Akupresurne tačke za mršavljenje: Pritiskom kontrolišite apetit

U drevnoj Kini su samo pritiskom na nekoliko akupresurnih tački uspijevali da saniraju svaku tegobu, čak i da regulišu višak kilograma i veoma jak bol. To znanje dobrim dijelom se sačuvalo do danas kroz akupunkturu i akupresuru, tehnike koje djeluju  direktno na protok energije. Saznajte kako aktivacijom samo šest tački na tijelu koje su povezane sa radom organa za varenje, može smanjiti apetit, a s njim i – tjelesna težina

 

Tradicionalna kineska medicina nas uči da se pritiskom na određene tačke i meridijane može podstaći izbacivanje suvišne toplote i vode iz organizma. To su elementi koji ometaju protok energije u meridijanima. Akupresurom se mišići polako opuštaju, poboljšava se cirkulacija, a iz organizma odstranjuju toksini koji su glavni krivci ubrzanom dobljanju.

 Tačka na području stomaka

Nalazi se oko 3 cm ispod pupka. Da bi se aktivirala, dva prsta se stave na ovu tačku i masira se to područje pokretima gore-dole. Aktivacija traje dvije minute, a preporuka je da se radi dva puta dnevno. Vrlo je efikasna, jer potiče probavu, doprinosi snazi organizma, smanjuje konstrpaciju i podstiče gubitak kilograma.

 

Tačka ispod rebara

Smještena je blizu donjeg ruba rebara na obje strane obično ispod zadnjeg rebra. Aktivacija se izvodi lako: savijenim prstima tačka se pritiska pet minuta svakog dana. Dobrobiti su što balansira poremećaj apetita i bolove oko rebara i ublažava čir.

 

 Tačka pored uha

Da biste je pronašli, stavite prst pored uha, tačnije kod trouglastog ispupčenja – tragusa, pa naizmjenično otvarajte i zatvarajte usta. Tačka se nalazi tačno tamo gdje se najviše osjeća pomjeranje čeljusti. Ova tačka se aktivira (pritiska) jedan do tri minuta. Svakodnevnom stimulacijom povećava se svijest o prehrambenim navikama – ovo mjesto poznato je kao tačka kontrole apetita, jer smanjuje želju za prejedanjem. Istraživanja su pokazala da se kombinacijom akupresure na ovu tačku i ishrane bazirane na smanjenom unosu kalorija može sniziti nivo leptina, hormona koji reguliše osjećaj gladi.

 Tačka ispod koljena

Locirana je oko 5 cm ispod koljena, prema spoljašnjoj strani noge. Ova tačka kažiprstom se pritiska oko dva minuta. Kada se savijenih koljena stopalo pomjera gore – dole, može se osjetiti pomjeranje mišića, ispod prsta kojim se tačka pritiska. Prednosti stimulisanj aove tačke su što pomaže optimalnom radu probavnog sistema i podstiče probavu.

 Tačka na zglobu

 

Smještena je na unutrašnjoj strani potkoljenice oko 5 cm iznad zgloba. Ovo je tačka koja djeluje na slezenu i ako se svakog dana stimuliše (pritiska) oalcem samo po jedan minut, podstiče rad tog organa ali i cijelog probavnog sistema. Ograničenje postoji jedino za trudnice: njima se ne savjetuje aktivacija ove tačke.

Tačka na laktu

Ova tačka nalazi se na pregibu lakta s unutrašnje strane podlaktice i vezana je za rad debelog crijeva. Ako se pritiska palcem svakog dana samo po jedan minut, stimuliše rad crijeva tako što uklanja višak toplote i neželjenu vlagu iz organizma.

 Savjet plus

Da bi akupresura bila što uspješnija, pritisak na tačke treba kombinovati sa masažom akupresurnih tačaka i područja oko njih. Pritisak na tačke uvijek mora biti lagan, od nježnog do srednje snažnog intenziteta, nikada ne pritiskajte prejako. A sve se temelji na tri važna „koraka“:

  1. Prvo malo izmasirajte područje oko akupresurne tačke (kad postoje duple akupresurne tačke: koljena, laktovi, uši, masirajte i na drugoj strani tijela).
  2. Primjenite pritisak na akupresurnu tačku 2 do 3 minuta.
  3. Ponovo lagano izmasirajte područje oko tačke.