ANDROPAUZA: I jači spol na specifičan način doživljava prekretnicu pedesetih godina

Kao što žene imaju menopauzu (klimakterij), isto tako i muškarci prolaze “kritično doba”, koje se stručno naziva andropauza. Radi se o dugotrajnim hormonalnim i fiziološkim promjenama koje označavaju prestanak najaktivnije životne dobi

Kakve su razlike i sličnosti između muškog i ženskog klimakterija? Muškarci na kraju tog razdoblja i dalje stvaraju spermatozoide, dok žene više nemaju ovolucije, pa tako ni menstruacije. Uprkos toj razlici, postoje mnoge sličnosti u načinu na koji oba spola tjelesno i psihički doživljavaju prekretnicu pedesetih godina.

Dob kada počinje andropauze različita je – neki će je muškarci proći u 45 godini, a drugi neće osjećati prve znakove niti u 60 godini. Osim toga, pojedinci različito doživljavaju simptome: neki će biti psihički i fizički uzdrmani, a drugi će osjetiti samo blage tegobe na koje neće ni obraćati pažnju.

Pa, ipak, uz svu raznolikost reakcija, mogu se opisati zajednički znaci andropauze. Na osnovu poremećaja hormona javljaju se razne neugodne tjelesne pojave: trajan umor, lupanje srca, loša probava, vrtoglavica i mnoge druge. Često je muškarcima zbog toga potrebna i liječnička pomoć, posebno ako se pojave simptomi šećerne bolesti. Preveliki nivo holesterola i slično.

Medicina ne može mnogo pomoći kod popratnih pojava andropauze, na primjer nervoze, tjeskobe, depresije, samoubilačkih misli… U tom se dobu javljaju i mnoge vrste neugodnih osipa; akni, ekcema, herpesa, herpes zostera… Uz to, kosa brže opada, a na koži se javljaju duboke bore i različite pjege.

Najvažnije je da se muškarc psihički ne zapusti. Živite kao da ste uvijek bili u dobu u kojem ste sada! Nemojte se zamarati kao da ste mladić, ali i dalje nastavite da nešto radite, jer muškarci najteže podnose andropauzu ako se ona podudara sa prestankom rada. Pripazite na sebe više nego dosad, češće posjećujte zubara, pažljivije se oblačite, a nemojte zanemariti ni seksualni život.

Jedite zdravo i razborito, jer vam svaka neumjerenost može naškoditi. Na primjer, previše soli uzrokuje povećanje krvnog pritiska, previše životinjskih masnoća i šećera povišenje holesterola…Preporučuje se ishrana sa mnogo minerala i vitamina A,C,E i P, a bolje je uzimati ih sa hranom nego u tabletama.

RECEPTI

Muškarci u pedesetim godinama mogu uzimati ove prirodne preparate ako žele spriječiti ili ublažiti posljedice muškog klimakterija. Evo nekoliko recepata:

Pomiješajte 10 svježih jaja, 10 limuna, 10 kašika meda od ruzmarina, čašu konjaka i punu šaku listova svježe metvice. Mješajte sve ove sastojke dok ne dobijete jednoličnu masu. Svakog jutra prije drugog jela uzmite jednu kašiku ove mješavine.

Redovno uzimajte pšenične klice ili pivski kvasac, a preporučuje se i terapija sa zobi, po mogućnosti proklijalom.

Napitak od svježe ili pržene zobi priprema se tako da se dvije male kašike zobi preliju šoljicom vrele vode.

Dobre su i kupke u koje se umiješa pripravak koji se napravi od pet malih kašika zobene pljeve na litru vode.

Namočiti deset malih glavica crnog luka u litri bijelog vina, ostaviti jedan dan na suncu i potom piti dnevno po jednu čašu za vrijeme objeda.

U velikoj zdjeli zgnječite 10 limuna, 10 glavica bijelog luka i stručak peršuna; uzimajte jednu srednju kašiku mješavine prije jela.

Problemi sa potencijom

Ako se osim običnih smetnji kod andropauze pojave i problemi sa potencijom, preporučuje se jedan od sljedećih napitaka:

Metvica (listovi), 4 male kašike za jednu šoljicu.

Ruzmarin (cvjetovi i listovi), 2 male kašike za jednu šoljicu.

Čubar (listovi i cvjetovi), 3 male kašike za jednu šoljicu.

Vinova loza (listovi i cvjetovi), 4 male kašike za 1 šoljicu.

Najbolje je pomiješati sve ove biljke, po jednu malu kašiku od svih tih vrsta zajedno, za jednu šoljicu.

/aura.ba/