Anita G. iz Zagreba: Moja borba s rakom gušterače!

Rak gušterače trenutačno je četvrti po redu uzrok smrtnosti od svih karcinoma. Ako ne dođe do poboljšanja u preventivi, dijagnosticiranju i liječenju te opake bolesti, očekuje se da će postati drugi po redu uzrok smrtnosti već do 2020

Prof. dr. Šuhreta Trobradović Seka (061/320-726)

Prije nekih pet do šest godina, Anita je bila dinamična, ambiciozna intelektualka, zaposlena na univerzitetu. A onda je počela gubiti kondiciju, snagu, volju za životom. Ni u čemu nije pronalazila razlog za život.

– Mislila sam da je gripa. Ščepalo me i držalo danima. Pojačala sam dozu c vitamina, cinka i odmora. Izgubila sma snagu, kondiciju, koncentracija je slabila. Mišići su me bolili, kosti takođe. Osjećala sam se kao iscijeđen limun, posve bezvoljno. Da nije gripa u pitanju, saznala sam znatno kasnije – započela je svoju ispovijest za Auru Anita.

Sreli smo je potkraj oktobra u ordinaciji sarajevske liječnice Šuhrete Seke Trobradović. Detaljno nas je uputila u historijat svoje bolesti.

– Krenuo je obilazak ljekara i dijagnosticiran mi je hronični umor izazvan prekomjernim stresom. Uzela sam bolovanje i otišla na odmor s kojeg sam se vratila umornija nego ikad.

Dijagnostički postupci su različiti, ali najvažniji je svakako CT abdomena uz detaljan pregled prema preporuci gastroenterologa (kompletna laboratorijska dijagnostika, endoskopski ultrazvuk, endoskopija i biopsija)

– Možda mi treba još odmora – mislila sam, pa produžila bolovanje. Pa sam onda uzela neplaćeni odmor i tako, sve dok moje akademsko napredovanje nije bilo zaustavljeno. Napustila sam dobar posao jer nisam imala snage za kontinuiran rad. Morala sam se pomiriti da mogu raditi samo pola od onoga što sam nekada mogla. Kljukala sam se vitaminima i mineralima i maksimalno dva sata mogla raditi bilo šta prije nego bih morala leći. Bilo je to zaista iscrpljujuće – prisjeća se Anita.

Učestalost karcinoma gušterače i periampularnog područja iznosi tri posto i u porastu je, dok mortalitet iznosi 10 posto u ukupnom mortalitetu od malignih bolesti. Po učestalosti, rak gušterače nalazi se odmah iza raka pluća, želuca, debelog crijeva i dojke. Tri četvrtine bolesnika stariji su od 50 godina, a češće obolijevaju muškarci nego žene (7:1).

Najteže joj je u tom periodu bilo, priča, što ni od koga nije imala podršku, pa ni od porodice.

– Ljudi me nisu ozbiljno shvatala, mislili su da sam jednostavno neradnik, da sam se ulijenila.

– Ljutilo me to i ta je ljutnja pogoršavala dodatno moje stanje. Nikad nisam bila lijena. Potjecala sam iz skromne porodice i morala sam raditi i studirati, a zatim raditi dva posla da bih se stambeno osamostalila. Nisam znala šta je godišnji odmor, niti sam se ikad odmarala.

Pušenje cigareta prvi je faktorimbenik rizika za razvoj raka gušterače, tako da teški pušači obolijevaju pet puta češće od nepušača, a tri četvrtine bolesnika stariji su od 50 godina

– I onda, kada sam shvatila da mi ljekari, i pored silnog zalaganja, ne mogu pomoći, ostalo mi je ili da brojim dane preostalog života, ili da se sama uhvatim u koštac sa neprijateljem koji je zaposjeo moje tijelo. Odlučna da se ne predam, krenula sam da u prirodi za sebe tražim lijeka.

Tako je naša sagovornica posjetila nekolicinu fitoterapeuta, bioenergičara, kiropraktičara, feng shui majstora ali, nemoć koju je osjećala, sad je bila vidljivija nego ikad.

– Bolio me stomak, izgubila sam apetit, mršala sma rapidno te opet odlazim ljekarima. Ovog puta, podvravam se kontrolama kod specijalista te dobijam dijagnozu rak gušterače. Koliko sam samo lutala misleći da me stres uništava i umor? Uglavnom, otkuda mi ta bolest nisam znala. U životu nisam ni cigaretu nikad zapalila niti čašicu alkohola popila.

– Svejedno, krenula sam u bitku s bolešću i vremenom, i u bjesomučnu potragu za receptima kojim su se liječili naši preci. Došla sam vrlo brzo do doktorice Trobradović. Predočila joj svoje stanje, počela konzumirati Eliksir sa Kavkaza, a stan i automobil sam zaštitila Cedar neutralizer pločama. I – bolest je stala, zakočila se! Usporila! Ja vidno bolje bila, svaki dan. Bolest mi je dijagnostikovana u julu 2018. Loše sam se počela osjećati potkraj 2016. Da sam barem već tad dobila dijagnozu, da ne gubim vrijeme… Doktorici sam se javila početkom 2019, a u julu, godinu od uspostavljene dijagnoze, ljekari su konstatovali da sam izliječena.

 

 

 

 

Komentari

komentara