Amer S. (41) duže od decenije muku mučio s vratnim dijelom kičme: U KLINICI „ACIBADEN“ SU MI TRAŽILI 40.000 KM, A JA U BOSNI SPONDILOZU IZLIJEČIO ZA 250 EURA!

Naš sagovornik priznaje da nije bio optimista, te da nije u početku previše vjerovao u Denisove kataloge i savjete. Inače, bio je digao ruke od svega, pomirio se da živi dokad mu je suđeno sa spondilozom. Kad mu doktori nisu mogli trajno riješiti ove probleme, kako će jedan travar. A Denis Jurišić mu je garantovao da će nakon tri njegove terapije nestati spondiloze!

Kada priča o svojim desetogodišnjim mukama s kičmom, glavoboljama, vrtoglavicama…, Amer S., 41-godišnji službenik iz Sarajeva, kaže da ih ne može riječima opisati. U najkraćem imao je osjećaj da je paralizovan, a imao je dijagnozu spondiloza vratne kičme. „zaradio je“, kaže dosta rano, kao tridesetogodišnjak. Platio je ceh svom kancelarijskom poslu u kojem je po desetak sati sjedio kraj računara, pa mu to nije bilo dovoljno; u stanu bi nastavio da „fejsbuka“

–              Definitivno spondiloza je posljedica moje vezanosti za kompjuter, što poslovno, što privatno, jer sam i kod kuće bio rob interneta. I doktori su mi rekli da sam je „zaradio“ od sjedenja i rada za računarom – kazuje Amer na početku razgovora za naš magazin.

Sudbinski susret

Sjedilački način života se smatra glavnim krivcem za spondilozu kičme. Ma koliko nevjerovatno zvučalo, kičma je za 50 odsto opterećnija dok sjedimo nego dok stojimo. Povremeni bolovi ili ukočenost u vratu i leđima, praćeni glavoboljom i trnjenjem ruku, jasno upućuju na spondilozu.

Sve je te simptome osjetio i Amer. Počelo je za povremenim glavoboljama, vrtoglavicom i ukočenim vratom…

–              Muke su to neviđene. Nikada ne znaš kada će „presjeći“ u leđima i kada će ti se zanesvjestati – objašnjava naš sagovornik.

Dodaje, da nema lijeka koji nije probao, mazao je svim i svačim, lijepio neke ruske flastere, odlazio na masaže, kod kiropraktičara. Bilo je određenih pomaka, ali na kratko.

–              Iskreno, najviše su mi pomagale vježbe, svake večeri sam okretao glavu deset puta desno, deset puta lijevo, sve dok me dobro ne zaboli. Tada bi nestala ukočenost i lakše bih utonuo u san.

Sudbina je spojila Amera i sarajevskog travara Denisa Jurišića. Slučajno su se sreli u kafani na Ilidži. Amer je trebao donijeti neki CD svom prijatelju, s kojim je u tom trenutku sjedio Denis, „specijalista“ za bolesti kostiju i kičme. Samo što su se upoznali i sjeli, Denis će Ameru:

– Prijatelju imaš veliki problem s kičmom!

– Belaji brate, neviđeni. Ubi me spondiloza – potvrdio je travarevu i medicinsku dijagnozu Amer.

  Tri terapije

Naš sagovornik priznaje da nije bio optimista, te da nije u početku previše vjerovao u Denisove kataloge i savjete. Inače, bio je digao ruke od svega, pomirio se da živi dokad mu je suđeno sa spondilozom. Kad mu doktori nisu mogli trajno riješiti ove probleme, kako će jedan travar. A Denis Jurišić mu je garantovao da će nakon tri njegove terapije nestati spondiloze!

–              Supruga me ubijedila da pokušam, jer svakako nemam šta izgubiti, niti imati neku štetu po zdravlje. Dogovorili smo se da uzimam etapno terapiju za terapijom – kazuje Amer.

Počeo je sa čudotvornim „Reatrexom“ (tri supene kašike na 2 dcl vode), te uljem i kremom za kosti i kičmu. Nakon 15 dana, kaže, kao da mu je neko „otkočio“ vratni dio kičme. Znatno bolje se osjećao, lakše se kretao…

–              Čak su i na poslu primijetili da sam se „ispravio“… – dodaje naš sagovornik i opisuje nam do detalja neke zgode iz perioda liječenja.

–              Kad god bih popio „Reatrex“, pola sata kasnije imao sam osjećaj da mi neka sila lomi vrat, osjetio sam i krckanje kostiju. Kažem ženi da posluša, ona prislonila uho na vrat, sluša minutu po dvije, ne diše, a onda će: „Tobe jarabi, baš se čuje krckanje…“ . Uglavnom, i šalili smo se na moj račun, ali i radovali uspješnom opravku. Zaista sam, iz dana u dan bio vitalniji i zdraviji. Kasnije mi je bilo neobično bez tegoba, valjalo se naviknuti na život bez spondiloze!

Nakon provedene tri terapije za spondilozu, Amer se preporodio. Spondiloza je kao rukom odnešena. Od tada on Jurišića okiva u zvijezde. Ima i razlog:

–              Vratio sam zdravlje za nepunih 500 maraka, koje sam plaćao u ratama ovdje u Bosni, a koliko sam potrošio novca tokom minulih deset za lijekove, masaže, kiropraktiku, preglede… samo dragi Bog zna. Pokušao sam da se liječim u klinici „Acibaden“ u Turskoj. Tražili su mi 20.000 eura, ali nisu garantovali sto procentno izliječenje. Zbog toga sam se dvoumio. Božijom voljom se desilo da sretnem Denisa i ozdravim za nepunih 500 KM – kazao nam je na kraju presreten Amer.

  Bolan svaki pokret

Spondiloza nastaje kao posljedica okoštavanja pršljenova, usljed čega se smanjuje elastičnost kičmenog stuba. Okoštali dijelovi pritiskaju krvne sudove i nerve, što uzrokuje bol prilikom svake promjene položaja tijela. Osim po bolu koji je prati, spondiloza je vidljiva i po ograničenoj pokretljivosti. Mogu se javiti i druge tegobe, u zavisnosti od toga u kom dijelu kičme se razvijaju degenerativne promjene.

– Za spondilozu u vratnom dijelu kičme karakteristični su napetost i bol u vratu, koji se širi prema glavi ili rukama. Kod ovog oblika bolesti čest simptom je i neprijatan osjećaj trnjenja u prstima. Ja od svakog pacijenta, prije nego što započne s mojom terapijom, zatražim medicinske nalaze na uvid i tek nakon što se uvjerim u dijagnozu predlažem biljnu terapiju – kaže Denis Jurišić, koji se u balkanskoj regiji „specijalizirao“ za bolesti kostiju i kičme.

  Jusuf R.(60): Artroza kuka uz pomoć „Omosintexa“ kao rukom odnešena

Jusuf R. je 60 – godišnjak iz Sarajeva. Nakon kompletne biljne terapije za oštećeni kuk, kojeg je trebao zamijeniti vještačkim (posljednja preporuka medicinskih stručnjaka), kaže, da se osjeća fenomanelno. Preporodio se.

A godinama je trpio 24 – satne bolove, kojima je samo intenzitet varirao. Ljekari su dijagnosticirali  artrozu lijevog kuka. Nakon neuspješnih medikamentnih terapija, posebnog režima ishrane, prema kojem je imorao smršati nekih desetak kilograma, te laganih sportsko rekreativnih aktivnosti, bila mu je preostala jedino ugradnja vještačkog kuka.

–              Bolovi su bili nesnošljivi, teško ustajanje, penjanje uz stepenice, pa onda bolovi noću… Zbog otežanog kretanja i forsiranja desne strane kod hodanja počela je stradati kičma, pa i krsta. U donjem dijelu leđa je probadalo, kao da me neko udarao ćuskojim – priča Jusuf.

Odlučio je odgoditi operativni zahvat, a pokušati se liječiti lijekovima i terapijama za koje god je čuo ili nešto pročitao. Tako je stigao i do Denisa Jurišića.

–              Priznam da me je Denis malo zbunio; ja mu došao po terapiju za kuk, a on navalio da mi sredi krsta. Tek kada mi je objasnio da „Omosintex“ koji jača hrskavicu, neće djelovati na krtsta, pristao sam da mi riješi prvo ovaj problem. Petnaestak dana sam koristio terapiju za krsta, a nakon toga mi je uključio „Omosintex“, ulje i kremu za podmlađivanje i jačanje kostiju – ispričao nam je Jusuf, a onda nastavio:

–              Gadan onaj „Omosintex“ za piti, ali je baš Božiji lijek za artrozu. Uzimao sam manja pakovanja koja traju po deset dana. Uporedo sa tim mazao sam se uljem i kremom. Malo je teško opisati kako se osjeća čovjek koji već nakon sedam dana osjeti olakšanje u predjelu kuka, nema bola, pritiska, ukočenosti…

Ukupno je koristio pet terapija! Više mu nije potrebno. Sjajno se osjeća, kuk je u funkciji, hrskavica obnovljena i podmladila se, krsta ne probadaju.

–              Evo me k'o momak. Uh da hoće kakva svadba pa da povedem kolo – kazao nam je na kraju Jusuf.

Komentari

komentara