Američka dizajnerica Norma Kamali (72) savjetuje kako izgledati fantastično u svakoj životnoj dobi: Vježbajte kao balerine, bježite od hemije i ne brinite za ljepotu!

Postizanje ravnoteže između zdravlja, ljepote i forme, ženama će dati potrebnu snagu da postignu sve što žele. Krajnji cilj je postizanje zdravog stanja uma, a kada su ova tri faktora usaglašena, postat ćemo bolji partneri, ljubavnici, prijatelji, roditelji itd… Ova tri faktora su veoma bitniji od mode, jer moda samo izgleda dobro kada je nošena na zdravom vanjskom tijelu

Ime amerčke modne dizajnerice Norme Kamali nije se posljednih godina često pojavljivalo u medijima. Iako se dizajniranjem ženske odjeće bavi još od 1968. godine, Norma nije toliko poznata po profesiji kojom se bavi koliko po fantastičnom fizičkom izgledu na kojem joj zavide i duplo mlađe kolegice.

Rođena davne 1945. godine, ova modna ikona s korijenima iz Libanona i Španije, tvrdi da se nikada nije podvrgla plastičnoj operaciji. Kako kaže, njena tajna mladolike i zategnute kože je potpuno prirodna  – zeleni čaj i maslinovo ulje.

Pored toga što vodi računa o zdravlju svoje kože, Norma redovno vježba i zdravo se hrani, ali i inspirira mnogo mlađe žene da počnu voditi računa o svom izgledu i zdravlju.

Teško je povjerovati da Norma ima 72 godine

 Šećer je vaš najveći neprijatelj

– Hrana koju unosimo u tijelo ima veliki utjecaj na to kako se osjećamo i izgledamo. Morate naučiti kako da volite hranu koja je dobra za vas. Ne samo da ćete se osjećati bolje nego ćete veoma brzo uočiti i pozitivne promjene u vašem izgledu – kaže Norma koja je veoma rano shvatila ko su najveći neprijatelji njenom zdravlju, a među njima je i jedna namirnica koju svakodnevno koristimo.

– Ako bih morala navesti jdnu namirnicu koju smatram najvećim rizikom po zdravlje i ljepotu, onda je to šećer. To je đavolski začin zbog kojeg izgledamo starije. Ista je stvar i sa pahuljicama koje su pune šećera, a koje se na sva zvona rekalmiraju kao nešto zdravo – smatra ova modna ikona.

Kada je riječ o namirnicama koje Norma uvijek ima u svojoj kuhinji, limun i maslinovo ulje nalaze se na samom vrhu njene liste.

– Limun je savršen dar prirode za alkalizaciju vašeg ogranizma. Ljudsko tijelo, ukoliko se redovno ne čisti od toksina, postaje poput zarđalog auta, a limun pomaže da se oslobodite svih tjelesnih nečistoća. Uzimajte ga sa čašom tople vode ili ga dodajte salatama.

– Druga namirnica kojoj dugujem svoje zdravlje jeste maslinovo ulje za koje smatram da je rješenje za sva vaše zdravstvene probleme. Nemojte žaliti novca kada kupujete kvalitetno maslinovo ulje, koje će u kombinaciji sa limunom obogatiti svaki obrok – tvrdi Norma.

Norma je veliki ljubitelj ribe tako da se njen ručak nekoliko puta sedmično sastoji od lososa i svježeg voća i povrća. Ukoliko je usred noći probudi glad, u frižideru uvijek ima svježu voćnu salatu u kojoj može uživati.

– Sirove namirnice su odlične za na naše zdravlje. Kad god osjetim glad, a nije vrijeme ručku, volim grickati orahe sa zelenim sokovima. Borovnice sa orasima su mi najdraži desert – kazuje Norma Kamali.

Norma: Tajna nije u estetskoj hirurgiji već u zdravom načinu života

Postignite formu balerine

Uprkos svojim godinama, Norma je i dalje veoma vitalna i fizički aktiva, najviše zahvaljujući čvrstoj volji da ne odustane od svakodnevnog vježbanja.

– Mislim da bi vježbanje trebalo postati rutina u svačijem životu. Dok vježbate, vi sagorijevate fizičko gorivo, stvarate energiju i oblikujete i jačate svoje tijelo. Kada otkrijete koja vježba vam najviše odgovara, napravite svakodnevni raspored oko nje i držite se te rutine.

– Bilo bi dobro da se učlanite i u obližnju teretanu u koji biste mogli svraćati svaki dan posla ili vikendima. Fitnes centar u koji ja već mjesecima idem nalazi se samo tri minute od mog butika u Njujorku. Riječ je o programu poznatom kao „barre“, koji je spoj baleta i pilatesa, a baltena prečka se koristi kao glavni rekvitzit.

Cilj ove vrste treninga siguran je i efikasan način povećanja snage, fleksibilnosti i izdržljivosti, dok pomaže i kod sagorijevanja kalorija, popravljanja držanja te izgradnje zdravog, vitkog i dobro izbalansiranog tijela koje je oslobođeno napetosti i bola.

– Barre tehniku osmislila je balerina Lotte Berk, koja je nakon povrede leđa došla na ideju da u svoju plesnu rutinu uvrsti elemente fizikalne terapije i tako kreira fitness program koji je namijenjen gotovo svima. Program je zaista sjajan i već nakon osam česova osjetila sam kako mi se tijelo mijenja – tvrdi mladolika Norma.

 Pustite kožu da diše

Ono što je također utjecalo da Normina koža lica i danas bude zdrava, meka i besprijekorna, jest i to što se nikada nije puno šminkala. Jedino što na njenom licu nije prirodno su maskara i olovka za oči koje koristi.

– Tržište je preplavljeno proizvodima koji vam pokrivaju kožu, što ponekad može imati kontraefekat jer tako izgledamo manje privlačno. Čvrsto vjerujem da ljepotu kože možemo postići isključivo putem hrane, dijete i vježbanja, jer što manje hemije stavljamo na lice to ćemo izgledati ljepše i prirodnije.

– Dobro proučite svoje lice u ogledalu i zapitajte se da li vam je zaista potrebna teška maskara i krema na koži ili bi možda malo pudera ispod očiju bilo sasvim dovoljno. Što se mene tiče, manje je uvijek bolje, a prednost dajem proizvodima biljnog projekla.

Norma je čak prestala koristiti crveni ruž, jer kako kaže, kozmetički proizvodi bi trebali da služe u korist ljepote žena, a ne da im rizikuje zdravlje. Njen najdraži prirodni preparat kojeg koristi svako jutro, podne i veče je krema za utrljavanje na bazi kalcija i maslinovog ulja.

– Ova krema je sjajna ako imate osjetljivu, suhu ili oštećenu kožu. Za ruž koristim prirodni crveni balzam koji je napravljen na bazi namirnica koje volim poput malina i borovnica. Okus i miris im je sjajan, i što je najvažnije, napravljen je od 100% pirordnih sastojaka – kaže Norma.

 Ne plašite se igle

Norma je veliki ljubitelj azijske narodne medicine u kojoj počasno mjesto ima akupunktura. Kada ubrzani tempo života modne dizajnerice i stres na poslu postane nepodnošljiv, Norma se pakuje i odlazi na dvosatnu vožnju u Južni Džersi gdje je čeka dr. Jingduan Yang i njegove čarobne igle.

– Vremenom sam naučila da je akupunktura definitivno najbolji način za kontrolu stresa, a posebno me opušta akupunktura lica. Čim zadnja iglica prodre u kožu, padam u duboki opuštajući san, a kada se probudim osjećam se preporođeno.

– Ovaj tretman tonira kožu, tako da bez obzira koliko godina imali, lice će vam izgledati svježe, oči će vam sijati, a podočnjacima neće biti ni traga. Razlika će biti očigledna, pogotovo ako na tretmane budete išli redovno. Nakon akupunkture, odlazim na tajlandsku masažu koja iz svakog mišića izvlači napetost, a iz uma nervozu. Nakon svega toga, spremna sam za nove izazove i radne pobjede – kazuje Norma.

Za kraj, Norma Kamali kaže da bi svaka žena trebala težiti da joj zdravlje, ljepota i forma budu na prvom mjestu.

– Postizanje ove ravnoteže ženama će dati potrebnu snagu da postignu sve što žele. Krajnji cilj je postizanje zdravog stanja uma, a kada su ova tri faktora usaglašena, postat ćemo bolji partneri, ljubavnici, prijatelji, roditelji itd… Ova tri faktora su puno važniji od mode, jer moda samo izgleda dobro kada je nošena na zdravom vanjskom tijelu – zaključuje Norma.

Dive joj se brojne žene svijeta: Norma izgleda kao zgodna dama u četrdesetim

Neka vam spavaća soba postane zen hram

– Spavanje je za mene veoma bitan faktor koji mi pomaže da se izborim sa svakodnevnim izazovima. Neka vam posteljina, jastuk i jorgan uvijek budu čisti i udobni kako biste uživali u svakom trenutku, a vaše tijelo bude napunjeno energijom kada se probudite.

– Veoma je važno da vaša soba izgleda poput zen hrama kojeg ćete obogatiti mirisima za dobro raspoloženje. Zapalite nekoliko mirisnih štapića sat vremena prije spavanja, tako da ćete uživati od trenutka kada vam glava padne na jastuk – savjetuje Norma Kamali.

(aura.ba/D.K.)