Akupresura kao lijek protiv povraćanja: Pritisnite tačku P6 i zaboravite na tegobe!

Sigurno ste bili u situaciji da vam pripadne muka, a da pri sebi nemate neki lijek koji bi vam olakšao tegobe. Dobra vijest je da vam nije potreban lijek, jer je tu akupresura.

Naime, bilo da vam je muka zbog prehlade ili vas muči mamurluk, pritiskanje tačke na unutrašnjoj strani nadlaktice, odmah ispod dlana, i taj potez će vam pomoći da spriječite povraćanje.

Pronađite tačku P6 i pritisnite je palcem ili prstima. Njenom stimulacijom šalje se signal u mozak i tijelo počinje da luči određene neurotransmitere, kao što su serotonin, dopamin i endorfin.

Ti neurotransmiteri će promijeniti hemiju u vašem organizmu i više vam neće biti muka niti će vam se povraćati.

Akupresura je metoda tradicionalne kineske medicine (i jedna od metoda koja se koristi u fizioterapiji), pritiskanja prstima ili pomagalima u određene (akupresurne) tačke na tijelu u cilju pružanja pomoći sebi ili drugim osobama.

Naziv akupresura je zapadnog porijekla, i u prijevodu znači „ubadanje“, štipkanje i lupkanje prstima ili pomagalima u određene tačke (koje Kinezi nazivaju akupunkturne tačke) na tijelu.

Akupresurom se po iskustvima tradicionalnej kineske medicine, uspostavlja ravnoteža životne energije (Či) odnosno bioenergije, što se rezultuje izliječenjem ili saniranjem određenih bolesti, odnosno tegoba.