Analizirajte sami svoju stolicu i otkrijte koliko ste zdravi ili bolesni!

7658-563x320Izgled stolice dosta govori o vašem zdravlju i stanju unutrašnjih organa. Redovne stolice su neophodne za dobro zdravlje jer na taj način tijelo eliminiše nepotrebne tvari.

Smeđa boja stolice potiče od apsorbovanih hranjljivih tvari, a boja stolice vam govori mnogo o vašem zdravlju. U nastavku ćete vidjeti kakva sve stolica može biti i zbog čega je to tako.

Tekstura stolice

Odvojene krvge, kao kod oraha – Ovakva teksutra pokazuje da vam nedostaje vlakana i tekućine. Zato jedite puno voća i povrća i pijte više vode.

Glatka, u obliku kobasice – Pokazatelj je dobrog zdravlja i normalne stolice.

Vodenasta stolica, bez čvrstih komada – Označena je kao proljev ili dijareja i obično je uzrokovana infekcijom. Pijte dosta vode u tom stanju, kako ne biste dehidrirali.

Mekana stolica koja ostaje na stranama WC šolje – je pokazatelj da vaše tijelo ne apsorbuje dovoljno masti, što izaziva preveliku količinu masnoće u tijelu. Hronična bolest gušterače je praćena ovim stanjem.

Boja stolice

– Smeđa je normalna boja stolice.

– Zelena boja pokazuje da jedete puno zelenog povrća ili hrane zelene boje.

– Žuta boja pokazuje višak masnoće u tijelu.

– Crna boja može biti znak unutrašnjeg krvarenja, uzrokavanih čirom ili rakom. Ipak može se pojaviti i zbog konzumiranaj dodaata koji posjeduju željezo.

– Svijetla ili bijela boja se pojavljuje zbog upotrebe nekih lijekova ili začepljenja žučnih kanalića.

 – Krv u stolici može biti simptom raka!

Činjenice o stolici:

– Hrani je obično potrebno 1-3 dana da se pretvori u stolicu, od trenutka unosa u organizam.

– Sastojci se od mrtvih ćelija, nesvarenih dijelova i sluzi.

– Defekacija tj, izbacivanje stolice se obično dešava 1 ili 2 puta dnevno, a neke osobe to rade i češće.  Jedite hranu bogatu vlaknima, pijte puno vode i vježbajte.

Preuzeto sa: megagiga.com