Amiši odbacuju modernu tehnologiju i ne znaju za bolest!

Pripadnici ove konzervativne hrišćanske grupe nose skromnu i staromodnu odjeću i odbijaju koristiti savremena tehnološka čuda poput automobila ili mobitela. Bave se organskom poljoprivredom i neuporedivo su zdraviji od svjetskog prosjeka

„Medicina nikada nije bila naprednija, a ljudi bolesniji“, to je rečenica koja se u zadnjih desetak godina sve češće može pročitati na brojnim internetskim forumima i portalima. Svako će ovo shvatiti na svoj način, ali ako pogledate stvari iz drugog ugla primjetit ćete da se medicina uvukla u svaki aspekt našeg života. Naravno, medicinska tehnologija nikada nije bila garancija zdravog i dugovječnog života. Usporedbe radi, stanovnici BiH u prosjeku žive pet godina duže od Amerikanaca iako oni na razvoj medicine godišnje ulažu na milione dolara.

Izuzetak svima su Amiši, izuzetno religiozna hrišćanska grupa porijeklom iz Evrope. Danas žive u izolovanim zajednicama širom Pensilvanije, Ohaja, Indijane i Kanzasa i svojim odličnim zdravljem zbunjuju doktore širom svijeta.

Svijet staromodnih ideala

Amiši su pripadnici konzervativne hrišćanske grupe u Sjevernoj Americi i prvi put su se pojavili u periodu između 1693.-1697., kao sljedbenici Anabaptizma, radikalnog ogranka Lutherove reformacije.

Mnoge amiške porodice vuku korijene iz Evrope, uglavnom Švicarske i žive izolovano od ostatka svijeta odbijajući korištenje moderne tehnologije. Skoro je nemoguće zamisliti da postoji tinejdžer na svijetu koji će prije posegnuti za plugom za oranje zemlje nego za najnovijim smartphoneom. Međutim, ovdje je riječ o Amišima koji su poznati po svom srednjevijekovnom načinu života i i izbjegavanju savremenih tehnologija. Iz tih razloga, Amiši su predmet brojnih kontroverzi i podsmjeha koje im upućuju „sveznajući“ pripadnci modernog doba.

Uglavnom se bave poljoprivredom i uzgojem organskog voća i povrća za svoje potrebe. Amiški proizvodi su organski proizvodi starih sorti uzgajani isključivo na organskom gnojivu.

Veliku važnost Amiši pridaju i porodičnim vrijednostima. Odanost roditeljima, nani i dedi tokom vremena se može promijeniti ali nikada prekinuti.  U amiškim porodicama svaki član ima posao, poziciju, odgovornost i status. Dječaci sa svojim očevima rade na poljima i ambarima, a djevojke zajedno sa majkama vrijeme provode u radeći u kući i baštama.

 Djeca imuna na savremene bolesti

Tokom proteklih decenija, njihov neobičan način života izazvao je veliki interes javnosti ali i istraživača koji su željeli otkriti njihove tajne. Jedan od njih je i Mark Holbrejh, švicarski naučnik koji je posjetio jednu amišku zajednicu u Americi i uporedio podatke o hroničnim oboljenjima djece koja su odrasla na švicarskim farmama i djece rođene u amiškim zajednicama.

– Stopa savremenih oboljenja poput raka, astme i autizma je izuzetno niska kod amiške djece. Ovo je još veći šok zbog činjenice da Amiši odbijaju vakcinisati svoju djecu. Moguće je da se odgovor krije u životnim i prehrambenim navikama Amiša koje se drastično razlikuju od ostatka svijeta. Oni se nikada nisu susreli sa GMO hranom, a osim što jedu zdravo i prirodno, oni ne puše, ne piju i imaju veoma visoke moralne vrijednosti, što se ne može reći za ostatak Amerike – rekao je dr. Holbrejh.

Istraživači su upoređivali i učestalost pojave astme i zaključili da je samo pet posto amiške djece imalo problema sa ovim hroničnim oboljenjem, dok je taj procenat kod švicarske djece iznosio 11,2 posto.

Holbrejh smatra da je jedan od razloga i to što amiška djeca piju sirovo, neprerađeno kozje mlijeko. Također, jedan od razloga bi mogao biti i taj što amiška djeca najviše vremena provode vani i samim tim jačaju svoj imunitet.

Pored toga, Amiši nemaju iskustva s autizmom, ili bilo kojom drugom poteškoćom s učenjem koje predstavljaju pošast današnjeg moderno naprednog društva. Ostali su slijepi i gluhi na sve glasnije medijske kampanje farmaceutskih industrija za vakcinaciju i upotrebu vještačkih lijekova

Možda baš zbog toga, bolesti srca, rak i dijabetes su gotovo nepostojeći među amiškim zajednicama.

(aura.ba)