Već u djetinjstvu podložni ste infekciji krajnika koje ste morali da operišete. Osjetljivi ste na hladnoću, ‘napadaju’ vas prehlade praćene kašljem, a imunitet vam pada u zimskim mjesecima, naročito u februaru.

Vaš znak je povezan i s poremećajima u ishrani, kao i hormonalnim smetnjama. Štitna žlijezda koja se takođe nalazi pod pokroviteljstvom vašeg znaka pa joj morate posvetiti više pažnje. Preporučuje se redovno bavljenje sportom i zdrava, uravnotežena ishrana.

Blizanci
Vaš znak vlada rukama, ramenima, šakama, dijelom i plućima. Uvijek ste u nekom pokretu, radite nekoliko stvari istovremeno, a kada mirujete previše razmišljate. A taj ‘superbrzi’ ritam života i zavisnost od razmišljanja ponekad može biti izvor velike mentalne napetosti.

Morate sebi da nađete vrijeme za opuštanje, dan u kojem ćete pobjeći od svih obaveza i odmoriti se od sopstvenih misli. Pomalo haotičan i užurban način života može dovesti do psihosomatskih promjena, a pritom su vam najosjetljiviji disajni putevi, naročito sinusi. Kao Blizanac možete naginjati alergijama i češće obolijevati od bronhitisa. Ako ste pušač, prekinite s tom lošom navikom i naučite da se odmarate. Meditirajte, bavite se jogom…

Rak
Senzibilni ste i sve što vas potrese, uznemiri ili pozitivno dotakne, osjećate u stomaku. To područje kao da je vaš životni kompas, detektor koji vas upozorava na opasnost, ali i na dobre stvari. Zato tu leži i veliko opterećenje, pa ste osjetljiviji na bolesti stomačne duplje.

Preporučuje se da pazite na ishranu, uzimate probiotike, pijete čaj od kamilice ili đumbira. Ženama Rakovima su osjetljive i grudi, pa je pametno da se jednom godišnje podvrgnu mamografiji i ultrazvuku. Budući i da ste izuzetno osjetljivi i skloni naglim promjenama raspoloženja, za vas je važno kretanje, boravak u prirodi i aktivan način života. Na taj način ćete se uspješno boriti s pasivnošću, crnim mislima i zabrinutošću.

Lav
Vaš planeta Sunce daje vam mnogo vitalnosti i dobrog zdravlja, ali svi, pa tako i vi imate neku slabu tačku. Vaš znak vlada srcem i grudnim košem, kao i leđima. Kad ste uznemireni, vjerovatno osjetite ubrzano lupanje srca i možda češće od drugih posjećujete ljekare zbog aritmije i sličnih smetnji.

Ponekad vam i visoki pritisak može zadavati teškoće, zato je bitno izbjeći akumulaciju stresa i napetosti. Redovne masaže, kao i fizička aktivnost, naročito pilates mogu pomoći kod ukočenja i bolova u leđima. Očvrsnite leđne mišiće i barem se jednom nedjeljno podvrgnite medicinskoj masaži. Koristite i prirodne preparate protiv opadanja kose, naročito u srednjem dobu.

Djevica
Osoba ste koja puno razmišlja, duge sate provodi u analizama svega što joj se događa, a to može biti izvor stalnog nemira i opterećenosti. U vašem slučaju neke zdravstvene smetnje mogu biti psihosomatske prirode, naročito ako ste duže vrijeme nezadovoljni i opterećeni. Osoba ste koja se vezuje uz svoje misli i zato je bitno obratiti pažnju na njihovu istinitost i manje se brinuti oko onoga što dolazi sutra.

Pod ingerencijom vašeg znaka nalazi se probavni trakt i nervni sistem. Skloniji se nadutosti, neredovnoj stolici, zato je naročito važno izbjegavati ugljene hidrate, piti puno vode i više jesti kuhanu i nezačinjenu hranu.

Vaga
Vaš znak vlada bubrezima, donjim dijelom leđa i kožom. Možda su vam zvijezde poklonile poseban blagoslov lijepe kože i skoro porculanskog tena, ali činjenica je da s vremena na vrijeme možete imati i nekih problema s kožom, kao što su alergijske reakcije, dermatitis, seboreja i sl.

Naime u vašem slučaju upravo se na koži manifestuju psihičke ili zdravstvene smetnje. Osim toga skloniji ste prekomjernom zadržavanju tečnosti u tijelu, pa morate da pijete više vode, izbjegavate presoljenu hranu, konzervirane namirnice i slane sireve. Osjetljiva vam je i bešika, skloni ste stvaranju kamenaca u bubrezima i sl. Zabrinutost često vodi u migrene. Redovno bavljenje jogom može vam pomoći da se bolje osjećate.

Škorpija
Vi ste izdržljivi, puni energije i jedan od vaših blagoslova je odličan oporavak od svih problema, pa i onih zdravstvenih. Vaše područje su genitalni organi, bešika, prostata, žuč, debelo crijevo i rektum. Skloniji ste genitalnim infekcijama. Kao i Vaga, naginjete upalama mokraćnih puteva i stvaranju kamenaca i bubrezima. Emocionalno stresne situacije mogu uticati na vaš libido, a kod muškaraca i na probleme s erekcijom.

Bavljenje intenzivnim sportskim programima, kao što su borilački sportovi ili redovni odlazak u teretanu neophodno su važni za vaše psihičko i fizičko zdravlje. Na taj način rješavate se nakupljenog stresa i viška energije.

Strijelac
Pozitivan efekat vaše planete Jupitera ogleda se u pozitivnoj životnoj energiji, entuzijazmu i optimizmu, a zdravstveni problemi i životne krize nastaju tek kad izgubite vjeru u sebe. Zato je dobro posvetiti se ličnom i duhovnom razvoju čime ćete znatno podići kvalitet svog života.

Vaša područja organizma su jetra, kukovi i bedra. Trebali biste izbjegavati prekomjerno konzumiranje alkohola i lijekova i iz ishrane izbaciti masnoće. Osim toga skloniji se gihtu i išijasu. Češće od drugih podliježete sportskim povredama. Živite brzo, a ubrzani i stresni tempo života ima svoje posljedice. Obavezno je bavljenje sportom!

Jarac
Osoba ste koja vodi računa o svom zdravlju, što je odlično, ali ponekad tome može biti razlog i hipohondrija. Da, strahovi jesu vaši najveći neprijatelji, a posljedice takvog života se mogu odraziti na vašu psihu. Lako ćete upasti u depresivna i tjeskobna stanja.

Naučite da se opustite, odbacite stvari koje vas opterećuju i koče u napretku, uzimajte redovno vitamin B12, neka istraživanja govore o njegovoj efikasnosti u liječenju anksioznosti. Vaš znak vlada kostima i zglobovima. U poodmaklom dobu naginjete reumatizmu. Preporučuje se konzumacija kalcijuma i C vitamina. Vama je potrebna svjetlost, ne zatvarajte se unutar četiri zida, izlažite se sunčevim zrakama.

Vodolija
Zbog prekomjernog rada ponekad ste skloni da zanemarite granice izdržljivosti svog organizma kao i njegove potrebe. Tako dolaze i zdravstvene smetnje koje se mogu odraziti na zdravlje vašeg srca, sistema za cirkulaciju, kao i na želudac.

Osjetljive tačke tijela su vam i koljena, potkoljenice i zglobovi. Vaš um je vaše najjače oružje ali ponekad se može i okrenuti protiv vas i uvesti vas u neka uvjerenja koja vam više štete nego koriste. Za vas je bitna unutrašnja ravnoteža, izbjegavajte bilo kakve krajnosti.

Pronađite neki sport po vašoj mjeri. Kad ste nervozni i ne izražavate svoja osjećanja, možete da grizete nokte i zanoktice. Duboko disanje naročito u jutarnjim satima priprema vas za sve napore u danu.

Ribe
Snovi igraju veliku ulogu u vašem životu. One koje stvarate u budnom stanju bitno je ostvariti jer time ostvarujete sebe i postajete sretna osoba. Snovi koji se javljaju dok spavate često mogu biti burni, intenzivni i prediktivni. Nesanica je za vas sasvim normalna stvar, kao i slični poremećaji spavanja.

Vaše slabe tačke su stopala, vene. Nosite udobnu obuću, a zbog spuštenih stopala ponekad ne možete bez medicinskih uložaka. Kad ste nesretni i nezadovoljni naginjete bijegu od stvarnosti i to nerijetko uz pomoć alkohola i lijekova za smirenje.

Vaša senzibilnost je tolika da ne znate da se zaštitite od negativnosti. U tome će vam pomoći tajne koje ćete otkriti posvetite li se duhovnom razvoju.