Američka glumica Connie Stevens: Živim sa duhom Sonje Henie, najbolje klizačice svih vremena i veoma nam je zabavno!

Moja djeca su usrećila duh Sonje Heni koja nije imala djece. Mislim da je to razlog zbog kojeg nas je velikodušno primila u svoju kuću…

Connie Stevens

Tražeći dom u kojem bi se skrasila sa svoje dvije kćerke, američka glumica i zvijezda pop i kantri muzike, Koni Stivens, stigla je 1974. godine na Holbi Hils, Los Angelos. Ponuđena joj je veličanstvena građevina, kuća koja je nekoć pripadala slavnoj norvežanskoj klizačici Sonji Heni.

–  Djeca su se oduševila. Priznajem, i mene je impresioniralo to veličanstveno zdanje. Ipak, za moje tadašnje imovinsko stanje, kuća je bila preskupa. Odustala sam od daljnjeg razgledavanja i zaputila se s kćerkama ka izlazu. No, put nam je presjekao nekakav starac, nalik na vikinga. Izgledao je kao da je upravo sišao sa jednog od onih vikinških brodova. Ispričala sam mu se na uznemiravanju i dječijoj graji, a on je odgovorio:

 

 Starac sa vikinških brodova

– Ne, niste me uznemirili. Ova je kuća i sagrađena kako bi je mogao ispuniti dječiji smijeh. Ako je želite, vaša je. Za cijenu ne brinite. Koliko možete, platite.

– I tako sam se s djecom uselila u kuću u kojoj i danas živim. Saznala sam da je taj starac bio Sonjin muž – priča Koni.

Glumica je već prvih dana primijetila čudnu atmosferu u svom novom domu. Prozori i vrata su se sami otvarali i zatvarali s treskom. Bilo je i drugih neobičnih pojava.

– Često bih noću čula korake na tavanu, zatim muziku. Pitala sam se ko li je ta nesmirena duša. Odlazila bih u istraživanje, ali, nisam pronalazila nikoga. Dočekala bi me tišina.

No, poneki čudni događaj nije bio dovoljan da uplaši Koni niti da je istjera iz kuće. Nije se uplašila čak ni kada je srela prijašnju vlasnicu kuće, Sonju Heni glavom i bradom.

 

 Tajni kutak

– Slagala sam jednog dana neke stvari na tavanu, i iza nekih naslaganih kutija sam začula mrmljanje. Pomjerila sam ih i iza njih vidjela predivan mural ispred kojeg su bile naslikane klizaljke. Shvatila sam da je to bilo Sonjino utočište, neka vrsta njenog tajnog kutka. Mrmljanje je zamijenio smijeh kada su tavan otkrile moje kćeri. Sve su se češće igrale na tavanu što je, pretpostavljam, usrećilo Sonju koja nije imala djece.

– Vjerovatno je nakon nekog vremena shvatila da nismo neprijatelji i da nećemo uništiti kuću koju je ona osmislila i sagradila. Tako je mrmljanje smijenio smijeh, a prestalo je lupanje prozora i vrata. Atmosfera je postala sjajna. Kuća je odisala ljubavlju, toplinom. Sonju često viđamo, posebno kada smo vani. Tada se na tavanu upale svjetla, a mi je posmatramo kako iza zavjesa kliže, pleše…

– Prijatelji me znaju pitati da li bojim ali, ne da se ne bojim već bi mi bilo neobično da Sonje nestane, da napusti svoju kuću…

 

 

Ko je Sonja Henie?

Sonja Henie, slavna norveška klizačica na ledu i filmska glumica, rođena je 8. aprila 1912. godine. Preminula je 12. oktobra 1969. godine.

Sonia Henei

Osvojila je zlatne medalje na trima Zimskim olimpijskim igrama. Bila je deset puta svjetska prvakinja i šest puta evropska. Po broju osvojenih nagrada radi se o najboljoj klizačici na ledu svih vremena.

Već sa 11 godina započinje njen strelovit uspon, kada je po prvi put nastupila na Zimskim olimpijskim igrama 1924. u Chamomixu. Tada je osvojila zadnje mjesto, a zabilježeno je da je tokom nastupa bila toliko zbunjena da je u nekoliko navrata otklizala do ograde i tražila savjete od trenera. Već sa 15 godina postaje svjetska prvakinja po prvi put.

Na tri slijedeće ZOI ikakvi savjeti sa strane više joj nisu trebali, jer je Henie superiorno pobjeđivala sve konkurentice. Poznata po tome što je u umjetničko klizanje uvela elemente plesa, svom dinamičnom načinu klizanja je prilagodila i opremu skrativši suknju što je samo doprinijelo njenoj popularnosti. Prihvaćeno je mišljenje da je Henie uveliko odredila smjer razvoja ženskog klizanja i učvrstila status i popularnost tog sporta. Osim znanja klizanja, bila je i vrlo dobra teniserka.

Nakon Igara 1936. prelazi u profesionalne vode, te nastupa po revijama i priredbama. Osim u sportu, bila je uspješna i kao glumica, pa je za života i nakon njega bila jedna od najobožavanijih osoba u Norveškoj, te poznata i voljena širom svijeta.

(aura.ba)