Alen Gajić priča o svojoj pobjedi nad debljinom: Do juče sam bio težak pola tone!

Nosio sam 5 XL veličinu, a sad nosim 3 XL. Pa kad stanem pred ogledalom, ne mogu da vjerujem da sam tako omršavio.

Gojaznost je danas jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema i jedan od onih kome se pridaje najveća pažnja, s obzirom na to da se istovremeno smatra manom koja umanjuje ljepotu. Definitivno su vremena kada su obline bile znak dobrog zdravlja, ali i ljepote, odavno prošla.

Zamijenila su ih ona u kojima je vitko tijelo imperativ, “must have”, razlog za gladovanje, trovanje kojekakvim čarobnim kapsulama koje nude vitkost preko noći, plač i znoj po teretanama i …šta sve ne.

U prošlosti, kad se oskudijevalo sa hranom, biti debeo – bio je znak prestiža. Danas, to je jedino znak bolesti i nebrige o sebi. No, danas, u 21. vijeku, čak i osoba slabijeg ekonomskog statusa može da se ugoji, jer je “fast food” prepuna skrivenih kalorija.

U sjenci ovog problema “rastu” mnoge, vrlo dobro osmišljenje reklamne kampanje koje ubiru profit mjeren u milijardama. A te reklame su sve, samo ne pomoć onom kome trebaju. Obmanjujućeg su karaktera jer u njima preparate za mršavljenje reklamiraju osobe koje nemaju i nikad i nisu imale problema s kilogramima.

 Pretilost – ozbiljan problem

No, da je smršati zapravo vrlo lako, godinama unazad nam pokazuje fitnes trenerica Sanita Dizdarević iz Bihaća. Ova mlada i vrlo uspješna žena, i sama se svojevremeno suočila s viškom kilograma. Naglo je okrenula novi list u životu, povećala fizičju aktivnost, a smanjila unos hrane. Danas, osim što izgleda fenomenalno dobro, do istog takvog izgleda bez imalo muke, uz svoje, posebno kreirane programe, Sanita dovodi i masu drugih ljudi.

U akciji koju smo pokrenuli prije dva broja Aure, odlučili smo sto osoba nagraditi besplatnim transformacijama. Odaziv je jako dobar, svakodnevno zaprimamo na desetine poruka onih koji bi se željeli svrstati u Sanitine klijente. Nažalost, ipak je to podatak koji govori da je u našoj zemlji – pretilost ozbiljan problem.

U najnovijoj ispovijesti koja nam dolazi iz prakse Sanite Dizdarević, zabilježili smo ispovijest 18-godišnjeg Alana Gajića, Amerikanca iz Dallasa.

Sanita Dizdarević

– Po završetku osnovne škole i početkom srednje, počeo sam se naglo debljati. Jednostavno je kriv taj američki način života i ishrane. Svakodnevna konzumacija brze hrane i gaziranih pića, te činjenica da se nigdje ne ide pješke nego autom, u školu iz škole, na posao s posla…I ja sam kao i većina Amerikanaca počeo voziti sa 16 godina tako da – kilogrami su se lijepili malo pomalo – priča Alan.

Zdravstvene probleme uzrokovane prekomjernim kilogramima, Alan je počeo osjećati prije šest mjeseci. Tada je Alan imao 220 kilograma.

28 kg za mjesec dana

– Otišao sam doktoru koji mi je rekao da naravno trebam smršati. Pokušao sam s nekim dijetama ali nije išlo. Onda sam preko tetke Sandre čuo za Sanitu te joj se javio. Sanita mi je napravila plan ishrane kojeg sam se pridržavao i skinuo prve kilograme. Imao sam 220 kilograma kad sam se prvi put čuo sa Sanitom, a poslije mjesec dana sa Sanitinim planom sam skinuo 28 kg. To je bio fenomenalan napredak, prekrasan osjećaj. Htio sam ići dalje, biti uporan. Pričao sam sa Sanitom i tetkom i odlučio doći u Bihaćc i tu provesti 2 mjeseca da bih bio bliže Saniti i da bih mogao trenirati s njom.

– Taj korak je bio ispravan jer, nakon tri sedmice sam se opet vagao i vaga je pokazala 166 kilograma! Osjećao sam se puno bolje, zdravije, lakše sam se kretao, općenito sam bio sretniji, a svjestan sam da sam tek na pola puta. Nastavio sam sa planom ishrane i treninzima sa Sanitom i to jačim intenzitetom.

U međuvremenu sam izgubio još 14 kilograma. Svima bih preporučio Sanitu kao trenera i da uzmu njen plan ishrane ako imaju problem kao ja, jer kad meni nije bilo teško doći iz USA radi toga, ljudi u Bosni trebaju iskoristiti bogatstvo koje imaju nadohvat ruke – kaže Alan.

– Inače, još uvijek sa strahom stajem na vagu i moram reći da je ispočetka teško promijeniti režim ishrane ali uz Sanitu i cijelu podršku koju imam od porodice, uspijevam sve.

Iz 5XL u 3XL

Sve vrste sokova su izbačene, pije se samo voda, grickalice su zamijenjene sa bademima, brza hrana ne dolazi u obzir, samo zdrava ishrana.

Svaki dan idem u teretanu ujutro i navečer, vježbam po jedan sat, šetam što prije nisam radio, pun sam energije, kupujem već manju garderobu…Nosio sam 5 XL veličinu, a sad nosim 3 XL. Pa kad stanem pred ogledalom, ne mogu da vjerujem da sam tako omršavio. Garderobu koju sam sa sobom donio iz Amerike sam ostavio jer mi je sad velika…

(aura.ba)