Anemija se liječi kurkumom (RECEPTI)

Kod anemije osoba kroz hranu i lijekove mora nadomjestiti željezo u organizmu. U tome joj najviše može pomoći kurkuma koja sadrži visoku razinu željeza koji se dobro apsorbira u organizmu.

Kada je osoba anemična, to znači da joj tijelo vapi za kisikom. Željezo je element koji ima ogromnu ulogu u procesima disanja tijela. Hemoglobin je dio crvenih krvnih zrnaca, krvnih stanica koje dostavljaju kisik u sva tkiva i organe.

Uobičajeni simptomi koji upućuju na anemiju su povećan umor, slabost, pospanost, bezrazložna razdražljivost. Pacijent se žali na vrtoglavicu, ubrzan rad srca, pojavu kratkog daha.

Zbog toga osoba kroz hranu i lijekove mora nadomjestiti željezo u organizmu. U tome joj najviše može pomoći kurkuma koja sadrži visoku razinu željeza koje se dobro apsorbira u organizmu.

Donosimo vam čak 7 recepata za liječenje anemije kurkumom:

RECEPT # 1

Četvrtina  kašike kurkume,
Pola kašike meda.
Pomiješajte ovu kombinaciju i koristite je 2 do 3 puta dnevno prije jela.

RECEPT # 2

2 kašike kurkume
3 kašike sjemena kopra
3 kašike lista borovnice
3 kašike pšenične trave
3 kašike cvjetova crvene djeteline
2 kašike lista koprive.
Sve ove začinske biljke nasjeckajte pa im dodajte kurkumu. Prelijte sa šalicom ključale vode i stavite da odstoji oko 20 minuta ispod poklopca. Procijedite pa uzimajte oko pola šalice napitka četiri puta dnevno.

RECEPT # 3

Petinu kašike kurkume
Pola šoljice soka od mrkve
Pola šoljice soka od cikle
Pola šoljice soka od rotkvice
Pomiješajte sokove i kurkumu i ulijte u teglu od tamnog stakla. Prije svakog jela uzmite po 1 kašiku.

RECEPT # 4

Petinu kašike kurkume
200 ml soka od jabuke
50 ml soka od cikle
Pomiješajte sokove i kurkumu i uzimajte po 1 čašu dva puta dnevno.

RECEPT # 5

Pola kašike kurkume
Pola kašike piskavice
1 kašika meda
1 šolja mlijeka
Pomiješajte piskavicu i kurkumu pa prelijte mlijekom i stavite na nisku temperaturu. Kada provri kuhajte sve još jedno 10ak minuta. Ostavite da odstoji ispod poklopca 20 minuta. Dodajte med kada se ohladi. Pijte po 1 čašu dva puta dnevno, ujutro i navečer.

RECEPT # 6

1 kašike kurkume
4 kašike šipurka
Šipurak uspite u 1 litru vode i stavite da provri. Kada proključa, neka se šipurak kuha još 10 minuta. Ulijte čaj sa šipurkom u termos bocu pa dodajte kurkumu i ostavite da odstoji 10 sati. Procijedite i pijte po 1 čašu četiri puta dnevno.


RECEPT # 7

4 kapi eteričnog ulja kurkume
3 kapi esencijalnog ulja limuna
Pomiješajte ove kapi pa se inhalirajte njima 20 do 30 minuta jednom ili dva puta dnevno. Ovo će pomoći da se smire živci kod osoba sklonih anemiji i depresiji.

Komentari

komentara