ANGINA PEKTORIS: NAJBOLJE BILJNE TERAPIJE, ČAJEVI I PREPARATI

Angina pektoris je jedna od najčešćih bolesti srca. Njeni simptomi podsjećaju na infarkt miokarda. Osim farmakološkom terapijom, ova bolest može efikasno da se ublaži i liječi fitoterapeutskim preparatima

Angina pektoris nastaje usljed zadebljanja ili Zdravlje djelimične blokade arterija koje snabdijevaju srce kiseonikom. Karakterističan anginozni bol u grudima javlja se usljed neravnoteže između zahtjevne količine kiseonika neophodne srcu i one koja stiže krvlju. Za razliku od infarkta, angina pektoris izaziva manje ili uopće ne izaziva oštećenje srčanog mišića. Simptomi ove bolesti, kada je u stabilnom stanju, javljaju se poslije većih fizičkih napora i nestaju poslije odmora ili konzumiranja nitroglicerina. Slični su kao i u slučaju srčanog udara, ali je bitna razlika što se javljaju poslije fizičkog napora.

Angina postaje opasna po život kada se bol pojavi tokom odmora, kada se javlja učestalo sa povećanim intenzitetom i kada bolovi ne popuštaju i poslije tri uzastopno uzeta nitroglicerina u razmaku od po 5 minuta. Ovo je obično znak da će nastupiti srčani udar.

U nekim slučajevima kod oboljelih se javlja osjećaj težine, stiskanja ili probadanja u grudima, ili pak u drugim slučajevima osjećaj peckanja ili nelagode u lijevoj ruci ili bol na lijevoj strani vilice.

Angina pektoris je glavni simptom koronarne bolesti srca. Ova bolest se javlja u vidu kriza, najčešće kod ljudi koji imaju više od 40 godina, a krize nastupaju ili za vrijeme stresnih situacija ili poslije fizičkog ili teškog intelektualnog napora. Obično prvo nastupi strahoviti bol iza grudne kosti, koji se prenosi prema lijevoj strani grudi, a nekad i prema drugim dijelovima grudnog koša. Bol je jak tako da prisiljava bolesnika da legne ako sjedi, da stane ako se kreće, on ostaje zatečen, blijed i uplašen. Kriza traje obično nekoliko sekundi ili pak nekoliko minuta. Noćne krize mogu trajati i po pola sata. Bol prestaje iznenada, kao što je i nastao, a ostaje samo tjelesni i duševni zamor, bolesnik često mokri, a dešava se i da podriguje.

Kao i kod svake bolesti, osnova liječenja kod angine pektoris, jeste otklanjanje rizika, odnosno uzročnika koji su doveli do nastanka bolesti. Potom se pristupa medikamentnoj terapiji. Da bi se spriječio napad angine pektoris, nitroglicerin se koristi sublingvalno (stavlja se pod jezik). On djeluje već nakon 30 sekundi, a njegovo dejstvo traje između 15 i 30 minuta.

Ako uprkos uzetom nitroglicerinu bolovi ne prestanu, odnosno traju duže od 15 minuta, može se uzeti još jedna tabletica. Ne popusti li bol ni nakon konzumiranja 2 tablete nitroglicerina (te traje duže od pola sata), bolesnika treba hitno transportovati u bolnicu jer postoji opasnost od nastupa kutnog srčanog udara.

Da bi vaše srce ostalo mlado i u poznijim godinama, liječnici upozoravaju da fizička neaktivnost značajno doprinosi starenju ovog vitalnog organa. Redovna fizička aktivnost od bar 30 minuta dnevno neophodna je za efikasan rad srčanog mišića, a u kombinaciji sa pravilno izbalansiranom ishranom utječe na to da srce duže ostane mlado.

                              Čajna mješavina koja blagotvorno djeluje na simptome angine pektoris

SASTOJCI: 40 g vrbove kore (ovogodišnji prirast), 40 g hrastove kore (donje, bijele), 40 g listova maline, 40 g stabljike preslice, 40 g islandskog lišaja, 40 g stabljike crne gorušice, 40 g bijele imele, 30 g listova i cvjetova kantariona muškog, 30 g listova i cvjetova bijele rade, 30 g korijena, stabljike i listova zečjeg trna, 30 g korijena slatke paprati, 30 g istucanog lanenog sjemena, 20 g stabljike odoljena, 20 g vrijeska plavog cvijeta, 20 g stabljike zlatice s kamena, 20 g samljevenih žila i korijena lincure, 20 g korijena muške bokvice i 20 g konjogriza.

Trave usitniti i pomiješati. U pola litra ključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno pola minute. Hladiti poklopljeno, zatim procijediti u bocu i piti 8 puta dnevno po ½ dl u jednakim vremenskim razmacima.

SAVJET PLUS: Poslije 4 napitka, uzima se srednja kašika meda sa limunovim sokom, a nakon druga 4 napitka uzima se ista kašika rafiniranog maslinovog ulja sa malo svježe iscijeđenog limunovog soka. Važno je znati da se taj čaj kuha svaki dan, a limunov sok se priprema svaki put posebno. Med s limunovim sokom i maslinovo ulje s limunovim sokom uzimaju se naizmjenično, a to znači – poslije prvog napitka slijedi med sa limunovim sokom, poslije drugog napitka rafinirano ulje s limunovim sokom, pa med i sve tako do osmog napitka.

                Blagotvorni napitak kod angine pektoris

POTREBNO JE: 2 g sjemena čička, 2 g sjemena konoplje, 2 g sjemena divlje djeteline, 2 g suhog kopitnjaka (više listova), 2 g korijena salepa, 2 g korijenja i žila lincure, 2 g bijele imele i 2 g krasuljka (površinski dio sa cvijetom).

Mješavinu trava staviti u 4 dl prokuhane rakije lozovače i odmah skloniti s vatre. Poklopiti i tako hladiti. Hladnu tečnost procijediti u tamnu bocu i dobro začepiti. Bolesnici koji ne mogu da podnesu gorčinu kapljica mogu da ih miješaju sa hranom.

Obavezno treba raditi lagane vježbe, i to ujutro i uveče. Umjesto jutarnje vježbe, u proljeće, ljeto i jesen, preporučuje se lagana šetnja u prirodi.

               Mješavina od nane i odoljena

Dvije supene kašike rizoma odoljena, i po 1 supenu kašiku isjeckanog lista nane, lista i cvijeta srdačice, lista matičnjaka, cvijeta i lista kičice i zrelog ploda, lista i cvijeta morače sipati u ¼ litra proključale vode.

Ostaviti poklopljeno dva sata izvan frižidera. Procijediti i piti prije jela nezaslađeno, a poslije jela obavezno zaslađeno medom, i to po 2 dl.

                Mješavina gloga i lavande

Dvije supene kašike sitno isjeckanog cvijeta i lista gloga i po jednu supenu kašiku sitno isjeckanog cvijeta lavande, lista i cvijeta srdačice i lista nane sipati u 1 litar proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan frižidera. Procijediti i zasladiti bagremovim medom i piti svakih sat, po 1 dl.

                               Mješavina gloga i majčine dušice

Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta dobričice, cvijeta, lista ili zrelih plodova gloga, lista i cvijeta majčine dušice, lista gorke djeteline i zrelog ploda ili korijen morača sipati u 1,2 litra proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata izvan frižidera. Procijediti i piti po želji prije jela nezaslađeno, a poslije jela obavezno zaslađeno medom, po 2 dl.

                               Mješavina: srdačice, imele, nane….

Uzeti po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta srdačice, lista nane, lista odoljena, zrelog ploda anisa i lista i peteljki imele, ali samo sa kruške i topole, sipati u 1,2 litra proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan frižidera. Procijediti i piti 2 dl prije obroka nezaslađeno, a poslije ručka i večere obavezno zaslađeno medom.

                Mješavina: glog, srdačica, hajdučica…

Po 1 supenu kašiku sitno isjeckanog cvijeta ili zrelih plodova gloga, cvijeta i lista gagrice, cvijeta i lista srdačice, lista nane, lista i cvijeta hajdučice, zrelih plodova morača i lista i peteljki imele, ali samo sa kruške i topole. Sve to izručiti u 1,4 litra proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan frižidera. Procijediti i piti prije jela nezaslađeno, a poslije jela obavezno zaslađeno bagremovim medom, po 2 dl.

                Ljekoviti sok od trešanja za jačanje srca

POTREBNO JE 1 – 3 kg trešanja, šećer u prahu, korica cimeta, klinčići.

Trešnje zgnječiti, a koštice zdrobiti, te pokriveno ostaviti da odstoji preko noći. Slijedeći dan dobivenu kašu protisnuti i iscijediti sok. Na svaku čašu soka dodati ½ čaše šećera u prahu, 1/3 štapića cimeta i nekoliko klinčića. Sve dobro izmiješati i ostaviti da odstoji 4 dana na suncu. Sok procijediti, uliti u boce.

Boce zatvorite, te naglavice okrenute spremite u pijesak. Sok se tako može održati godinama, te uzimati 3 puta na dan po 1 čašicu, nakon jela.

                               Po dvije čaše vode prije obroka

U ishrani oboljelih od angine pektoris savjetuje se uzimanje tri obroka dnevno i po dvije do tri čaše vode prije svakog obroka koji mora da traje najmanje 25 minuta. Preporučene namirnice su svježe ili bareno povrće i voće, proteini životinjskog porijekla (naročito riba), ali i biljnog kao što su soja i sočivo.

Takođe je važno pojesti jabuku prije obroka ili u salati jer ovo voće “hvata” holesterol. S druge strane grickalice su najstrožije zabranjene. (aura.ba)