Astrologija i zabava: Kakvu kafu voli vaš partner

Postoji legenda o etiopskom pastiru koji se zvao Kaldi. Čuvajući svoje koze, on je jednog dana primijetio da se životinje čudno ponašaju. Postale su živahne i pomalo divlje. Ubrzo je uvidio da se to događa nakon što koze pojedu plodove nekog njemu nepoznatog grma. Kaldi je odlučio sam probati iste bobice, a rezultat je bila snaga koja mu je porasla. Otada su plemena u Etiopiji počela koristiti kafu kao sredstvo za stimuliranje i podizanje izdržljivosti.

S vremenom su plod kafe počeli miješati s mašću raznih životinja, a takvu mješavinu su nerijetko koristili prije svojih plemenskih borbenih aktivnosti. Nije nam poznat učinak ovakvog „koktela“, no priča(lo) se da su iz bitaka uglavnom izlazili kao pobjednici. Ova priča stara je oko 3000 godina.

Navodno je kafa i dobila ime po etiopskoj pokrajini Kafa gdje se početno uzgajala. To je drvenast biljni rod iz porodice broćeva, latinski Rubiceae. Kako god je nazivali – kava, kafa, kahva ili qahwa, svi razumiju o čemu je riječ.

Kad nekog pozovete kući, razmislite kakvu kafu kojem znaku servirati. Jer, astrologija se “umiješala” čak i u kahvenisanje…

OVAN – Nema vremena za duge sjedeljke i polako ispijanje kafe. Odgovara mu ispijanje kafe s nogu, kratka kafa iz plastičnih šoljica. Možda gorča. Mnogi je ni ne piju.

BIK – Ovaj hedonist obavezno uz šoljicu kafe očekuje neki slatkiš, a najbolje tortu. Tu se još treba naći i mogućnost dodataka od sladoleda, kakva čokoladica, keks ili slično. Obavezna je slatka kafa.

BLIZANAC – Ovom znaku odgovaraju manje količine kafe više puta na dan. No ne prečesto. Uz kafu obavezno ide priča, ako je moguće trač, a rado poseže za nekom igračkom, npr. zgodnom kašikom ili vrećicom šećera u posebnom dizajnu.

RAK – Očekuje pravu domaću kućnu kafu. Ono što se u našim krajevima obično naziva turska kafa. Uz to započinje pravu ispovjedaonicu intimističkih slušanja i razgovora.

LAV – Kafa je kao i on(a), pravo sredstvo za prezentaciju. Zato je rado pije na javnim mjestima, a najradije onim glamuroznim. Ambijent fine kafane sasvim mu odgovara. Treba imati sjajne lustere.

DJEVICA – Voli pravu radničku kafu i koristi je uglavnom kao i pastir Kaldi – za povećanje radnog učinka i svojih radoholičarskih sposobnosti. Može biti i asketska, tzv. obična, samo da ga razbudi i ojača.

VAGA – Važno mu je da je kafa fino servirana u lijepoj šoljici, a ne bi imao ništa protiv da uz nju dobije i poneki cvijet. Po mogućnosti ružu. Također voli kocke šećera, a rado uz sve prima i neki fini bombon ili keksić.

ŠKORPION – Ovo su obično ljubitelji gorke, crne, kratke i jake kafe. Uz njihov žilavi želudac, mogu popiti i više šoljica dnevno. Kafu doživljavaju kao stimulans prije „bitke“.

STRIJELAC – „Može ovakva, a može i onakva“. Njihova tolerancija, širina i otvorenost dopušta im da probaju kafu na sve moguće načine. Ipak, najdraža im je ona pomalo egzotična, a najradije bi je popili u Brazilu.

JARAC – Kod njih je kafa sredstvo za rad. Služi im da izdrže pojačane napore kojim se izlažu, no uvijek paze da ne pretjeraju s količinama. Najviše vole običnu, crnu, bez posebnih dodataka.

VODENJAK – Kafa im je još jedno sredstvo za druženje. Ista mora biti neobična, a preferiraju „koktele“ od kafe. Vole irsku kafu (s alkoholom).

RIBE – I Ribe vole svašta pomiješati. Kombinacija kafe, mlijeka, sladoleda i štapić slatkog keksa zadovoljit će sve njihove potrebe. Nakon toga obično slijedi voćni sok. Tko može, neka proba.

(aura.ba)