Američki naučnik: “Planeti nema spasa, prešli smo tačku bez povratka”

“Porast broja razarajućih prirodnih katastrofa je na putu, jer je planeta prešla tačku bez povratka“, navodi vodeći američki naučnik.
Istočnom obalom SAD i dalje hara ledeni talas, dok se drugom stranom države šire šumski požari.

Dr. Guy McPherson

Dr Gaj Mekfirson, profesor prirodnih resursa, ekologije i evolucionarne biologije na Univerzitetu u Arizoni, kaže da će stopa klimatskih promena prevazići ljudske sposobnosti prilagođavanja, što će imati razarajuće posledice- “Ovo su simptomi vremena, a situacija će se pogoršati u narednih nekoliko godina.”

U narednih osam godina, kako on dodaje, vjerovatno će planeta biti toplija nego ikad, u toku protekle dvije milijarde godina.

To će takođe dovesti do porasta nivoa mora, jer će led sa polova nastaviti da se topi, stavljajući one koji žive u priobalnim gradovima, u veliku opasnost.

Sve ovo će povećati problem snabdevanja hranom, naročito kako se svjetska populacija konstantno povećava – predviđeno je da će do 2050 godine na Zemlji biti 9,8 milijardi ljudi.
Dr Mekfirson je dodao: „Najskoriji nepredviđeni uragani, zemljotresi i požari koje smo vidjeli 2017. godine, su primjeri ogromnih promjena u našem klimatskom sistemu. Ove globalne katastrofe prijete energetskim sistemima, infrastrukturi i zalihama hrane. Ušli smo u doba eksponencijalne klimatske nepogode sa tačkama bez povratka, i neraskidivim krugovima koji nas guraju preko ivice, dok vlada i institucije za istraživanje klimatskih uslova odbijaju da prihvate ozbiljnost situacije.”

U toku narednih osam godina, temepratura Zemlje će se približiti ili prevazići svoju najvišu temperaturu u toku protekle dvije milijarde godina. Stopa ovih promjena će nastaviti da prevazilazi sposobnost ljudi i drugih bića da se prilagode.

(webtribune.rs)