Anemija: Med i recepti s medom u liječenju malokrvnosti

Ovo su najbolje recepture, uz čiju pomoććete za kratko vrijeme popraviti krvnu sliku

 

MED I JABUKA

Sitno narendati jednu svježu jabuku, dodati 1 kašiku šumskog meda, 1 kašiku limunovog soka i 1 kašiku soka od bokvice ili drenjina. Sve dobro izmiješati i pojesti natašte izjutra. Terapija traje 10 dana.

MED, KOPRIVA I KUPINA

Uzeti 50 g listova koprive i kupine, preliti 1 litrom vode, ostaviti da stoji 24 sata. Potom malo prokuhati i ostaviti da se ohladi. Dodati 7-8 kašika meda i dobro izmiješati, a potom piti 3 puta dnevno po jednu šolju, prije jela. Terapija traje 20 – 30 dana.

RUŽINE LATICE I MED

Uzeti 10 g ružinih latica, staviti u pola litra vode i kuhati 10 minuta, a zatim ostaviti da stoji 10 minuta, pa procijediti. Dobijenoj vodici dodati 600 do 700 g prirodnog meda, dobro izmiješati i staviti u staklenu teglu. Ovako pripremljen ružin med uzimati po 1 kašičicu 3 puta dnevno prije jela, a treba ga koristiti i za grgutanje, više puta u toku dana, pošto se prethodno 1 kašičica ovog meda razmuti u čaši prokuhane i malo prohlađene vode.

MED I MLIJEKO

Svakog jutra natašte popiti šolju mlijeka koje je skuhano sa jednom kašikom meda.

POLEN SVAKO JUTRO

U toku cijele godine, svakoga dana uzimati pomalo polena iz saća, odnosno tri puta dnevno po jednu kašičicu polena pomiješanog sa medom iz saća, u odnosu 1:1.

MATIČNA MLIJEČ POD JEZIKOM

Dnevno uzimati 30 mg mliječi, stavljanjem pod jezik. Terapija traje 8 do 10 dana. Odnosi se i na anemiju nastalu gubitkom krvi.

Čaj od kamilice, hajdučke trave i meda (desetodnevna terapija)

Tri puta dnevno, u toku 10 sedmica, na 1 sat prije doručka i ručka i na 1 sat poslije večere, piti čaj spremljen od jednakih dijelova kamilice i hajdučke trave, kome se med dodaje na slijedeći način:

U prvoj sedmici, tri puta dnevno, po ½ kašika meda
U drugoj sedmici, tri puta dnevno, po 1 kašika meda
U trećoj sedmici, tri puta dnevno, po 1,5 kašika meda
U četvrtoj, petoj, šestoj i sedmoj sedmici, tri puta dnevno, po 2 kašike meda
U osmoj sedmici, tri puta dnevno, po 1,5 kašika meda
U devetoj sedmici, tri puta dnevno, po 1 kašika meda i
U desetoj sedmici, tri puta dnevno po ½ kašike meda.

Za svaki dan čaj treba pripremiti ujutru, a med se dodaje tek kada je čaj toliko vruć da se može piti. Ostatak čaja za podne i uveče, držati u termosu. Navedena desetosedmična terapija može se ponoviti, po potrebi, poslije prekida od tri sedmice. Ova terapija se preporučuje i u slučaju gubitka krvi, povraćanja krvi, velikog kašlja i bronhitisa.