Antistres namirnice koje sigurno imate u kuhinji

Zdrava hrana koja pomaže u borbi protiv stresa – evo koje namirnice ublažavaju nervozu!


Pomorandže

Ako ste u posljednje vrijeme često pod stresom, pripremite sebi porciju svježih pomorandži. Agrumi poput pomorandže i mandarine sadrže vrlo velike količine vitamina C, koji se pokazao korisnim u borbi protiv stresa. Povećane količine vitamina C mogu da smanje nivo kortizola (hormona stresa), kao i vaš krvni pritisak koji može da se povisi tokom dužih stresnih situacija.

Bademi i drugi orašasti plodovi

Bademi, pistaći i orasi bogati su omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju nivo stresa i istovremeno vas štite od depresije.

Ovsensa kaša

Ne samo što je uvijek dobar izbor kada želite zdrav doručak koji će vas zaista zasititi, zobena kaša takođe snižava hormone stresa u vašem organizmu. Konzumacija zobene kaše takođe može da poveća nivo serotonina, hormona koji igra glavnu ulogu u situacijama kada se osećamo srećno i zadovoljno.

Tamna čokolada

Osim što je uvijek fina poslastica, čokolada može da napravi čuda kada je u pitanju vaše raspoloženje. Konzumacija tamne čokolade ublažava stres čak i na molekularnom nivou, što može biti prilično korisno osobama koje pate od intenzivne teškoće.

Čaj od kamilice

Ako sve gore navedene namirnice još uvijek nisu dovoljne da se riješite stresa, pokušajte da ih “zalijete” toplim čajem od kamilice. Ovaj topli napitak ima svojstva koja će ublažiti stres i umiriti vas tokom nervoznih situacija.