Anticelulitna dijeta: Uživajte u hrani i ispeglajte kožu

Osnovni cilj ove dijete je osloboditi organizam toksičnih materija i suvišne vode. U ovoj dijete možete jesti koliko želite, ali pod uvjetom da je riječ o zdravim namirnicama. Na svom tanjuru izbjegavajte: kobasice, salame, grickalice, osoljeno meso, slane sireve, prženu hranu, gazirana pića, vrhnje, jake začine i začinjena jela, mnogo kahve, slatkiše, čokoladu, alkohol, pudinge, sirupe, dizana tijesta, slaninu

Celulit ili “narandžina kora”, kako ga mnogi opisuju, prije ili kasnije postaje žestoki neprijatelj svake žene. Većina žena u drugoj životnoj dobi (neke i od ranije) muku muči sa ovim problemom. Kreme, vježbe, sihrana, pa čak i plastične operacije, najčešće su, kratkotrajna rješenja. “Narandžina kora” nakon izvjesnog vremena se vrati.

Anticelulitna dijeta, tvrde žene koje su je dosljedno primjenjivale, uklanja je zauvijek. Njen osnovni princip je režim ishrane u kojem dominiraju namirnice niske energetske vrijednosti. Posebnu pažnju treba posvetiti načinu njihovog pripremanja kako vam dijeta ne bi postala naporna i kako zbog nje ne bi bili pod stresom. Ona ne zahtijeva oduzimanje kalorija, već hranu koja se može jednostavno i ugodno provariti.

Pri tome se, prije svega, misli na povrće; svejedno je li sirovo ili kuhano, kao što su mahunarke ili sve vrste zelenih salata i zelja. Ako možete, izbjegavajte krompir. Ako ga jedete, obavezno neka bude kuhan.

Isto tako i voće, sirovo ili u vidu voćnog soka, ali pazite da ga ne konzumirate sa šećerom, posebno kod sokova. Voće jedite kao voćne salate ili obilne porcije napravljene od najviše tri voćke. Izbjegavajte banane.

Salate moraju biti začinjene čistim prirodnim biljnim uljem i vinskim sirćetom ili limunovim sokom, koje mogu biti mješavina laganog sira, šunke i nekoliko vrsta povrća. Izbjegavajte majonezu.

Sokovi od povrća ili voća neka uvijek budu svježi. Jaja jedite kuhana ili pržena na biljnim uljima. Jogurt konzumirajte bez ikakvog voća ili s dodatkom svježeg voća ili pahuljica, a mlijeko obrano bez dodataka kao što su čokolada ili karamel.

Meso, riba, perad moraju biti bez masnoće i kožice, a preporućljivo je piti 6 – 8 čaša vode dnevno.

Sušeni kvasac, dvije vrećice, pomiješati s voćnim sokom i popiti 15 minuta nakon jela kako biste organizmu dali potrebnu dozu B vitamina, koji utječe i na rad nervnog sistema. Ovo je mali trik koji će vam pomoći da ne osjećate glad i spriječiti vas da u neko doba noći ili dana po frižideru tražite neku sitnicu koja će vam utoliti glad.

    Uživajte u dijeti i mislite na ljeto kada ćete bez nelagode moći prošetati plažom!

SEDMODNEVNI JELOVNIK ZA ANTICELULIT DIJETU

1.    DAN

Doručak: jogurt ili kiselo mlijeko, mladi sir, crni hljeb (jedna ili dvije tanko narezane kriške)

Užina: voće ili voćni sok koji ste sami pripremili.

Ručak: blitva i krompir salata s pečenom ribom (bolji bi izbor bio riba na grilu), Kriška hljeba (ako ne možete bez nje).

Užina: voće ili voćni sok koji ste sami pripremili.

Večera: kuhano povrće, meso (najbolja bi bila kuhana piletina ili pureći file na grilu), zelena salata i hljeb.

2. DAN

Doručak: mlijeko, pahuljice neka budu bez dodataka šećera, meda i čokolade.

Užina: sladoled (dvije kuglice, bez preljeva)

Ručak: kupus s mesom (kuhan ili mesna šnicla i obareno zelje kao prilog), hljeb (ako ne možete bez njega), salata od cvekle.

Užina: bijela kahva bez keksa

Večera: kuhano povrće, meso, salata, kruh

3. DAN

Doručak: sok od mrkve, crna kifla ili kroasan.

Užina: sjemenke suncokreta koje možete pomiješati s nekoliko indijskih oraščića.

Ručak: cvjetača, pileće meso (kuhano ili na grilu), salata, hljeb

Užina: voće ili voćni sok (najbolji bi bio od grejpa ili narandže)

Večera: jogurt, sir, hljeb, salata začinjena s nekoliko kapi maslinovog ulja.

4. DAN

Doručak: mlijeko, pahuljice koje trebaju biti bez slatkih dodataka.

Užina: krofna ili neki kolač po vlastitoj želji.

Ručak: supa od goveđeg mesa, mrkva, krompir (povrće narežite na kockice i kuhajte), salata, hljeb.

Užina: sok od povrća koji ćete sami iscijediti (najbolja bi bila po jedna cvekla, mrkva i celer)

Večera: hljeb, margarin, džem, čaj

5. DAN

Doručak: mlijeko, margarin, džem, hljeb ili dvopek koji možete pojesti dvostruko više nego li hljeba.

Užina: voće po izboru.

Ručak: kuhano varivo od graška, jedna kriška crnog ljeba, zelena salata u neograničenim količinama.

Užina: Sok od voća ili povrća.

Večera: kuhano povrće, riba, salata, hljeb

6. DAN

Doručak: sok od voća ili povrća, tost, sir, margarin (birajte dijetalni margarin i sir)

Užina: voćna salata bez šećera ili meda.

Ručak: odresci od soje, špinat s krompirom, salata, hljeb.

Užina: voće po izboru

Večera: pica s povrćem (ako je pripremate sami, tijesto neka bude od graham brašna).

7. DAN

Doručak: mlijeko s kakaom, crna kifla, mladi sir.

Užina: salata od paradaiza, ili sok od paradaiza.

Ručak: svježa juneća ili pileća jetrica, pire krompir, salata

Užina: palačinka punjena po želji.

Večera: kuhano povrće, meso, salata, hljeb

SAVJETI PLUS

Da biste ispravno jeli i da vam se ne bi stvarao neugodan celulit, pripazite da:

Nikad ne jedete prebrzo i da za vrijeme obroka ne razgovarate o važnim svakodnevnim temama.

Izbjegavajte napetost za vrijeme jela, kao što je gledanje TV ili filma.

Jedite uvijek u isto vrijeme, jer tako želudac najbolje funkcionira.

Uvijek uživajte u hrani, čak i kad postoje ograničenja. Upotrijebite maštu da stvorite zanimljive i ukusne jelovnike i da hranu uvijek lijepo servirate.

(aura.ba)

Komentari

komentara