Arhitekta Milena Obradović, u svojoj knjizi „Psihologija prostora” dokazuju da svaki ambijent liči na svog vlasnika i da se njihovi karakteri podudaraju: Šta o nama kaže enterijer u kojem živimo?

Na osnovu toga kako je uređen vaš dom, da li koristite tamne ili svijetle boje, moderne komade ili rustične, da li u njemu vlada red ili nered – dosta toga se može saznati o vašoj ličnosti…

Na osnovu toga kako je uređen vaš dom, da li koristite tamne ili svijetle boje, moderne komade ili rustične, da li u njemu vlada red ili nered – dosta toga se može saznati o vašoj ličnosti…

Da li po izgledu enterijera možemo utvrditi ko tu živi i šta naši domovi govore o nama samima? Da li na brzinu možemo donijeti neke zaključke ili ćemo malo detaljnijom analizom doći do raznih odgovora? Ulaskom u nečiji stambeni prostor sigurno je da ćemo pogoditi neke osnovne stvari vezane za tu osobu, da li je uredna ili ne, da li dovoljno čita, da li voli da sakuplja razne predmete.

Arhitekta Milena Obradovic u svojoj knjizi „Psihologija prostora” dokazuje da svaki ambijent liči na svog vlasnika i da se njihovi karakteri podudaraju.

Svaka osoba ima specificne osobine koje se reflektuju na ambijent. Zavisno od karaktera, nečiji enterijer mora imati predimenzionirane komade namještaja koji pokazuju njegovu moć, drugi opet zahtijevaju prestižne marke namještaja radi divljenja okoline, a neki opet prenatrpaju prostor čineći ga nefunkcionalnim.

Takođe, svaki karakter ima svoje boje i nije moguće nametnuti mu nešto što ne voli. Određene boje nemaju isto značenje za različite tipove karaktera. Tako bijela kod jednih može predstavljati sterilnost i pedanteriju, a kod drugih jednostavnost koja je puna mogućnosti ili čak prazninu. Crvena opet za jedne znači radost i toplinu, a kod drugih budi agresiju i bijes…

Kod određenih karaktera prostor može pozitivno uticati na ljude na duži rok i to naročito u pogledu njihovog temperamenta i ublažavanja određenih osobina, dok je kod drugih to kratkoročno. Najveće poboljšanje uočava se kod prisilnog i mazohističkog karaktera. Kod prisilnog karaktera temperament može biti više ili manje izražen, tj, ublažen na duže staze.

Kod kolerika dolazi do smirivanja žustrih reakcija i manje eksplozivnosti u nastupu, a kod flegmatika je izvjesno poboljšanje u smislu većeg reagovanja i izražavanja pozitivnih emocija. Nepovjerenje i sumnja, koji se javljaju prilikom oblikovanja enterijera, vremenom nestaju, a po završetku radova skloni su izlivima emocija zadovoljstva, suprotno njihovoj hladnokrvnoj prirodi i uzdržanosti. Kod mazohističkog karaktera nov ambijent može samo kratkoročno uticati pozitivno, ali ne na duži period, jer je preveliki nagon za patnjom i kažnjavanjem.

Nov ambijent ce vremenom ublažiti žustre reakcije kod koleričnih osoba (smanjenje agresivnosti i sadizma) i usporiti promjenu raspoloženja kod sangvinika. Kod flegmatika dolazi do poboljšanja u vidu snažnijih emocija i emotivnijeg doživljavanja nove sredine.

Kod melanholika će se smanjiti osjećaj tuge i potištenost, kao i upotreba sedativa i pića. Nov ambijent kod narcisoidnog karaktera neće uticati na promjenu reakcija niti njihovog intenziteta. Njihovo dotadašnje ponašanje i reagovanje ostaće isto, kao i nestabilno raspoloženje i emocije, koje se mogu javiti u istom ili čak jačem obliku kod kolerika i melanholika. Kod njih se emotivno stanje može i pogoršati po završetku rada na enterijeru (dolazi do nesuglasica, svađe, pa čak i razvoda).

 Po namještaju se otkivaju mazohisti, narcisi i zdravi karakteri: Žene u lošem braku vole kitnjasto, neobrazovane osobe streme skupim stvarima…

Na osnovu toga kako je uređen vaš dom, da li koristite tamne ili svijetle boje, moderne komade ili rustične, da li u njemu vlada red ili nered – dosta toga se može saznati o vašoj ličnosti…

Prisilni karakter: zatvorenost

Imaju stroge principe, visoko samopouzdanje, uzdržani su u osjećanjima i cjelokupnom stavu; imaju veliku dozu sumnjičavosti i nepovjerenja, i izuzetan smisao za red; oni su ambasadori, političari, bave se trgovinom na visokom nivou; rade enterijer za duži niz godina. Preciznost i simetrija u poziciji namještaja, preovladavaju braon i bijela, bez eksperimentisanja, sa izraženom strogošću i težinom, naginju klasici i nikada se ne opredjeljuju za minimalizam.

Mazohistički karakter: haos

Žene u lošem braku sa sadističkim partnerom, razvedene žene, osobe neostvarene u poslu i emotivno, nezadovoljni poslom i sredinom koja ih okružuje skloni su čestim izmjenama u svom domu kratkim vremenskim razmacima. Pomiješani su različiti stilovi i komadi namještaja. Vole kitnjasto oblikovanje, ornamente, gipsane radove i tradicionalisticke tehnike. Često su samo pojedini dijelovi stana ili kuće kopija istorijskih stilova sa namještajem epohe.

Narcisoidan karakter: konfuzija

Osobe pozerskog ponašanja i difuznog identiteta, zavisne od tuđe podrške i mišljenja; često potiču iz male sredine i siromaštva, neobrazovane i doškolovane vremenom, na lakši način dolaze do novca. Vole da se takmiče u pogledu skupo kupljenih stvari i namještaja, kao i da im drugi zavide na njihovom izboru. Skloni su čestim promjenama u ambijentu.

Zdrav karakter: balans

Jednostavne osobe, zadovoljne svojim životom uglavnom imaju visoko samopouzdanje, samouvjereni su i optimisti. Ispunjene su iznutra, komunikativne i neposredne, a u uređenju doma se uvijek vidi njihova ljubav prema kreativnosti. Vole nove ideje i efektne boje.

Modifikovani narcizam: imitacija

Kod ovog karaktera crte ličnosti su identične kao kod narcisoidnog, samo oni drugačije sagledavaju sebe u prostoru. Kod njih je drugačiji pristup ambijentu, s najviše pozerske tačke. Uglavnom su to ljudi koji potiču iz provincije i koji su teško stekli imetak ili su naslijedili bogatstvo, direktori firmi. Okupirani su fantazijama o ljepoti i briljantnosti.