Američki dr. Mekfirson tvrdi: Planeta je prešla “tačku bez povratka”, ovo je početak kraja…

Za osam godina Zemlja će biti u plamenu, a porast broja razarajućih prirodnih katastrofa je na putu, jer je planeta prešla tačku bez povratka’, navodi vodeći američki naučnik.

Dok Istočnom obalom SAD i dalje hara ledeni talas, dok se drugom stranom države šire šumski požari, dr. Gaj Mekfirson, profesor prirodnih resursa, ekologije i evolucionarne biologije na Univerzitetu u Arizoni, kaže da će stopa klimatskih promjena prevazići ljudske sposobnosti prilagođavanja, što će imati razarajuće posljedice-

“Ovo su simptomi vremena, a situacija će se pogoršati u narednih nekoliko godina – kazao je on.
U narednih osam godina, kako tvrdi, vjerovatno će planeta biti toplija nego ikad, u toku protekle dvije milijarde godina.

To će takođe dovesti do porasta nivoa mora, jer će led sa polova nastaviti da se topi, stavljajući one koji žive u priobalnim gradovima, u veliku opasnost.

Sve ovo će doprinijeti problemu snabdjevanja hranom, naročito kako se svjetska populacija konstantno povećava – predviđeno je da će do 2050 godine na Zemlji biti 9,8 milijardi ljudi.
Dr Mekfirson je dodao:

„Najskoriji nepredviđeni uragani, zemljotresi i požari koje smo vidjeli 2017. godine, su primjeri ogromnih promjena u našem klimatskom sistemu. Ove globalne katastrofe prijete energetskim sistemima, infrastrukturi i zalihama hrane. Ušli smo u doba eksponencijalne klimatske nepogode sa tačkama bez povratka, i neraskidivim krugovima koji nas guraju preko ivice, dok vlada i institucije za istraživanje klimatskih uslova odbijaju da prihvate ozbiljnost situacije.”

U toku narednih osam godina, temepratura Zemlje će se približiti ili prevazići svoju najvišu temperaturu u toku protekle dvije milijarde godina. Stopa ovih promjena će nastaviti da prevazilazi sposobnost ljudi i drugih bića da se prilagode. (webtribune.rs)