Anto Dominković, posavski pletač namještaja: TEREZA, BRENA, BAKIR, SEVERINA SJEDE U MOJIM FOTELJAMA

Ni jednoga od moja četiri sina ne zanima pletarstvo. Jedino moja supruga Ružica mi pomaže. Ne zna plesti namještaj, ali mi je od velike koristi

Za više od 35 godina pletačkog poduzetništva Anto Dominiković, toliški pletač namještaja, na domaće i ino tržište plasirao je više od stotinu modela fotelja i ostalog nsmještaja. U njegovoj tvornici “Dominiković” kompletan namještaj pletu ručno, jedino mašinski pripremaju drvene ili metalne konstrukcije. Jedna fotelja nastaje dva dana, a košta oko 350 KM, za krevet treba izdvojiti oko 800, a regal 1500 KM.

“Od 1978. godine bavim se korparskim poslom. Počeli smo onako obiteljski posao, a danas već imamo poduzeće Pleteni namještaj “Dominiković” u kojem izrađujemo ekskluzivni pleteni namještaj od vrbove šibe koja se u Posavini uzgaja na plantažama. Pet godina izrađivao sam namještaj za dvije američke kompanije, radio sam za talijanske firme i imao kupce na sve strane – kazuje za “aura.ba” Anto Dominiković, jedini pletač ekskluzivnog namještaja u Bosanskoj Posavini.

Anto napominje da je vjerovatno i posljednji koji se bavi ovim poslom, te da će korparstvo, taj vrijedni, stari zanat izumrijeti kada stavi ključ u bravu svoje radionice.

“Kada umrem nestat će i pletača namještaja, mlade ne zanima ovaj posao. Ni jednoga od moja četiri sina ne zanima pletarstvo. Jedino moja supruga Ružica mi pomaže. Ne zna plesti namještaj, ali mi je od velike koristi. Doduše, ponekad nam se priključi i sin Mato. Kad dođe u posjetu, ponekad isplete ponešto – žali se Anto.

Pletenim namještajem “Dominiković” opremljeni su mnogi kafići u Zagrebu, Orašju, Dubrovniku, Splitu, Sarajevu….

“Gotovo sve naše poznate ličnosti iz svijeta politike, estrade, filma i sporta sjede u mojim foteljama. Između ostalih bar po jednu fotelju ili garnituru nabavili su i uredno platili i Bakir Izetbegović, braća Lijanović, Anto Jelavić, Ivo Gregurević, Tereza Kesovija, Brena, Dino Rađa, Severina, Filip Šovagović i mnogi drugi – ispričao nam je Dominiković. (aura.ba)