APIKOMORE porodice Nuhanović: Prve “komore zdravlja” na području USK-a: NAŠE APIINHALACIJE SU BESPLATNE!

Nakon deset godina uspješnog bavljenja pčelarstvom, porodica Nuhanović, Armin sa ocem Husnijom, odlučuju se na izgradnju apikomore. Apiinhalacije su u Nuhanovića besplatne, a na pčelinjaku se nalaze i injekcije protiv alergijskog šoka, u slučaju da kome zatrebaju.

Armin i Husnija Nuhanović sa Izetom Suljićem

Kad su prije deset godina, Armin i Husnija Nuhanović, otac i i sin iz Bihaća, zakoračili u svijet pčelarstva i zavirili prvi put u unutrašnjost košnice, bili su očarani i u isto vrijeme zabrinuti. O pčelarstvu nisu imali nikakvo predznanje. Vremenom su napredovali u tolikoj mjeri da su danas mnogim pčelarima početnicima, Nuhanovići mentori. Od prvobitnih pet, pčelinjak su proširili na stotinjak košnica. Prvi su na USK-u započeli liječenje zrakom iz košnica. Udisanje zraka u njihovoj apikomori koja se nalazi na pčelinjaku smještenom ispod Debeljače u Bihaću je besplatno, a na pčelinjaku se nalaze i injekcije protiv alergijskoj šoka, zlu ne trebalo.

– Skoro sve što znamo o pčelarstvu, proisteklo je od našeg mentora, porodičnog prijatelja i pčelara Izeta Suljića i časopisa BH pčelar. Zapčelarili smo malo prije 15. avgusta 2008. godine, kada je izašao prvi broj časopisa. Bili smo prvi na kiosku tog, nama veoma značajnog dana. Od tada, svaki broj redovno kupujemo i to je naš porodični magazin. Svaki broj čuvamo i često se podsjećamo nekih tema – kaže za BH pčelar Armin, sa kojim smo razgovarali malo prije zatvaranja ovog broja.

Iznenađenje za oca

– Ovo će biti veliko iznenađenje za mog oca. Ništa mu nisam rekao niti ću. Samo ću 15. juna poraniti i donijeti mu časopis. Nama je zaista velika čast da se pojavimo u novini s kojom rastemo zajedno – kaže Armin.

Što se tiče njihove apikomore, ona trenutno posjeduje četiri košnice tipa DB 12. Na tri košnice se nalaze aerosoli za inhalaciju dok četvrta služi da bi se zrak u apikomori izjednačio sa mirisima iz košnice.

– Veličina apikomore je šest kvadratnih metara. Apikomora je urađena od prirodnog materijala drveta, s vana i iznutra je zaštićena lanenim uljem. Iz komore se pruža predivan pogled na grad Bihać. Košnice i sama apikomora se nalaze uz porodičnu kuću. Odlučili smo da udisanje ljekovitog zraka iz naše apikomore ne naplaćujemo.

Promocija pčelarstva

– Apikomoru i samu inhalaciju su prvo isprobala moja djeca. Od aprila, kad smo krenuli s radom, mnogo je zadovoljnih korisnika isprobalo apiinhalacije. Svi su oduševljeni, neki su dolazili već po drugi put.

– Inače, cilj nam je prije svega da pomognemo osobama kojima je inhalacija preporučena, a i ostalima koji imaju za cilj da očuvaju svoje zdravlje…Prvo smo se posvetili proučavanju apiinhalacije te nakon što smo saznali kako se koristi i na koji način, napravili smo apikomoru. Opremu za inhalaciju sa zrakom iz košnice smo kupili u Sloveniji, od poznatog proizvođača aerosola, MEDIKOEL.

– Nakon instalacije opreme na košnice u apikomori, otvorili smo apikomoru za svakog koga zanima na koji način ovo funkcioniše. Neka se i oni koji nisu pčelari malo bolje upoznaju sa svijetom pčelarstva. Mi na ovaj način i pčelarstvo promovišemo.

Inače, inhalacija zrakom iz košnice pomaže kod bronhitisa, astme, alergije, hroničnih plućnih bolesti, oralnih infekcija, infekcija respiratornog trakta, slabog imuno sistema, glavobolja, migrena, stresa, depresije…te povećava psihičku kondiciju. Posebno se preporučuje sportašima.

(E. K./bh pčelar/aura.ba)