AKTIVNI UGALJ IZBACUJE TOKSINE: CRNI PRAH NAJBOLJI “LIJEK” KOD TROVANJA, BIJELIH ZUBA I “UBICA” HOLESTEROLA

aktivni-ugaljAktivni ugalj važi za jedan od najboljih suplemenata u slučaju trovanja. Ovaj suplement djeluje kao „magnet“ za toksine i podstiče njihovo izbacivanje iz organizma

Aktivni ugalj je prirodni suplement koji se već hiljadama godina koristi u ljekovite vrhe. U drevnim kullturama, služio je za liječenje od otrova, bakterija, parazita i toksičnih materija u organizmu. Pod pojmom aktivnog uglja ne misli se na ugalj koji nastaje kao ostatak paljenja vatre, već na posebnu vrstu bez mirisa i ukusa.

U prirodnoj medicini koristi se onaj dobijen od kore kokosovog oraha ili bmbusa, koja se zagrijava na veoma visokim temperaturama kako ne bi promijenila strukturu. Aktivni ugalj izlučuje se kroz stolicu zajedno sa štetnim materijama i ne oštećuje unutrašnje organe

S obzirom na to da se ne apsorbuje u organizmu, aktivni ugalj važi za jedan od najboljih preparata u slučaju trovanja organizma lijekovima poput aspirina, paracetamola i antidepresiva, kao i trovanja živom, pesticidima, olovom i drugim opasnim hemikalijama. Ovaj suplement djeluje kao „magnet“ za toksine i podstiče njihovo izbacivanje iz organizma.

Studija objavljena u magazinu „Journal of Toxicology“ pokazala je da je 50 mg  aktivnog uglja dovoljno da apsorbuje paracetamol ako je pacijent uzeo prekomjernu dozu. Osim toga, rezultati istraživanja objavljenih u „British Medical Journalu“ potvrdili su da aktivni ugalj pruža najbolje rezultate ukoliko se uzme sat vremena nakon predoziranja. Važno je napomenuti da on ne djeluje uslijed trovanja alkoholom, cijanidom i metalima poput željeza i litijuma.

Aktivni ugalj blagotvorno djeluje na digestivni trakt – sprečava nadimanje i gasove, smiruje nervozu stomaka, pomaže u slučajevima dijareje i konstipacije.

Studija objavljena u „Amrican Journal of Gastroenterology“ pokazala je da uzimanje 500 mg aktivnog uglja prije obroka uspješno sprečava stvaranje gasova.

Brojna istraživanja pokazala su da aktivni ugalj pomaže u regulisanju holesterola. To je pokazala i studija objavljena u magazinu „the Lancet“ koja tvrdi da 8 g aktivnog uglja dnevno smanjuje nivo lošeg holesterola za 25 posto i povećava nivo dobrog za 8 posto.

VAŽNA NAPOMENA: aktivni ugalj ne bi trebalo davati djeci mlađoj od tri godine bez savjeta ljekara. Osim toga, aktivni ugalj ne bi trebalo uzimati ukoliko pijete bilo koje druge lijekove jer će poništiti njihovo dejstvo. Takođe, ovaj suplement ne treba uzimati redovno poput vitamina jer će smanjiti sposobnost organizma da apsorbuje hranljive sastojke iz hrane.

Najbolji izbjeljivač zuba

Pored toga što pomaže u detoksikaciji i oslobađanju toksina, aktivni ugalj blagotvorno djeluje i na kožu lica – čisti je i hidrira, te uspješno uklanja akne. Maske, kao i sapuni, koji sadrže aktivni ugalj izvlače nečistoće iz kože i pora.

Takođe, ovaj crni prah blagotvorno djeluje na oralno zdravlje: pomaže u izbjeljivanju zuba, održava pH ravnotežu u ustima, sprečava pojavu karijesa, zadaha i bolesti desni. Ipak treba voditi računa, jer kao i svaki agens za izbjeljivanje zuba, tako i aktivni ugalj može vremenom oštetiti zubnu gleđ.

Stoga, ako nakon nekoliko dana upotrebe primjetite da su vam zubi osjetljiviji, koristite ga jednom do dva puta sedmično ili pak napravite dužu pauzu.

(aura.ba)