AKO ŽELITE USPORITI STARENJE ODRECITE SE OVIH NAVIKA

Umjesto da jurite za eliksirom mladosti, bilo bi dobro da pripazite na to prakticirate li neke navike koje bi vas mogle gurati u lošem smjeru.

Jedna studija s Harvarda ukazala je na to da je veći unos voća i povrća povezan s nižom smrtnošću, ali postoje i neke navike koje čine upravo suprotno, pospješujući vaše starenje.

IZLAGANJE SUNCU

Ako ste preplanuli, vjerojatno izgledate nešto mlađe i svježije, ali sunce zapravo ubrzava stvaranje bora i može dovesti do nekih gorih posljedica.

Sunčeve zrake mogu utjecati na vašu kožu. Kratkoročno, to može značiti da se morate boriti s opeklinama od sunca. Međutim, mogu postojati i dugoročne posljedice koje se razvijaju unutar kože, čak i ako ne dobijete nikakve opekline. Sunce prerano stari kožu. To se naziva fotostarenje, a može dovesti do raka kože. Znakovi fotostarenja su naboranost, pigmentacijske promjene, smanjenje elastičnosti kože, gruba i neujednačena tekstura kože, popucane kapilare oko nosa i prsa, crvenilo itd.

KONZUMIRANJE GAZIRANIH PIĆA

  • Konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi pospješiti pojavu bolesti neovisno o pretilosti – kaže jedna studija objavljena u časopisu Science Daily.

Redovna konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi utjecati na razvoj metaboličkih bolesti kroz ubrzano starenje stanica.

NEDOSTATAK TJELOVJEŽBE

  • Zamislite 90-godišnjaka. Gotovo su uvijek pognuti, zar ne? Razlog tome dijelom može biti i ograničena fleksibilnost i podrška kralježnici u mlađim godinama. Nedovoljno kretanje u vašim 20-ima i 30-ima može uzrokovati neke probleme kasnije, kao što su bolovi u zglobovima ili mišićima i općenito pogrbljeno držanje – pišu stručnjaci iz Wellspring School of Allied Healtha.

POREMEĆEN SAN

Poremećaji disanja u snu (SDB) i poremećaji sna povezani su s epigenetskim ubrzanjem starenja. Ove su povezanosti jače kod žena nego kod muškaraca, tvrdi nedavna studija.

  • Dobar san može učiniti čuda za vaš mladenački izgled, a budući da se vaše lice opušta dok spavate, to također može pomoći u omekšavanju finih bora na licu – kaže dr. Andrea Paul.

IZLOŽENOST STRESU

Telomeri su krajevi kromosoma – strukture unutar svake stanice koje sadrže gene. S vremenom telomeri postaju kraći. Kada se značajno skrate, stanica umire. Kronični stres dovodi do kraćih telomera, a ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko teških bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka.

NEDOVOLJNO SMIJANJA

  • Najlakša stvar kojom se možete boriti protiv starenja je osmijeh – kaže dr. Leann Poston.

Smijeh vas čini sretnijima i daje vam više energije. Pozitivan stav potiče bolje prehrambene navike i više tjelovježbe.