Američki pedijatri: Dojenčad trebaju spavati u istoj sobi s roditeljima, ali ne u istom krevetu

Do prve godine života bebe trebaju spavati u istoj sobi gdje i roditelji, ali ne u istom krevetu, zaključak je izvještaja Američke akademije pedijatara (American Academy of Pediatrics), prenosi Anadolija.

Mother And Children Relaxing Together In Bed

Kako navodi AAP, ovakva preporuka treba se primjenjivati u cilju izbjegavanja smrtnosti kod dojendčadi poput sindroma iznenadne smrti (SIDS).

Pedijatri poručuju kako je praksu u kojoj će beba spavati u istoj sobi s roditeljima potrebno provoditi najmanje prvih šest mjeseci djetetovog života, čak do godine dana što će smanjiti za 50 posto opasnost od neočekivane smrti.

SIDS-u su, tvrde pedijatri, najviše izložene bebe starosti do četiri mjeseci.

AAP preporučuje da se dojenčad polegnu na leđa prilikom spavanja i na tvrdu površinu budući da su studije pokazale da spavanje na leđima smanjuje dojenačku smrtnost.

Pedijatri napominju kako se bebe trebaju pokrivati dobro učvršćenim pokrivačem, jastuke i plišane igračke treba izbjegavati jer mogu izazvati gušenje i pretjerano zagrijavati dijete.

Pedijatri tvrde kako roditelji često zbog velike brige svoje bebe stavljaju u njihov zajednički krevet što je pogrešno.

“Krevet za odrasle osobe nije dizajniran za bebu. Jastuci, plahte, deke i drugi predmeti u krevetu mogu ometati disanje novorođenčeta i uzrokovati pregrijavanje djeteta. Kreveti za odrasle su previše mekani za bebu i njeno krhko tijelo”, navodi se u izvještaju.

Pedijatri pozivaju majke da, bez obzira na način poroda, često budu u tjelesnom kontaktu sa bebom kojoj će time tjelesna temperatura biti stabilnija kao i srčani ritam. Istim kontaktom majka na dijete prenijet će njene bakterije što je važno za razvoj djetetovog imuniteta.

Izvještaj, koji je objavio CNN, prezentovan je na godišnjoj konferenciji Akademije u San Francsicu u Californiji, a nakon toga i medicinskom časopisu “Pediatrics”.

Riječ je o prvoj preporuci AAP-a nakon 2011. godine u svrhu stvaranja sigurnijeg okruženja spavanja za dojenčad.