Američki autor: “Male su šanse da ćemo se ikada susresti s vanzemaljcem lice u lice”

Američki mikrobiolog i pisac naučnih tema Alex Berezow “presudio” je ideji da ćemo se ikada susresti s vanzemaljcem licem u lice.

Alex Berezow

Pitanje jesmo li sami u svemiru ostaje jedna od najvećih filozofskih zagonetki našeg vremena. Iako se čini gotovo nezamislivim da je naša civilizacija sama u kozmosu, ostaje činjenica da tek trebamo pronaći dokaze koji govore suprotno.

Za neke, međutim, pitanje nije toliko u tome postoje li ili ne inteligentne izvanzemaljske civilizacije, nego postoji li uopšte šansa da ćemo ikada doći u kontakt s njima. Berezow prihvaća ideju da vanzemaljci postoje, ali vjeruje da nema šanse da ih ikada sretnemo.

“Zahvaljujući napretku astrofizike, sada znamo da samo u Mliječnoj stazi postoje milijarde egzoplaneta, što je dovelo većinu  naučne zajednice do zaključka da život vjerovatno postoji drugdje u svemiru”, kaže autor.

Njegov glavni argument protiv vjerovatnosti da ćemo doći u kontakt s takvim bićima jednostavno je to što je putovanje svemirom na tako velikim udaljenostima potpuno nepraktično.

“Naravno, mogli bismo danas ući na svemirski brod i krenuti prema planetu koji kruži oko najbliže zvijezde, Proxime Centauri, ali bolje je spakovati puno vrećica pereca jer će nam do tamo trebati oko 6300 godina”, zaključuje Berezow.

Iako se taj argument čini smislenim, pa i neoborivim, on ipak implicira da nikada nećemo razviti naprednu tehnologiju letenja niti doći do otkrića koje bi moglo olakšati međuzvjezdano putovanje svemirom, recimo putovanje nadsvjetlosnom brzinom.

Međutim, dok se to ne dogodi, zaista je malo vjerovatno da ćemo uskoro posjetiti neki vanzemaljski svijet.