Ananas, papapa, kivi, mango, žižula… Smanjuje umor, jača srce, povećava koncentraciju, “odnosi” reumu

Ananas, kivi, mango, papaja, kaki, kokos… spadaju u grupu izuzetno zdravog i ljekovitog voća. Posebne arome, ukusa i mirisa, poboljšavaju probavu, odlična su preventiva protiv prehlade i pomoć kod reume, povišenog pritiska, bolesti jetre…

ANANAS: Olakšava prehladu, ublažava želučane tegobe, ublažava artritis i opušta mišiće

Još su mornari Kristofera Kolumba shvatili da im ananas, voće koje su otkrili na otoku Guadalupu, pomaže protiv skorbuta koji se često pojavljivao zbog ishrane oskudne C vitaminom. Ovo voće obiluje enzimom bromelainom koji razgrađuje bjelančevine pa se smatra jednim od najboljih prirodnih ljekovitih sredstava. Ako ananas jedete nakon obroka, želucu će biti lakše razgraditi bjelančevine na aminokiseline. Može pomoći ublaživanju želučanih bolova, protiv proljeva i pomanjkanja apetita.

Bromelain ima i jako protuupalno djelovanje, potiče splašnjavanje otoka i ublažava bolove artritičnih zglobova. Posebno pomaže bolnim koljenima. Odlično je sredstvo za brže ukljanjanje postoperativnog otoka. Također, pomože brzom zarastanju rana.

Sportisti često upotrebljavaju ananas kod bolnih mišića, istegnuća, uganuća i modrica. Djelujući opuštajuće na mišiće, ublažave i menstrualne grčeve. Smanjuje gustoću sluzi u dušnicama pa je koristan kod prehlade i hunjavice. Pritom pojačava djelovanje antibiotika. Ustanovljeno je da je bromelain koristan kod srčanih bolesti, za snižavanje pritiska, te bolesti usta i ždrijela, a posebno bolesti desni i parodontozu.

Najkorisnije je jesti svježi ananas jer se bromelain uništava kuhanjem. Zapaženo je i afrodizijačko djelovanje kod zdravih osoba, te jačanje seksualne moći kod rekonvalescenata. Ananas je i snažan duretik koji potiče izlučivanje tekućine. Tako se organizam rješava otrova i otpadnih tvari što je posebno važno kod artritisa, ateroskleroze, reume, bolesti gastrointestinalnog trakta i anemije. Osim toga spriječava stvaranje žučnih kamenaca.

U narodnoj medicini svježi sok ananasa se pije kod povišene temperature i tegoba izazvanih morskom bolešću. Ovo nisko kalorično voće sadržava mnogo vode, nimalo soli, siromašno je mastima, bogato kalijem, ima biotina, vitamina B12 i E, te 16 različitih minerala i elemenata u tragovima.

Ne smije se držati u hladnjaku. Konzerviran gubi 60% vitamina, a razgrađuje se i bromelain. U trudnoći bi trebalo izbjegavati ananas i njegov sok.

Sok od ananasa protiv reume

Iscijedite i pomiješajte krišku ananasa, srednje veliku narandžu i kašiku soka od limuna. Koristi se kao sredstvo protiv upala u liječenju artroze i reumatskog artritisa. Sok od ananasa sprječava i liječi grlobolju, giht, acidozu, otežanu probavu, gojaznost i išijas.

Napitak sa ananasom

POTREBNO: 4 dl soka od ananasa, 2 koluta ananasa, sok od jednog limuna i jedne narandže, nekoliko listova svježe metvice. PRIPREMA: Visoke čaše do trećine napunite zdrobljenim ledom, dodajte nasjeckani ananas, te sok od narandže, limuna i ananasa. Ukrasite listićima metvice.

PAPAJA: Za srce, pritisak i protiv raka debelog crijeva

Nije ni malo čudo što je Meksikanci zovu voćem anđela, jer je ona doista kraljica egzotičnog voća. Obiluje vitaminom B i C, folnom kiselinom, kalijem i kalcijem. S obzirom da ima više C vitamina od na primjer, narandže, papaja će ublažiti prehladu i druge infekcije. Vjeruje se da vitamin C pomaže u sprječavanju stvaranja kanceroznih tumora i možda ima ulogu u sprječavanju ateroskleroze.

Bogata je neprobavljim vlaknima koja normaliziraju probavu i pomažu u sprječavanju raka debelog crijeva i rektuma. Iz nezrelog ploda dobija se enzim papain koji pospješuje probavu bjelančevina i vrlo je koristan kod smetnji izlučivanja žuči i crijevnih sokova te kao digestiv kod manjka pepsina.. Nažalost kuhanjem prestaje biti aktivan. Sok od papaje tradicionalni je lijek za lošu probavu, brine se za hormone, povećava libido, jača imunološki sistem, aktivira izgradnju mišića, jača srce i krvotok, daje osjećaj svježine i snage.

Papaja se ne može dugo održati, a najbolje ju je držati u hladnjaku. Kada ga otvorite plod morate brzo pojesti. U sredini su crne sitne koštice, koje treba baciti. Meso možete jesti kašikom iz prerezanog ploda, a možete ga narezati na kockice i staviti u voćnu salatu, dodati u desert, iscijediti sok. U voćnoj salati najbolje se slaže s kiselim voćem, poput narandže, ribizle i grejpa.

KIVI: Zelen i kada je zreo

Nazvano po ptici kivi, ovo voće povezujemo sa Novim Zelandom gdje se čak i stanovnici često nazivaju kivijima. Međutim, to jajoliko, dlakavo, smeđe voće potiče iz doline kineske rijeke Yangtze gdje ga nazivaju yangtao. Tek je početkom 20 stoljeća neki gost ponio na Novi Zeland sjemenje “kineskog ogrozda” i udario temelje tamošnjoj golemoj proizvodnji. Kada su ga počeli izvoziti, Novozelanđani su voće prekrstili u kivi. Danas je poznato u cijelom svijetu. Kivi je bogat izvor vitamina i minerala. Na primjer, C vitamina od svih vrsta voća više ima samo tropska guava, a u dva mala ploda ima ga dvostruko više nego u narandži. Vrijednost mu također daju zavidne količine kalija, magnezija i luteina. Njegovo sočno meso kada dozrije je slatko i uz avokado, jedino iznutra zeleno i kada je sasvim zrelo.

LEDENI ČAJ SA KIVIJEM – Potrebno: 1 kivi, sok od jednog limuna, 3 vrećice zelenog čaja, 2 kašike smeđeg šećera, 6 dl vode. Priprema: skuhajte i ohladite zeleni čaj, dodajte mu šećer, limunov sok i na kockice narezani kivi. Poslužite nakon sat i pol hlađenja.

KAKI: Regulira pritisak i poboljšava probavu

Izvorno ime kakija, Diosyros, znači božanska vatra, ali često se naziva kineskom dunjom ili japanskom jabukom. Porijeklom iz Japana i Kine, kaki je u Evropu dospio krajem 18. stoljeća. Zanimljivo je da ova suptropska voćka podnosi hladnoću od čak – 20 stepeni Celzijusa.

Kaki sadržava pravo bogatstvo vlakana, kalija, vitamina C, betakarotina, ali i mnogo šećera pa se ne preporučuje dijabetičarima i osobama na dijeti. Visok postotak kalija i vitamina C pomaže reguliranju visokog krvnog pritiska i čuvanju elastičnosti krvnih žila. Dva kakija dnevno riješit će sve probavne probleme, a posebno je dobar protiv zatvora.

Kaki se jede svjež, može se napraviti marmelada, a sladoled od njega prava je poslastica. Kupljene plodove držite zatvorene u vrećici dok ne dozriju. Ukusan je samo potpuno zreo plod, intenzivno crvene boje i vrlo mekan. Najjednostavnije je jesti ga kašikom.

Među brojnim sortama kakija najvrijednijim se smatra Šaronov kaki bez sjemenki, koji stiže iz Izraela.

ŽIŽULA: Pomoć bolesnoj jetri i astmatičarima

Zbog ukusnih plodova, ali i činjenice da je upotrebljiva cijela biljka, dakle i sjemenke, kora, lišće i drvo, žižule su sve popularnije u svijetu. Plantaže su na Sredozemlju, u Americi i Japanu. Voće se može jesti sirovo, osušeno i kandirano, od njega se pravi kompot, marmelada, slatko, sokovi, likeri. U Indiji plodove, piraju, a u jugoistočnoj Aziji ih drobe u vodi i tako dobijaju popularno hladno piće.

Odavno je poznata i ljekovitost žižule, pa se čaj od plodova i lišća upotrebljava za sniženje pritiska, a pomaže i kod crijevnih tegoba. Narodna medicina koristi se žižulom u liječenju plućnih bolesti i groznice, a plodovi se stavljaju i na rane i na čireve. Sušeni zreli plodovi blagi su laksativ pa se uzimaju kod zatvora. Sjeme se upotrebljava kao sedativ, a mljeveno i pomiješano sa uljem za masažu kod reumatskih tegoba. U obliku obloga kod bolesne jetre, groznice i astme upotrebljava se lišće žižule. Ljekovit je i korijen pa se upotrebljava kao purgativ, a prahom osušenog korijena posipaju se rane.

MANGO: Štiti od infekcija

Mango se u Indiji uzgaja već 4000 godina, a u međuvremenu se proširio svuda gdje je toplo i vlažno – Brazil, Meksiko, Kenija, Madagaskar… Legenda kaže kako je umorni i iscrpljeni Buda jednog dana mjesto za odmor našao u mangovom gaju. Od tada se vjeruje da mangovo drvo može ispuniti želje.

U indijskim selima mangovo lišće se koristi za ukras na vjenčanjima kako bi se osiguralo da će mladi par imati mnogo djece. Kada se rodi sin, kućna se vrata također ukrašavaju lišćem manga. I na drugim svetkovinama i proslavama lišćem se doziva sreća.

Mango sadrži obilje karotena, vitamina E, koji štiti membrane tjelesnih ćelija i vitamina C. Vrlo je bogat B vitaminom, posebno B6 i B3. Osim što djeluje preventivno protiv infekcija i olakšava simptome prehlade, čuva od ateroskleroze, održava zdravlje sluznice, aktivira određene hormone, pomaže kod slabovidnosti i noćnog sljepila. Smatra se da mango štiti i od raka.

NAPITAK OD MANGA – Potrebno: šoljica narezanog manga, šoljica nezaslađenog sojinog mlijeka, 1 – 2 velike banane. Sve sastojke izmiksajte, i dobit ćete ukusan napitak.

MANGO SA JOGURTOM – Potrebno: 30 dkg manga, čašica jogurta, kašika limunovog soka. Jogurt pomiješajte sa sokom, umiješajte komadiće manga i razdijelite u posudice.

KOKOS: Zdrav, hranjiv, koristan

Porijeklom sa Malajskog arhipelaga, kokosova palma smatra se kraljicom biljaka, jer ne samo da je zdrava i hranjiva već je i jedna od najkorisnijih na svijetu. Njezinim plodovima, kokosovim orasima, treba 10 mjeseci da dozriju, a na stablu su istovremeno plodovi u različitim stadijima zrelosti. Ovo voće je posebno pogodno za ishranu mladih i starijih osoba jer u visokim postocima sadrži ugljikohidrate, masti, ulja i vitamine.

Kada je u pitanju zdravlje, spomenimo mnogo vitamina C i osobinu da jača zdravlje. Meso se jede svježe ili sušeno i samljeveno u kokosovo brašno, omiljenu namirnicu za pravljenje kolača i različitih jela. Kao aromatik dodaje se u koktele, napitke i slatka jela.

Kokosovo ulje upotrebljava se u proizvodnji margarina, ali i deterdženata, sapuna i svijeća. Ako ste u prilici, umasirajte u mokro vlasište dvije kašike kokosova mlijeka, osušite kosu na zraku i oduševit će vas njen svilenkasti sjaj.

 

(aura.ba)

 

error: Content is protected !!