Aromaterapija posebno ublažava tegobe vezane za ženske reproduktivne organe: KAKO SE LAKŠE NOSITI SA MENOPAUZOM?

Menopauza ili prestanak menstrualnog krvarenja označava završetak reprodukcijskog ciklusa žena i može započeti bilo kada između 40. i 55. godine. Evo nekoliko vrlo učinkovitih recepata koji pomažu kod različitih simptoma u menopauziAromaterapija i korištenje eteričnih ulja ima izvanredne rezultate kod raznih tegoba: PDMS, amenoreja, dismenoreje, menoragije, vaginalne kandide, cistitisa, menopauze….

Menopauza ili prestanak menstrualnog krvarenja označava završetak reprodukcijskog ciklusa žene i može započeti bilo kada između 40. i 55. godine. Simptomi mogu uključivati navale vrućine (valunge) i znojenje tokom noći (nagli ulazak hormona u krvotok), promjene raspoloženja, dobivanje na težini, srčane palpitacije, glavobolje i druge blaže tegobe. Zbog tih tegoba nerijetko se pojavljuju razdražljivost, nesanica, nezadovoljstvo, loša koncentracija….

Sam uzrok menopauze je postepeno iscrpljivanje funkcije jajnika i na kraju potpun prestanak sinteze, ne samo ženskih spolnih hormona – estrogena i progesterona, nego i muških spolnih hormona androgena – testoterona

Presipitivanje učinjenog

U svojoj knjizi “Žensko tijelo, ženska mudrost” dr. Cristiane Northrup piše:

– I dalje je uvriježeno mišljenje liječnika da je menopauza bolest nedostatka hormona, a ne prirodni proces. Iako taj pristup može koristiti ravnoteži hormonskih vrijednosti za neke žene u perimenopauzi i menopauzi, on ima svoja ograničenja. Npr. on umanjuje razvojno bogatstvo i duboku mudrost koja nam je dostupna u srednjim godinama u zamjenu za jednostavan hormonski dodatak.

Beskrajno je korisnije i tačnije razmišljati o prelaznim godinama srednje životne dobi kao o periodu u kojem završavamo određene zadatke koje smo započeli u mladosti. U srednjoj životnoj dobi žena posmatra svoj život unazad i razmišlja o tome gdje je bila i dokle je stigla. To je vrijeme kada žali za gubitkom bilo kojeg neostvarenog sna koji je možda imala kao djevojka i priprema se za slijedeću životnu fazu.

Prihvata se mnogih poslova koji se poklapaju, iako nisu direktno povezani s djelovanjem hormona kao što su briga o starijim roditeljima koji imaju zdravstvene tegobe. U zavisnosti od stepena uspjeha ili zamišljenog uspjeha u životu, žena se može zateći u krizi koja nije toliko fiziološka koliko je razvojna. Kako će riješiti tu krizu, djelovat će na njeno zdravlje na svim nivoima kako bude prolazila kroz menopauzu?

Simptomi menopauze

Može se reći da je menopauza dobro definiran događaj prekida menstrualnog ciklusa, pri čemu se funkcija jajnika počinje smanjivati i jednu do dvije godine ranije. Klinička dijagnoza se postavlja nakon što menstruacija izostane tokom 6 do 12 mjeseci, uz pojavu karakterističnih simptoma.

Najčešći simptomi su napadi vrućine koji počinju kao iznenadni osjećaj vrućine na koži, koncentriran na lice i gornji dio prsnog koša koji brzo zahvata cijelo tijelo. Osjećaj traje dvije do četiri minute te je često povezan s obilnim znojenjem i povremenim osjećajem lupanja srca (palpitacije), nakon čega često slijedi osjećaj hladnoće i drhtanje.

napadi vrućine obično se pojavljuju nekoliko puta dnevno i predstavljaju poremećaj sistema za regulaciju temperature tijela; javlja se neprimjereno širenje peridernih krvnih žila s povećanjem prokrvljenosti i znojenja.

Nezgodna nuspojava napada vrućine jeste poremećaj spavanja zbog čestog buđenja po noći i remećenja normalnog sna. Dugotrajan poremećaj sna uzrokuje umor, razdražljivost, slabu koncentraciju, depresiju…

Uz navedene simptome, menopauza je zbog manjka estrogena povezana sa; smanjenjem sekusalne funkcije, mokraćnom inkontinencijom, promjenama vezivnog tkiva (smanjuje se udio kalogena u koži) poremećajem ravnoteže….

Konvencionalna medicina tegobe menopauze liječi nadoknadom estrogena koji organizam više ne proizvodi u dovoljnoj količini – nadomjesnim hormonskim liječenjem. Na taj način se u organizam unose dodatne količine estrogena i progestagena, obično na usta ili u obliku flastera.

Aromaterapeutski pristup tretiranju problema menopauze uključuje: savjetovanje o promjenama u načinu života, načinu ishrane, pri čemu se treba izbaciti kahva, alkohol i hrana s aditivima, zatim praktično učenje tehnika dubokog disanja, te vježbi. Najpoznatije aromaterapeutske metode su: masaža, kupke, inhalacija i hladne komprese kod navala vrućine.

RECEPTI U MANOPAUZI

NAVALE VRUĆINE – Na 50 ml baznog ulja (noćurak), uzeti 8 kapi geranija, 4 kapi kadulje, 4 kapi limuna, 2 kapi lavande

NOĆNO ZNOJENJE – Na 50 ml baznog ulja (koštice marelice) potrebno je: 6 kapi čempresa, 4 kapi grejpa i 6 kapi kadulje.

NADUTOST – Na 50 ml baznog ulja (koštice marelice) uzeti 6 kapi geranija, 4 kapi limuna, 3 kapi komorača i 3 kapi borovnice

Djelotvorna ulja

Aromaterapijom se određuju svi simptomi koji se pojavljuju, a nakon toga se određuje terapija, kao npr. uzimanje gingka bilobe i kompleksa B vitamina za poboljšanje koncentracije, konzumiranje ulja eguipatskog crnog kima ili noćurka. Obavezno se savjetuje da se dnevno pije 2 – 3 litra tekućine.

Pored ulja, kao što je geranij koji uravnotežuje hormone, ruže koja regulira menstrualni ciklus i slatkog komorača koji je prirodan izvir estrogena.