Alicia Martinez iz Broomfielda u Koloradu tvrdi: Kip sveca zaštitnika Kijeva počeo da “krvari” na dan kada je Rusija napala Ukrajinu

Martinez je novinarima  kazala da za fenomen nema objašnjenja: “Razgovarala sam na telefon kada je jedan od cimera dotrčao u moju sobu i rekao mi da hitno dođem nešto vidjeti. Tresao se. Pošla sam za njim i ugledala kip svetog Mihaela kako krvari iz čela. Ta tekućina nalik krvi kapala je kao što kapa krv kada se porežete”, prepričala je Martinez.

“Čudo” je termin koji se prekomjerno koristi i zloupotrebljava u medijima, u sportu i posebno u religiji. Iako se podrazumijeva da bi pravo “čudo” trebalo biti nešto što se ne može objasniti prirodnim ili naučnim zakonima, malo je događaja koji se zaista kvalificiraju za ovu kategoriju.

I dok bi recimo, “čudesan” oporavak od invaliditeta mogao biti psihološki, malo ko bi poricao da je ud koji je odsječen a potom izraste medicinski nemoguće čudo.

Taj kriterij mora biti prilično nisko spušten kada se “statue koje krvare” nazivaju čudima, ali to je ono što se nedavno desilo u Koloradu gdje je jedna žena tvrdila da je njen kip svetog Mihaela Arhanđela – sveca zaštitnika Kijeva u Ukrajini – naizgled počeo da krvari iz glave na dan kada je Rusija napala tu zemlju, i nastavila da “krvari” sve dok “krv” nije stigla do demona na kojem je Mihael prikazan kako stoji.

Statua “krvarila” više od sedam dana

Katolička novinska agencija izvještava da Alicia Martinez iz Broomfielda u Koloradu tvrdi da je njena 76cm visoka statua svetog Mihaela počela ispuštati tamnocrvenu tekućinu 23. februara. Video objavljen dva dana kasnije prikazuje tečnost u svježem i osušenom stanju, i naizgled ju je Alicia brisala papirnom maramicom koja je ostavila crvenkasti trag.

Ona tvrdi da je tečnost curila više od sedam dana sve dok nije stigla do demona pod Mihaelovim nogama.

I dok su mnogi komentatori na društvenim mrežama čitav slučaj nazivali obmanom I pokušajem brze zarade novca, Mark Haas, direktor za odnose s javnošću nadbiskupije Denvera rekao je:

“Nadbiskupija je tek nedavno dobila obaviještenja o ovom slučaju i mi ćemo to istražiti”.

 

Čudo je jednostavno lažirati

Mathew Schmalz, vanredni profesor religije na koledžu Svetog Krsta kaže da Katolička crkva rijetko prihvata statue koje plaču ili krvare kao čuda jer ih je veoma lako lažirati. On spominje dva slučaja statua koje su plakale krv – jedan u Kanadi 1986.g i drugi u Italiji 2006. godine – gdje se ispostavilo da je krv na statui zapravo pripadala njenom vlasniku.

Druga naučna istraživanja su pokazala kako se porozna statua može staviti u tečnost kako bi je apsorbirala – a tečnost tada curi iz prethodno napravljenih rupa.

Godine 1995., 60 ljudi, uključujući lokalnog biskupa, svjedočilo je krvavoj statui Madone, ali DNK test je pokazao da krv potiče od muškarca, vjerovatno vlasnika statue.

Često je kip samo potajno poprskan krvlju, vodom, uljem ili drugom tekućinom. Ulje se može pomiješati sa čvrstom masnoćom i utrljati na oči ili lice statue – tada će se činiti da teče kada temperatura poraste i otopi mast.

Kako su krvave statue nakratko zaustavile rat

Katecizam Katoličke crkve postavlja visok kriterij za čuda, ali Crkva nije iznad toga da prepozna dobrobiti upitnih “čudesnih” događaja. U avgustu 1920. godine, tokom Irskog rata za nezavisnost, novine u Templemoreu, gradu koji je patio od krvavih ubistava, izvijestile su o vjerskim statuama koje su počele krvariti.

Ubrzo su se pojavili izvještaji o medicinskim izliječenjima i kao rezultat toga došlo je do primirja – iako kratkog vijeka – između IRA-e i snaga Krune.

Dok je Katolička crkva zauzela poziciju “ekstremne rezerve” po pitanju krvavih statua i navodnih čuda, lokalni župnik je naširoko citiran kada je rekao: “Ako je to šala, nestaće. Ako ne, zašto bih to prekinuo?”

Najmanje jedna Templemoreova statua je zaista bila šala – jedna statua koja je “krvarila” je bila razbijena, a unutra se nalazio budilnik povezan sa umecima nalivpera ispunjen ovčijom krvlju. U određenim trenucima, sat bi se aktivirao i nekako udario u umetke i prskao krv.

Što nas na kraju vraća na Aliciju Martinez i njenu “krvavu” statuu Svetog Mihaela, zaštitnika Kijeva. Hoće li ovaj slučaj ikada biti objašnjen? Hoće li to nekoga inspirisati, vratiti mu vjeru? Može li to uzrokovati prekid vatre u Ukrajini? Vjerovatno ne.

Sve izgleda kao još jedna obmana, međutim šta ako nije…?