Aleksandra Vulin (25) iz Banjaluke ima kreativan hobi: Od sojinog i palminog voska izrađuje zdrave dekorativne svijeće!

 Želim da M&C Candles osim unošenja zdravijih navika u živote mnogih, unesu i svijest o vremenu za sebe. Bar 30 minuta jednom sedmično uz predivne mirise svijeća, da uživaju,  odmore, pronađu svoj mir nakon dugog i napornaog dana punog problema. U suštini da odmore od svega jer to je ono što nam i same mirisne svijeće donose – odmor.

 Svijeće semogu kupiti putem društvenih mreža @mc.candles ili Facebook stranice M&C Candles. U toku je projekat veće proizvodnje i lakše distribucije svijeća, kao i pronalaženje idealne lokacije za njihovu prodaju.

Kao veliki ljubitelj mirisnih svijeća, a zadovoljavajući svoju radoznalost, Banjalučanka Aleksandra Vulin (25) konstantno je tragala za novim oblicima i mirisima. Bila je razočarana što u svojoj potrazi redovno pronazi iste, parafinske svijeće.
Od razmišljanja kako bi bilo sjajno imati drugačiju, zdravu svijeću – do realizacije te želje, nije prošlo dugo. Početkom 2021. nastali su temelji onog što je krajem 2021. postalo ozbiljan hobi biznis.

-Počela sam da istražujem na koji način bih sama mogla na napravim neke svijeće koje će krasiti moj dom, ali i biti sjajan poklon za moje prijateljice. Vremenom istraživanja su postajala sve dublja, počevši od videa, blogova, raznih kurseva do velikog spiska potrebnih materijala za sam početak.
Kao osoba koja voli razne i neobične stvari, koje nisam mogla pronaći na tržištu BiH, spisak za sami početak je bio poprilično dug.

Nakon završenog testiranja, učenja, počela sam svoje prve svijeće poklanjati prijateljima. Kako je vrijeme prolazilo, tako su i oni izrazili želju, da svojim najmilijim počnu poklanjati moje svijeće i tako par mjeseci kasnije, odlučila sam da svoje svijeće podijelim sa drugima.

Sama ideja za osnivanje M&C Candles malog hobija nastaje početkom 2021. godine, a njena realizacija počinje od 11.11.2021. godine – priča nam Aleksandra.

Ova mlada djevojka osim što se bavi izradom dekorativnih i mirisnih svijeća od sojinog i palminog voska, zaposlena je i student prve godine na BLC univerzitetu u Banja Luci.

Za Auru je ispričala kako su izgledali njeni počeci.

-Početkom 2021. godine počelo je moje istraživanje o samom principu izrade mirisnih svijeća, ali malo modernijih izgleda.Vremenom želja za samim početkom postajala je sve veća i za tren počela sam koračati prvim koracima ka potražnji materijala i pisanju samog poslovnog plana.

Danas, M&C Candles predstavlja mirisne svijeće napravljene od sojinog i palminog voska, koje prate svjetske standarde i donose razne i nesvakidašnje oblike na naše tržište.

Ciljevi ka kojima težim su:Osim posjedovanja sopstvene mini radnje isključivo prirodnih proizvoda, cilj mi je da malo probudim svijest o zdravlju, okolini i vremenu. Samim odabirom proizvoda na prirodnoj bazi, kao što su baš svijeće od sojinog voska, ne ugrožavamo okolinu, sopstveno zdravlje i zdravlje naših najmilijih. Svijeće napravljene od parafinsko vosak jesu jeftinije, ali su i mnogo štetnije.

Takođe želim probuditi svijest o vremenu. Koja je prva stvar na koju pomislite kada ugledate mirisne svijeće? Lagana muzika, masaža i  odmor, zar ne? A koliko vremena posvetite sebi za odmor? – skoro pa ga i nemamo. Danas, kada se sve brzo kreće, svi žurimo, svi imamo vremena za druge, ali nemamo za najbitnije – za sebe! A uz svijeće je to moguće postići – priča Aleksandra.

Zašto parafinske svijeće nisu zdrave

Parafinske svijeće nastale su od parafinskog voska koji je klasifikovan kao naftni vosak. Potiče iz nafte, uglja i uljnih škriljaca. Nafta je neobnovljiv izvor koji sadrži kancerogene stvari koje su štetne za naše tijelo. Procesom deparafinacije kroz koji prolazi sirova nafta, dobija se parafinski vosak, te se obrađuje za upotrebu u raznim proizvodima.
Kada parafinske svijeće gore, emituju crnu čađ i otrovne pare – slične po hemiji kao i izduvni gasovi dizela. Sadrže otrovne hemikalije kao što su benzol, toluen, naftalen, tridekan, tetradekan, penta-dekan i heksadekan.
Štetnost im je veća ukoliko se često pale u zatvorenim prostorijama koja se ne prozračuju često. Osim što ugrožavaju kvalitet vazduha, hemikalije u parafinskom vosku mogu izazvati probleme sa disanjem kod ljudi sklonih alergijama ili asmatičara.

Ako imate vrlo osjetljivu kožu, parafinski vosak može uzrokovati toplotni osip. Toplotni osip dovodi do malih crvenih kvržica na koži koje mogu biti svrbežne i neugodne.

 Šta se sve od sastojaka nalazi u jednoj svijeći?
Kada je riječ o dekorativnim svijećama, za njihovu izradu koristim: miks sojinog i palminog voska, mirise eteričnih ulja, pamučne ili sojine fitilje. Po želju tu su i razne tečne netoksične boje, napravljene samo za svijeće.
Kod izrade svijeća u funkcionalnim ambalažama i aromnih kockica – čokoladica, koristim samo sojin vosak, mirise eteričnih ulja, sojine ili drvene fitilje, netoksične tečne boje, kao i mica prah koji dodaje svjetlucajući efekat svijeći prilikom gorenja.

E. K./aura.ba