Alen Čolović uljepšava sarajevske domove: DEKORACIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA!

Alen Ćolović, dijete Sarajeva, pripada generaciji mladih ljudi, kojoj nije mrsko zasukati rukave, časno i pošteno, zaraditi komed hljeba sebi i svojoj porodici. Uvijek nasmijan, pun vedrine, za svakoga će naći poneku lijepu riječ. Njemu su i život, i posao poput najljepše pjesme.

Još kao osnovac, kažu, zarađivao je sebi džeparac za školovanje, izlaske, odlaske na turističke destinacije. Konobarisao, vodio škole plivanja, majstorisao…. Za njega, kažu, da što oči vide, svojim zlatnim rukama će napraviti.

„To je, valjda, Božiji dar da budem samouki majstor – kazat će Alen na početku razgovora, te šeretski dodati i da je „samouki majstor i za žene“.

Od drveta, kamena, gline… u stanju je napraviti umjetnička djela. Sve to radi u svoj radionici, u prizemlju svoje kuće. Kod njega se zna: posao u firmi, pa kuća, a onda radionica….Alen je jedan od rijetkih u Sarajevu koji se bavi izradom dekorativnog kamena enterijera za domove ili kancelarijski prostor. Zajedno sa firmom, koja ga je angažovala, spojio je u ovom svome hobiju tradiciju i savremenu građevinu, te tako pomjerio granice u oblasti ugodnijeg i ljepšeg življenja u porodičnom domu ili poslovnom okruženju.

„ Kažu, da je ljubav najvažnija u domovima, a ja mislim i da lijepo oređen dom može biti izvor ljubavi, sreće i harmonije. Još kad je na svom kamenu za zidove uradim neke inspirativne detalje, ima sve da svjeta – kaže naš sagovornik.

U nastavku nam objašnjava da se dekorativni kamen brzo i lako postavlja, a njegova reljefna tekstura pruža čitav niz arhitektonskih kombinacija kod stvaranja boja i sjena. Detalji na kamenu su od tradicionalnih vrijednosti do savremenih. S ve je to sjajno dizajnirano, a što je važnije traje dugo; i do 20 godina.

Punici s ljubavlju

Osim škole i talenta, za ovaj neobičan hobi potreban je i veliki trud. Alen je jedan od onih koji imaju i jedno i drugo. Doduše, u pomoć mu priskače i supruga Irma, koja je jastrožiji njegov kritičar.

„Ponekad malo više priča, ali ima dobrih ideja. Nas dvoje se nadopunjujemo – otkriva nam naš sagovornik, te dodaje da su Irmine ideje za dizajn ponekad originalnije od njegovih.
Zanimljivo je da je Alen svoj prvi rad na dekorativnom kamenu poklonio punici. Kaže, radio ga je s velikom ljubavlju. Kasnije je to krenulo i u komercijalne svrhe.

»Meni to nije problem i ponekad je toliko mušterija oko mene, da moram praviti raspored ali nikoga ne odbijam – kazao nam je Alen Čolović, uz podsjećanje da njegove dekoracije u enterijeru mogu biti izražene na više načina; kao funkcionalni elementi enterijera ili kao dekorativni dodaci.

Kao funkcionalni elementi enterijera to su tehnike bojenja zidova, oblaganje zidova tapetama, kamen, staklo…

” To su dekorativne obloge proizvedene iz kalupa prirodnog kamena. One spadaju u betonske obloge, ali lagane. Zbog korištenja laganih materijala lakše su od prirodnog kamena. U zavisnosti od modela, neki se fugiraju, a neki su napravljeni tako da se samo lijepe jedan do drugoga. Postavljaju se poput keramike. Vrlo je važno da je podloga prije adekvatno pripremljena kako kasnije ne bi došlo do odljepljivanja kamena i slično. – otkrio nam je na kraju, uiz napomenu da je dekorativni kamen sjajan i za fasade, odnosno eksterijere.