Alchajmer se može predvidjeti 20 godina prije: Ovo su prvi simptomi

starost alzhajmer parPrema najnovijim istraživanjima, ko će oboljeti od Alchajmerove bolesti može se predvidjeti čak 20 godina ranije.

Naučnici sa Instituta Karolinksa otkrili su kako se upala mozga specifična za Alchajmera događa 20 godina prije nego što se pojave prvi simptomi ove bolesti.

Ispituju se lijekovi koji mogu usporiti razvoj bolesti i očekuje se kako će biti dostupni već za nekoliko godina.

Oni su proučavali osobe koje dolaze iz porodice sa istorijom ove bolesti, pa stoga imaju i veće šanse da obole. Tako su posmatrali sve promjene koje se događaju u mozgu. Svi ispitanici rješavali su testove pamćenja i mozak im je bio skeniran.

Vođa tima Agneta Nordberg objašnjava:

“Upalni procesi se pojavljuju kao povišeni nivoi astrocita u mozgu. Smatraju se najranijim indikatorom bolesti. Astrociti se aktiviraju i dosežu maksimalne količine 20 godina prije pojave prvih simptoma. Potom taj nivo polako opada. Istovremeno, stvaraju se naslage amiloida, koji su u stalnom porastu, sve dok se ne pojave prvi klinički simptomi.”

Istraživanje pokazuje kako je riječ o patološkom procesu koji započinje znatno prije, čak 20 godina, ali i što se pojave prvi simptomi i razvije se Alchajmerova bolest.

Ovo istraživanje bi moglo pomoći u usporavanju toka bolesti i ublažavanja simptoma.