Apciklaža – kreirajte jedinstvene komade namještaja

Dosadio vam je namještaj koji posjedujete i želite da unesete novu energiju u vaš dom?

Ukoliko ste mislili da ćete morati mnogo novca da izdvojite kako biste realizovali ovu ideju, tu smo da vas razuvjerimo i ubijedimo u suprotno.

S tim u vezi, da li ste čuli za apciklažu (eng. upcycling)?

Riječ je o kreativnoj prenamjeni korišćenih predmeta koji su neispravni, istrošeni, pohabani, oštećeni ili više ne mogu da vrše svoju primarnu funkciju.

Iako im je moguće dodijeliti gore pomenute epitete, to ne mora da znači da su spremni za kontejner.

Tada na scenu stupate vi! Možete da izvedete manju umjetnički-estetsku intervenciju ili da ih pretvorite u potpuno nove, maštovitije i ljepše upotrebne predmete.

Sve što vam je neophodno su: doza radoznalosti, materijal za „uradi sam“ projekte, osnovni alat za kuću i malo strpljenja. Rezultat? Spriječićete nepotrebne troškove i lično napraviti unikatni komad namještaja, koji će za vas imati veliku vrijednost.

U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko primjera apciklaže namještaja, koji će vam pomoći da promenite percepciju i osvijetlite neke nove mogućnosti.

#1 Drvene palete – nepresušna inspiracija

Ako uređujete dom, korisno je znati da je alternativno korišćenje starih paleta postalo apsolutni hit.

Možete ih pronaći na svakom stovarištu, potpuno besplatno ili po vrlo povoljnoj cijeni. Potrebna vam je ideja, malo spretnosti sa alatom i farbe u vama najdražim bojama.

Podjednako su korisne za izradu kućnog i baštenskog namještaja, a mogu poslužiti i za izradu staza, saksija za cvijeće, ležaljki i brojnih drugih dekorativnih stvari.

Važna napomena: prije nego što započnete kreativni proces, dobro ih očistite i išmirglajte nekoliko puta (da biste ih uglačali). Nakon toga je potrebno da ih premažete zaštitnom bojom.

Predstavljamo vam nekoliko ideja za stvaranje vrlo ekonomičnog, povoljnog i funkcionalanog namještaja od paleta:

Obradujte sebe novim krevetom ili ugaonom garniturom

Zbog čvrstoće i postojanosti, palete mogu biti odlično postolje za krevet.

Potrebno je samo da ih poređate jednu do druge, prilijepite i zakucate. Na taj način ćete napraviti bazu u dimenzijama koje vam odgovaraju.

Za ovaj poduhvat će vam, pored osnovnog alata, biti potreban dušek ili sunđer koji ćete staviti na palete. Naša preporuka je da u tu svrhu, ukoliko je moguće, iskoristite dijelove starog namještaja. Možete ih presvući novim štofom i zatim staviti preko paleta.

Prateći ovaj princip možete napraviti i jedinstvenu ugaonu garnituru za vašu dnevnu sobu.

Retro klub stočić ili radni sto

Kupovina lijepog stočića obično iziskuje mnogo novca i vrlo je moguće da će mu nedostajati nešto što bi učinilo da vam se u potpunosti dopadne.

Zato ne možete pogrešiti ako za pravljenje stočića koristite palete – sami određujete dizajn, boju, visinu, širinu i detalje.

U zavisnosti od toga koja veličina stočića vam je potrebna, možete iskoristiti jednu ili dve palete.

Ukoliko se odlučite za drugu varijantu, ekserima ih pričvrstite jednu za drugu. Na donji deo možete da postavite točkiće, te će vaš klub stočić biti spreman za upotrebu.

Ako preferirate elegantniji izgled, možete staviti staklo na gornju površinu.

Kada je farbanje u pitanju, možete koristiti boju po izboru, ali se i ne morate opterećivati time. Originalna, netretirana boja palete je pravi izbor ako ste ljubitelj rustičnog stila uređenja.

Ovakvi stočići mogu vam služiti u različite svrhe: njihov izgled je odgovarajući i za enterijer i za otvoreni prostor.

S druge strane, ako želite da napravite radni sto, nabavite nogare, a zatim za njih pričvrstite paletu. Praznine možete popuniti letvicama sa drugih paleta. Na taj način vam ostaje samo jedno: da započnete dnevne radne obaveze i isprobate vaš simpatični sto.

Uređenje bašte ili terase

Palete su izuzetno otporne na promjenu vremenskih uslova, pa svakako mogu trajati više sezona.

Spojite ih ekserima kako biste napravili klupicu. Zatim dodajte sunđere i jastučiće preko, a eksterijer dodatno možete ukrasiti saksijama napravljenim od dijelova paleta ili starih gajbica.

Gajbe možete iskoristiti i ukoliko želite da napravite police za odlaganje stvari. Išmirglajte ih, po želji ofarbajte, spojite ekserima i poređajte jednu na drugu.

#2 Udahnite novi život starim stvarima

Predstavljamo vam nekoliko načina za redefinisanje svrhe starih stvari koje imate u svom domu:

Kofer kao pomoćni stočić

Ukoliko sto napravljen od drvenih paleta ne zadovoljava vaš ukus, jedinstvenu i dekorativnu varijantu možete napraviti od starinskog kofera.

Podignete ga na nogare i pričvrstite. U slučaju da gornja površina kofera nije dovoljno stabilna, preko možete postaviti dasku ili staklo.

Komoda umjesto kuhinjskog ostrva

Ako vam se dopadaju kuhinje u američkom stilu, nezaobilazan element je kuhinjsko ostrvo na sredini prostorije.

Ostrvo međutim ne mora mnogo da vas košta. Stara komoda sa fiokama obezbediće dodatan prostor za skladištenje kuhinjskog posuđa, a ploča postavljena preko poslužiće kao prostrana radna površina za spremanje hrane.

Zvuči sjajno, zar ne?

Štafelaj kao držač za televizor

Stari držač slikarskog platna izdvojio se kao upečatljiv element enterijera sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Možete ga iskoristiti i vi: postavite ga na točkiće kako bi dobio svojstvo pokretnog nosača za televizor. Pomjerajte ga u skladu sa vašim potrebama.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio interesantan i da ste dobili nove ideje za uređenje enterijera i eksterijera vašeg doma.

Ne zaboravite da ponovnim korišćenjem, popravljanjem i eksperimentisanjem sa onim što već imate, pa samim tim i smanjenjem kupovine novih stvari, podržavate ekološki način djelanja, filozofiju života sa manje otpada, održivi razvoj i doprinosite zaštiti Zemlje.

Okrenite se još jednom oko sebe i pogledajte čime raspolažete. Uključite maštu, uposlite ruke, apciklirajte. Shvatite ovo kao igru. Čak i ako vam projekat ne uspije iz prvog pokušaja, ne odustajte. Već sledeći će biti mnogo bolji!

(Srbijanka Stanković/foto:unsplash)