Analiza i savjeti britanskih naučnika: Kako preživjeti zombi apokalipsu?

Prema filmskim scenarijima zombiji su živi mrtvaci, s različitim metodama širenja virusa zaraze.  Kako navodi istraživanje jednog poznatog britanskog medicinskog časopisa, nemrtvi su zadnjih godina postali “dominantan dio medicinskih istraživanja”, te ih se u slučaju zombi apokalipse, treba pažljivo proučavati

U horor filmovima, glavna karakteristika zombija je da se njihov virus prenosi ugrizom ili pljuvačkom koja se miješa sa krvi nezaražene osobe, nakog čega se ugrižena ososba nakon nekoliko trenutaka i sama pretvara u zombija. Iako priče o „oživljenim“ leševima plaše ljude već vijekovima, ovi raspadajući prenosioci zaraze u zadnje su vrijeme pali u sjenu „brzih i agresivnijih“ zombija. Oni predstavljaju daleko veću prijetnju ljudskom stanovništvu jer se njihov virus može prenositi i zrakom.

Zombi virus već postoji

Stiven Šolcman, profesor psihijatrije na Univerzitetu Harvard i autor stručnih tekstova “Autopsija zombija”, tvrdi kako stvaranje zombija više nije naučna fantastika.

  • U slučaju da bi neko želio da prouzrokuje epidemiju zombi virusa na Zemlji, morao bi stvoriti snažan nervni agens koji bi pogađao i gasio određene dijelove mozga, što uz današnju naprednu medicinu nije nemoguće postići- kaže Šolcman.

On tvrdi da iako zombiji imaju netaknute motorne funkcije poput hodanja, frontalni dio njihovog mozga koji je odgovoran za moral i planiranje ne funkcioniše pravilno.

– Uzročnik ovakvog djelimičnog funkcionisanja mozga je protein, odnosno zarazna čestica poznata kao prion. Prion, koji na našoj planeti već postoji, nije zapravo virus niti živa tvar pa ga je nemoguće uništiti – tvrdi harvadrski profesor.

Bez obzira na vrstu zombija, period inkubacije – vrijeme između zaraze i pojavljivanja prvih simptoma varara od samo nekoliko sekundi pa do više dana. Tokom tog perioda, zaražene osobe mogu klinički umrijeti da bi zatim oživjeli, ili mogu ostati živi i razviti ubilačko i kanibalsko ponašanje.

Iako u filmovima većina zombija prenosi zarazu ugrizom, u stvarnosti su primijećeni slučajevi zaraze preko insekata, životinja, te posebno neuobičajenih uslova koji rezultiraju time da svi, bez obzira bili oni ugriženi ili ne, ožive kao zombiji.

Samo među komarcima postoji četrdeset vrsta koji prenose viruse na ljude, uključujući i virus Zapadnog Nila, tako da prijenos zombificirajućeg virusa već odavno postoji.

Međutim naučnici su utvrdili da uzrok “dizanja iz mrtvih” nisu samo virusi. Najnoviji krivac za uzrokovanje ponašanja poput zombija je gljivica Cordyceps koja se nalazi u tropskim i vlažnim dijelovima Azije i koja napada insekte i preuzima njihov živčani sistem. U slučaju mrava, gljivica ih tjera da se popnu na vrh neke biljke prije nego što im iz glave izbije šiljak pun spora, kako bi se lakše širila do drugih mrava.

 Naoružajte se do zuba i trk u planine!

Spriječavanje širenja zombi zaraze izgleda da je uvijek nevjerojatno teško. Kako je to često u filmovima, čak i kada se zombi, ili zombi patogen nalazi isključivo u dobro čuvanom laboratoriju, nekvalitetni sigurnosni protokoli uvijek rezultiraju vanjskim oslobađanjem infekcije.

– Brojni filmovi ali literature na ovu temu otkrivaju nam kreativne načine zaustavljanja zombija- rekla je dr. Tara Smith, profesorica na Državnom sveučilištu u Kentu, i autorica istraživanja.

U slučaju da se jednog nesretnog dana probudite i primjetite da se ljudi oko vas čudno ponašaju, teturaju prema vama sa glavom nagnutom na stranu dok proizvode neobične glasove u namjeri da vam pojedu mozak, najvažnije je da sačuvate hladnu glavu i ne počnete paničariti.

Američki centar za kontrolu i pervenciju bolesti nedavno je objavio službeni vodič kako se ponašati u slučaju invazije zombija. Oni predlažu da komplet za preživljavanje treba sadržavati:

  • Vodu: 3 litre po osobi na dan;
  • Hranu sa dugim rokom trajanja
  • Lijekove i paket prve pomoći
  • Alati i zalihe: džepni nožić, ljepljiva traka, baterija
  • Čista odjeća i posteljina
  • Dokumente: vozačka, pasoš, rodni list

Posebne studije napravljene korištenjem kompjuterske simulacije sugerišu kako je najbolje da krenete u planinska područja, kao i da koristite mozak prije no što vam ga zombiji pojedu.

(aura.ba)