Ako želite snagu, zagrlite hrast, posijecite ga i doživjet ćete nesreću!

Zbog veličanstvenog izgleda, hrast je oduvijek pobuđivao strahopoštovanje, smatran je svetim drvetom u mnogim mitologijama, simbolizira dugovječnost, čvrstoću, moć i grandioznost i u duhovnom i u materijalnom smislu.

Hrast je sveto drvo Druida. Kruna od hrastovog lišća davana je kao nagrada za spasenje tuđeg života i za pobjedu na Pitijskim igrama. Hebreji su ga smatrali božanskom prisutnošću na zemlji i zavjetnim drvetom, a kršćanske tradicije smatraju da je hrast simbol Isusa Krista kao snage u nevolji i kreposti u vjeri i vrlini.

Oboriti zdrav hrast vjerovalo se da donosi nesreću. Ko želi da osnaži svoju vitalnu energiju dovoljno je da zagrli hrastovo drvo.

Vjeruje se da u šupljim hrastovim stablima svoj dom savijaju patuljci i vile, a to je navodno i najomiljenije sklonište vilinske nimfe Dryade, koja u hrastu spravlja ljubavne čarolije.

Još je aktuelno vjerovanje da u maju/svibnju, između Velike i Male gospe, treba sakupljati hrastovo lišće koje navodno pruža zaštitu od svih nevolja, a imela (Viscum album) koja raste na hrastu koristi se u narodnoj medicini, jer navodno sprječava epilepsiju.

Čaj od 15 grama hrastove imele s četiri litra vina kuhanog 10 minuta, navidno liječi živčanu rastrojenost, kronične grčeve i uzetost, a svježe hrastovo lišće oslobađa od zlih čina.

Odvar mlade hrastove kore (40 grama na četvrt litra vode pola sata kuhati) koristi se za grgotanje kod upale grla, oteklih vratnih žlijezda i protiv promuklosti i gušavosti, a kafa od hrastovog žira navodno je lijek za malokrvnost, malaksalost, nervozu, besanicu, kostobolju, rahitis, umnu rastrojenost, protiv guka (škrofula) i curenja iz ušiju.

Nošenjem hrastovog lista u šeširu, navodno se sprječavalo izbijanje žuljeva na nogama i anuliranje umora prilikom dugi pješačenja.

Sanjati hrast zelen i velik – sretan i dug život; posjeći hrast u snu – neuspjeh; hrastova šuma – iznenadna dobit, bogatstvo, blagostanje…

 

(Ahmed Bosnić: “KNJIGA TAJNI”, [email protected])