Anto Alpeza, mladi inovator iz naselja Ledenac kod Gruda: Svojim izumima olakšava rad proizvođača duhana

Antina dva vrijedna izuma, koja će olakšati život proizvođača duhana, su mašina za nizanje duhana i poluautomatska električna punilica za prazne filter cigare

Ante Alpeza

Ante Alpeza

Osamnestogodišnjak Ante Alpeza, svršeni učenik četvrtog razreda Srednje škole u Širokom Brijegu, skrenuo je na sebe pažnju javnosti zahvaljujući izumima na kojima bi mu pozavidjeli i najiskusniji inovatori: izumio je mašinu za nizanje duhana, a potom i poluautomatsku električnu punilicu za prazne filter cigarete. Kaže:

– Na ovim izumima neću stati, jer postoji nizi deja u mojoj glavi koja traže rješenje za dobrobit ljudi.

Stroj za nizanje duhana

Ante je je rođen u malom mjestu Ledenac kod Gruda u kome se se mnogi mještani tradicionalno bave uzgojem duhana.

– Još u davninama i moji preci bavili su se uzgojem ove industrijske biljke i još od malih nogu imao sam opriliku da gledam kako se niže duhan za sušenje na način koji se nije mijenjao decenijama. Razmišljao sam može li to drugačije, bolje, i došao sam na ideju da napravim stroj koji je zadivio ljude i, što je najvaažnije, pomogao proizvođačima ove biljke – kazao je ovaj mladi inovator i dodao:

– Nekada je trebalo najmanje dvadeset minuta da se naniže oveća niska duhana, a moj stroj omogućava da se to uradi za sedam minuta.

Poluautomatska punilica

Ovaj uzoriti mladić inovacije radi u skromnoj porodičnoj kovačnici u kojoj su cijeli život radili njegov djed i otac. Ubrzo nakon prvog izuma napravio je poluautomatsku punilicu za prazne filter cigarete.  Stručnim rječnikom pojasnio je svoj izum:

Mašina za nizanje duhana

Mašina za nizanje duhana

– Stroj se sastoji od kućišta s malenim motorom koji pokreće cijeli stroj, zatim košare u koju se stavlja pola kilograma rezanog duhana. Na košaru je montirana jedna mala cjevčica na koju se navlači filtar cigarete. Sa strane se nalazi reduktor s tri brzine, na kojem možete postavljati kojom brzinom ćete napuniti filtar cigarete.

Stroj je težak 3,5 kilograma. Rad stroja je osnovan na principu rada kružnih lopatica tako da je cijeli ovaj sustav drukčiji od bilo koje druge punilice za cigarete. Ovaj stroj za deset minuta može napuniti dvadeset filter ceigareta, a čini to kao što se rade originalne cigarete.

Punilica za filter cigarete

Punilica za filter cigarete

Nove ideje
Ante ističe kako su u poslovima svakog inovatora najvažnije ideje, a one se rađaju u gotovo svakodnevnom promišljanju kako čovjeku olakšati život. Kaže:

– Na svaku ideju potiče današnje više nego teško stanje. Živimo u doba moderne tehnologije, a sve radimo gotovo ručno kao i prije 20 godina. Pa tako svaki dan dobijem sve veću želju da nešto poboljšam i olakšam ljudima život!

 

(Mustafa SMAJLOVIĆ za aura.ba)