Anela B. (35) iz Tuzle: BILA SAM ŽRTVA VUDU MAGIJE, SPASILA ME VIDOVITA RABIJA!

Kad se čovjek uljulja u jednoličnost i sigurnost koju mu pruža zagrljaj vlastitog doma i porodice, gubitak te sigurnosti neizreciv je. Milion puta gori nego onima koji takvo što nikad nisu ni imali. A ja jednostavno nisam bila spremna na stvari koje su se počele dešavati prije šest mjeseci – kazuje na početku razgovora Anela.

U savršeno raspoređenom sistemu zbivanja i odsustvu haosa i nereda, nije bilo teško uočiti prvi korak koji je doveo do raspada.

“U deset godina dugom braku, muža sam ispraćala na posao poljupcem, i riječju “sretno”. Ja sam ostajala kući, brinući se o djeci i domaćinstvu. Po povratku s posla, on je ljubio mene s pitanjem: ”Fino provela dan?”. Uljuljana u tu lagodnost i naviknuta na pažnju, ne čudi što sam ostala ukopana na mjestu kad me umjesto poljupca, muž odgurnuo s vrata. Bilo je to prije šest mjeseci – nastavlja Anela s pričom.

Raspad sistema

“Zašto je dvorište ovako razbacano? Šta ovako smrdi u kući? Šta me dođavola gledaš tim buljavim očima, bolje pogledaj sebe, na šta ličiš! – povikao je Anelin muž.

“Dugo mi je trebalo da dođem sebi nakon tih riječi. Zatvorila sam se u kupatilo i suzama dala sebi oduška. Nisam htjela da me djeca vide da plačem, ali nije se imalo šta ni kriti od njih. Ubrzo su plakala i ona. Mlatio ih je na svakom koraku. Kao da je sam đavo ušao u njega. Od čovjeka blage naravi, pretvorio se u monstruma.

U nastavku priče Anela kaže da nije znala šta joj je činiti. Strpiti se i nadati da će sve biti kao prije, zatražiti razvod, pobjeći svojim roditeljima. Odlučila se na otvoren razgovor s mužem.

“Ideja nije bila dobra. Sve se završilo tako da sam zahvaljivala Bogu što sam ostala živa. Sklanjala sam natečeno lice i modrice po tijelu koliko sam mogla i kajala se što se nikad nisam zaposlila. Kud ću i šta sa djecom ako se razvedem – pitala sam se.

Ove i slične misli, ubrzo je zamijenila briga za vlastito zdravlje. Aneli je postalo sasvim svejedno to što joj se brak raspada; zabrinula se za samu sebe.

“Neke su crne sjene plesale oko mene, uvlačile me u svoj vrtlog, pozivale me na igru opsjena, uvlačile u svijet ništavila. Pristala sam, poput narkomana koji ne odbija dozu droge. Išla sam linijom manjeg otpora, zanemarila i sebe i djecu. Iz vrtloga tih čudnih dešavanja izvukla me sestra i odvela Vidovitoj Rabiji.

Idilični životi

“Vi ste, gospođo, pred nervnim slomom. Ako se ne trgnete završit ćete na neuropsihijatriji. Želite li to? Druga žena se služi vudu magijom i čeka da uskoči na vaše mjesto. Mogu učiniti da sve bude kao prije, samo mi treba vaš pristanak – rekla je Rabija.

S tim riječima, započela je moja borba. Preselila sam se s djecom kod sestre, i od nje odlazila kod Rabije na tretmane. Razum mi se vratio, i svijest da sam izgubila bespovratno stabilnost porodičnog doma.

“Ipak, nije bilo tako. Nakon jednomjesečnih tretmana kod Rabije i hamajlije od koje se nisam odvajala, ukazali su mi se novi obzori. Bila sam potrebna sebi i djeci. Za muža me nije bilo briga. Ipak, kad se skrušeno pojavio na vratima sestrinog stana, nisam ga odbacila.

Rabija mi je pojasnila da je i on sam bio začaran od svoje poslovne saradnice. Bila je spremna mene i djecu istisnuti iz njegovog života, a ona se ugurati i preuzeti naše uloge. Samo zahvaljujući Rabiji, nije joj to pošlo za rukom. Naši životi opet su idilični – kaže na kraju Anela. Kontakt telefon Vidovite Rabije je 00387 61 486 302 (Marketing)


.