Alkohol, bijeli luk, neven – pomažu kod zubobolje

Ukoliko ne posjećujete zubara redovno velika je vjerovatnoća da ćete da iskusite zubobolju. Riječ je o jednom od najjačih bolova koji umjesto analgetika može da se ublaži prirodnim sredstvima. Veoma djelotvorni u saniranju upale su neven, bijeli luk, karanfilić, alkohol…

Neven

Neven se vijekovima koristi za ublažavanje širokog spektra zdravstvenih problema jer djeluje antiseptično i antibakterijski. Ispiranje usne duplje čajem od nevena predstavlja umirujući tretman za bolesti desni i upalne procese na zubima.

Karanfilić

Recept za upotrebu karanfilića je jednostavan; žvaćite karanfilić, jer je on prirodan anestetik, a prema nekim istraživanjima olakšava zubobolju za samo nekoliko sati.

Bijeli luk

Jedan je od najmoćnijih prirodnih sredstava za smirivanje bola. Organski spoj koji se naziva alicin daje glavna antioksidativna svojstva belom luku. Prepolovite čen i stavite ga na zub koji boli, a bol bi trebalo da nestane za nekoliko minuta.

Alkohol

Nije potrebno da se popije da bi uminula zubobolja, već se njime ispiraju usta, a on djeluje dezinfekcijski jer uništava bakterije.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!