ASTMA: uzroci, vrste, simptomi i liječenje: Prirodni lijekovi smiruju kašalj i sprječavaju gušenje!

Razne vrste alergena, zagađen vazduh, infekcije i stres, faktori su koji uzrokuju napade ove neprijatne bolesti disajnih organa. Osim medikamenata koje propisuje zvanična medicina, kašalj i gušenje mogu da se ublaže i prirodnim preparatima

 

 

Astma je hronična upala disajnih puteva koja se manifestuje napadima suhog kašlja, gušenjem i osjećajem pritiska u grudnom košu. Bolest najčešće nastaje kao posljedica upale sluznice disajnih puteva, koja uzrokuje stezanje mišića i lučenje sluzi, što otežava protok vazduha i izaziva gušenja. Napade mogu da izazovu razni alergeni, pad imuniteta, zagađen vazduh, virusne infekcije, stres, udisanje hladnog ili toplog suhog vazduha, a osim medikamenata, bolesnici koriste i pumpice.

Čistoća je pola zdravlja

Najčešća podjela astme je na alergijsku (ekstrinzičku, egzogenu) i nealergijsku (intrinzičku, endogenu) astmu. Za astmatičare je veoma važna promjena načina života, prije svega eliminisanje štetnih navika i zdrava ishrana koja će ojačati imunitet.

Ukoliko je riječ o astmi izazvanoj alergijom, glavna preventivna mjera jeste izbjegavanje materija koje izazivaju napade. U periodu kada vazduh sadrži veliku koncentraciju polena, bolesnik bi trebao da što manje izlazi napolje, dok se u stanu astmatičara moraju poduzimati odgovarajuće higijenske mjere – što češće čišćenje tepiha, zavjesa i dušeka kako bi se eliminisale grinje. Ne preporučuje se ni držanje kućnih ljubimaca, naročito pasa i mačaka.

 Ojačajte imunitet hranom

Neke vrste namirnica blagotvorno djeluju u slučaju astme, jer jačaju odbrambene snage organizma i sprječavaju učestalost napada.

CRVENI I BIJELI LUK: Sadrži fitohemikalije koje imaju antibakterijska i antivirusna svojstva, zbog čega su efikasno sredstvo protiv infekcija.

BANANE: Bogate su mineralima, vitaminima A, B6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezijum, kalijum i folnu kiselinu. Pomažu proizvodnju hemoglobina, povećavaju snagu mišića i ubrzavaju metabolizam.

PAPRIKA: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, odlična je za jačanje imuniteta. Osim toga, snažan je antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik i diuretik.

BOROVNICA: Prepuna je tanina, voćnih kiselina, minerala i vitamina. Flavonidi iz ovog šumskog voća blogotvorno djeluju u slučaju upale sluznice usta i ždrijela.

MRKVA: Sadrži provitamin A, koji štiti sluzokožu i ima snažno antioksidantno dejstvo (sprječava dejstvo slobodnih radikala odgovornih za pojavu tumora i brzo starenje). Mrkva ubrzava oporavak organizma nakon bolesti.

BOSILJAK: Zahvaljujući eteričnim uljima i drugim ljekovitim sastojcima, bosiljak umiruje živce, smiruje grčeve, ublažava napade kašlja u slučaju astme i tuberkuloze.

BRUSNICA: Bobičasti plod ove biljke bogat je vitaminima A i C, kalijumom, mineralima, benzojevom kiselinom i vlaknima. Brusnica ima jako antioksidantno i antikancerogeno dejstvo.

GORUŠICA I HREN: Pomažu rastvaranje sluzi u disajnim putevima.

ČAJNE MJEŠAVINE

Supenu kašiku mješavine listova i cvjetova podbjela, korjena bijelog sljeza, te cvijeta i lista divizme, preliti sa 300 – 400 ml vrele vode, ostaviti poklopljeno 15 – 20 minuta, a potom procijediti, po želji zasladiti medom i dodati malo limunovog soka. Piti tri puta dnevno po šolju čaja prije jela ili, ako je to moguće, svakih sat-dva po nekoliko gutljaja.

Kašika hmelja kuhanog nekoliko minuta u 1 dl vina i 1 dl vode olakšava disanje.

Pržiti 300 g šećera dok ne porumeni, a onda dodati devet kašika meda i tri sitno isjeckane glavice luka. Sipati preko toga 1,5 l vode, dobro promiješati, pa poklopljeno kuhati dok ne ispari 50 % tečnosti, uz povremeno podizanje poklopca. Kada se čaj malo ohladi, sipati u flaše i dobro začepiti. Po kašičicu ovog lijeka uzimati prije lijeka, a za vrijeme terapije zabranjeno je pušenje i konzumiranje alkohola.

Uveče staviti na tanjirić malo smole od bora i okaditi prostoriju u kojoj se spava.

Litrom prokuhale vode preliti dvije kafene kašičice cvijeta divizme, a zatim procijediti kroz platno. Piti nekoliko šolja dnevno. Stariji astmatičari, umjesto vodom, divizmu mogu pariti mlijekom i prokuhati tečnost još nekoliko minuta. Piti toplo.

Šoljom prokuhale vode preliti 4 g cvijetnog struka blagovanja. Piti 2-3 šolje dnevno.

Za lakše iskašljavnje 2 kafene kašike podbjela preliti sa 200 ml prokuhale vode, pa ostaviti minut-dva da odstoji poklopljeno. Piti nezaslađeno.

Lavanda ublažava gušenje usljed stezanja bronhija, kao i nadražaj na kašalj. Dvije kafene kašike lavande preliti sa 2 dl kipuće vode. Piti po 4 šolje dnevno. Inhaliranje: Vodi u koju je potopljena lavanda dodati 5 – 10 ml čistog alkohola. Biljka tako dobija dezinfekciona svojstva i blagotvorno utječe na bronhije.

 

Veće čehno bijelog luka staviti u kašičicu i pritiskati drugom kašičicom da bi se iscijedio sok. Potom staviti u usta i duboko udisati 5 minuta, sa zadržavanjem daha, a potom izdisati kroz nos. Luk se zatim okrene na drugu stranu i postupak se ponovi. Uzeti novo čehno bijelog luka i ponoviti postupak. Terapija traje ukupno 20 minuta, a kada se završi, bijeli luk treba pojesti sa hljebom. Postupak ponavljati svako veče u narednih 4 do 6 sedmica.

U slučaju otežanog disanja, blagotvorno djeluje slijedeći lijek: po 100 g izrendanog korjena hrena i crne rotkve pomiješati sa bagremovim medom, pa kuhati na tihoj vatri oko sat vremena. Skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno dva sata, dobro izmiješati i sasuti u tegle. Uzimati po jednu kašiku dnevno u narednih deset dana.

TINKTURE

Tinktura od vrbene odlično smiruje kašalj i sprječava gušenje: u pola litre komovice staviti 2 kašike isjeckanog lista, ostaviti da odstoji nekoliko dana, pa procijediti i sipati u bocu. Piti po 15 kapi u malo vode po nekoliko puta dnevno.

Šaku lista blagovanja preliti litrom lozovače ili prepečenice i ostaviti da odstoji 20 dana na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje. Piti 10 – 30 kapi dnevno.

Po kašiku hajdučice, iđirota i morača sipati u pola litre lozovače ili prepečenice. Ostaviti na toplom mjestu da odstoji 20 dana uz češće mućkanje. Uzimati po rakijsku čašicu prije svakog obroka.

U litar 70-postotnog alkohola staviti 10 kašika usitnjenog lista dragoljuba, te ostaviti da odstoji 6 do 8 dana. Ocijediti i piti razrijeđeno sa malo vode, 2 do 3 puta dnevno, po kafenu kašičicu. Pomaže pri izbacivanju šlajma.

SIRUPI

Litrom prokuhale vode preliti 100 g lista blagovanja, procijediti i pomiješati sa 1,6 kg šećera. Jednom dnevno kašičicu sirupa razblažiti u 2 dl vode i popiti

Isjeckati svježu majčinu dušicu i iz nje iscijediti 50 ml soka. Iz cvijeta zove iscijediti također 50 ml soka, iz svježeg bijelog luka i žalfije iscijediti po 20 ml soka. Sve ove sokove pomiješati sa pola kilograma meda. Odrasli uzimaju kafenu kašičicu ovog sirupa, 3 puta dnevno prije jela, dok se djeci daje jednom dnevno po kafena kašičica, zajedno sa nekim biljnim čajem.

Med, kafa i šipak kod napada astme

U slučaju astmatičnog napada treba uzeti smjesu napravljenu od meda, crne kafe i šipka: u kilogram meda staviti 100 g mljevene (pržene) kafe i isto toliko šipka samljevenog u mlinu na kafu. Smjesu usuti u staklenu teglu i dobro zatvoriti, te čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Lijek piti 3 puta dnevno po kafenu kašičicu prije jela.

(aura.ba)

Komentari

komentara